Κλειστοί την προσεχή Δευτέρα (26/02) οι Δημοτκοί Παιδικοί Σταθμοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Κυβερνησης να αποσύρει την διάταξη με την οποία ορίζεται να γίνεται υποχρεωτική η διετής προσχολική εκπαίδευση
«Ακαρπη» χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών με την παρουσία του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των δήμων στους παιδικούς σταθμούς. Ο υπουργός αρνήθηκε για μια ακόμα φορά να αποσύρει τη διάταξη με την οποία ορίζεται ότι γίνεται υποχρεωτική η διετής προσχολική εκπαίδευση. Πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τριετής περίοδος προσαρμογής στους δήμους όπου δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές σε δημόσια νηπιαγωγεία. Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η ΠΟΕ-ΟΤΑ μαζί με τους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αποφάσισαν να αντιδράσουν δυναμικά κλείνοντας τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς μεθαύριο Δευτέρα. Παράλληλα, η ΚΕΔΕ συγκεντρώνει υπογραφές διαμαρτυρίας από τους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να προσαρμοστούν σε εντελώς καινούργια δεδομένα όσον αφορά το πρόγραμμα των νηπίων τους.
Με βάση τη διάταξη που αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα, και τα παιδιά τεσσάρων ετών θα πρέπει υποχρεωτικά να εγγραφούν στο νηπιαγωγείο (στο οποίο η φοίτηση πλέον θα είναι διετής), τα οποία υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας. Αντίστοιχα στις προσχολικές δομές των δήμων, δηλαδή στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, θα μειωθούν τα παιδιά και άρα και οι εργαζόμενοι.
Ωστόσο οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στους οποίους φιλοξενούνται και τα παιδιά τεσσάρων ετών, λειτουργούν 11 μήνες τον χρόνο με ωράριο από τις 7 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, διαθέτουν δύο άτομα ανά τμήμα (καθώς οι ανάγκες των παιδιών είναι αυξημένες ακόμα σε αυτή την ηλικία) και παρέχουν καθημερινά φαγητό. Παράλληλα έχουν χώρους ξεκούρασης για τα παιδιά που έχουν ανάγκη να κοιμηθούν το μεσημέρι.
Το ωράριο των νηπιαγωγείων ξεκινά στις 8 το πρωί και λήγει στις 12.45 καθημερινά, ενώ όσον αφορά τις αργίες ακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και όχι το πρόγραμμα εργασίας των γονέων.
Ως προς το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στα δημόσια νηπιαγωγεία, όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών, παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα εφόσον δεν έχει εφαρμοστεί αξιολόγηση. «Ομως γνωρίζουμε ότι στις περιοχές όπου λειτουργούν και παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, οι γονείς των τετράχρονων παιδιών απευθύνονται στους παιδικούς σταθμούς για να πετύχουν την εγγραφή του παιδιού τους και μόνο όταν δεν υπάρχει θέση ακολουθούν τη λύση του νηπιαγωγείου».
Οι εργαζόμενοι στην προσχολική εκπαίδευση ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να δώσει το δικαίωμα στους γονείς να μπορούν να επιλέξουν δομή για τη φοίτηση των παιδιών τους, όπως συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ