Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΠαιδεία: Θα ψηφιστεί ο Νόμος για τα ...τετράχρονα

Παιδεία: Θα ψηφιστεί ο Νόμος για τα …τετράχρονα

|

Κλειστοί την προσεχή Δευτέρα (26/02) οι Δημοτκοί Παιδικοί Σταθμοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Κυβερνησης να αποσύρει την διάταξη με την οποία ορίζεται να γίνεται υποχρεωτική η διετής προσχολική εκπαίδευση 

«Ακαρπη» χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών με την παρουσία του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των δήμων στους παιδικούς σταθμούς. Ο υπουργός αρνήθηκε για μια ακόμα φορά να αποσύρει τη διάταξη με την οποία ορίζεται ότι γίνεται υποχρεωτική η διετής προσχολική εκπαίδευση. Πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τριετής περίοδος προσαρμογής στους δήμους όπου δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές σε δημόσια νηπιαγωγεία. Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η ΠΟΕ-ΟΤΑ μαζί με τους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αποφάσισαν να αντιδράσουν δυναμικά κλείνοντας τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς μεθαύριο Δευτέρα. Παράλληλα, η ΚΕΔΕ συγκεντρώνει υπογραφές διαμαρτυρίας από τους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να προσαρμοστούν σε εντελώς καινούργια δεδομένα όσον αφορά το πρόγραμμα των νηπίων τους.

Με βάση τη διάταξη που αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα, και τα παιδιά τεσσάρων ετών θα πρέπει υποχρεωτικά να εγγραφούν στο νηπιαγωγείο (στο οποίο η φοίτηση πλέον θα είναι διετής), τα οποία υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας. Αντίστοιχα στις προσχολικές δομές των δήμων, δηλαδή στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, θα μειωθούν τα παιδιά και άρα και οι εργαζόμενοι.

Ωστόσο οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στους οποίους φιλοξενούνται και τα παιδιά τεσσάρων ετών, λειτουργούν 11 μήνες τον χρόνο με ωράριο από τις 7 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, διαθέτουν δύο άτομα ανά τμήμα (καθώς οι ανάγκες των παιδιών είναι αυξημένες ακόμα σε αυτή την ηλικία) και παρέχουν καθημερινά φαγητό. Παράλληλα έχουν χώρους ξεκούρασης για τα παιδιά που έχουν ανάγκη να κοιμηθούν το μεσημέρι.

Το ωράριο των νηπιαγωγείων ξεκινά στις 8 το πρωί και λήγει στις 12.45 καθημερινά, ενώ όσον αφορά τις αργίες ακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και όχι το πρόγραμμα εργασίας των γονέων.

Ως προς το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στα δημόσια νηπιαγωγεία, όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών, παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα εφόσον δεν έχει εφαρμοστεί αξιολόγηση. «Ομως γνωρίζουμε ότι στις περιοχές όπου λειτουργούν και παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, οι γονείς των τετράχρονων παιδιών απευθύνονται στους παιδικούς σταθμούς για να πετύχουν την εγγραφή του παιδιού τους και μόνο όταν δεν υπάρχει θέση ακολουθούν τη λύση του νηπιαγωγείου».

Οι εργαζόμενοι στην προσχολική εκπαίδευση ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να δώσει το δικαίωμα στους γονείς να μπορούν να επιλέξουν δομή για τη φοίτηση των παιδιών τους, όπως συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μικρές Κυκλάδες, ιδανική επιλογή στις προτιμήσεις των Γάλλων ταξιδιωτών

Η νέα τάση «μικρονησιών» κατακτά τους Γάλλους, με Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και Κουφονήσια να πρωταγωνιστούν στη λίστα του GenerationVoyage.

Νεκρός νεαρός φυσητήρας στις ακτές της Σάμου – Έρευνα για τα αίτια

Το μεγαλόπνοο θηλαστικό, μόλις τεσσάρων μέτρων, ξεβράστηκε νεκρό σε μία από τις σημαντικότερες μεταναστευτικές διόδους του Αιγαίου.

Πέθανε ο Τζόρτζιο Αρμάνι, ο απόλυτος θρύλος της μόδας έφυγε στα 91 του (video)

Ο Ιταλός σχεδιαστής που όρισε το σύγχρονο στιλ και μετέτρεψε το όνομά του σε παγκόσμιο brand, άφησε την τελευταία του πνοή στο Μιλάνο.

Νάξος: Ανακαινίσεις σε δύο σχολεία, οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται, τι αναφέρει ο κος Μαυρομμάτης

Με το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» προχωρούν έργα αναβάθμισης στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγγιδίων και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Θαλλέλαιου, όπως ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Φώτης Μαυρομμάτης.

Πάρος: Στην κορυφή των διεθνών ταξιδιωτικών λιστών και το φθινόπωρο

Από την παγκόσμια πρωτιά στο Travel and Leisure μέχρι τις νέες διακρίσεις της Expedia και άλλων διεθνών Μέσων, η Πάρος συνεχίζει να προσελκύει ταξιδιώτες υψηλού επιπέδου και εκτός καλοκαιριού.

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Κέντρο Υγείας Αμοργού: Νέα παιδίατρος μετά από χρόνια αναμονής

Η κα Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ενισχύοντας τις υπηρεσίες υγείας για γονείς και παιδιά.

Web3 Staking; Τα κρυπτονομίσματα μπορούν στην πραγματικότητα να αποφέρουν παθητικό εισόδημα

Κερδίστε καθημερινά κέρδη μέσω staking. Προσκαλέστε μέλη της ομάδας να κερδίσουν ανταμοιβές πλατφόρμας.

Σλοβακία – Γερμανία: Πρεμιέρα με πολλά γκολ στο 1.72!

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Η «νατσιονάλμανσαφτ» ξεκινά με φαβορί κόντρα στη Σλοβακία

Γιάννης Μπουτάρης: «Θα πόνταρα στη Νάξο για το κρασί της» (video)

Ο εγγονός του θρυλικού οινοποιού μιλά για τον Ναξιώτικο αμπελώνα, τις κυκλαδίτικες ποικιλίες και την προοπτική του νησιού στον οινοτουρισμό.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.