Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠαιδείαΠαιδεία: 4η Νομική Σχολή; Μάχη ανάμεσα σε Κρήτη και Πάτρα;

Παιδεία: 4η Νομική Σχολή; Μάχη ανάμεσα σε Κρήτη και Πάτρα;

|

Ακόμα μια Νομική Σχολή στην Ελλάδα, την τέταρτη μετά της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κμοτηνής εξετάζει ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου – Ποιες πόλεις διεκδικούν τη νέα σχολή – Τι γίνεται με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής 

Καλώς τον Βουλευτή Καλοχαιρέτα… Γιατί μπορεί όλοι να λέμε για τον Μαυρογιαλούρο,  τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά αυτός δεν υποσχέθηκε τίποτα… Αντίθετα έφυγε Όμως, η έκφραση «ετελείωσε» και το κομμένο τηλεφωνικό καλώδιο για επικοινωνία με υπουργούς ανήκε στον βουλευτή Καλοχαιρέτα της «Στουρνάρα 299»… Και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μοιάζει να έχει ζηλέψει τη τύχη του. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι σε μία χώρα όπου από τον 19ο αιώνα όλοι μιλούν για το φαινόμενο του «δικηγορικού πληθωρισμού» να έρχεται από τη Πάτρα και να τάζει τη δημιουργία 4ης Νομικής Σχολής… Κίνηση που δείχνει ότι βαδίζει στα… μικροπολιτικά βήματα των προκατόχων του επί ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που ίδρυσαν, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, σχολές και τμήματα σε κάθε πόλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», για τη νέα σχολή υποψηφιότητα έχουν θέσει τα Πανεπιστήμια Πατρών και Κρήτης. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση των προθέσεων του Κ. Γαβρόγλου δεν αποκλείεται να φέρει νέες υποψηφιότητες. Άλλωστε, οι κινήσεις του υπουργού χαρακτηρίζονται από μικροπολιτική στόχευση. Ενδεικτικά, χθες ο κ. Γαβρόγλου από το βήμα Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τη Δυτική Ελλάδα στην Πάτρα, δήλωσε θετικός στις προτάσεις του Παν. Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας να δημιουργηθούν στον νομό Αιτωλοακαρνανίας σχολή Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών και στον Πύργο Ηλείας σχολή Πολιτιστικής Διαχείρισης. Οι σχολές θα έχουν βάση υπάρχοντα τμήματα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, με ευθύνη Γαβρόγλου το υπό ίδρυση Παν. Δυτικής Αττικής κινδυνεύει να εκτρέψει το ετήσιο χρονοδιάγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ετησίως οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ ενημερώνονται έως τα τέλη Φεβρουαρίου για τα τμήματα που θα μπορούν να διεκδικήσουν εάν δηλώσουν να εξεταστούν σε συγκεκριμένα μαθήματα. Φέτος, στο μηχανογραφικό δελτίο θα υπάρχουν τα τμήματα του νέου ΑΕΙ Δυτικής Αττικής, από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς. Ωστόσο, οι αντιδράσεις κατά του νέου ΑΕΙ και τα φίλτρα που απαιτούνται –ενδεικτικά, ο έλεγχος από το ΓΛΚ– καθυστερούν την κατάθεση του ν/σ στη Βουλή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδοθούν οι εγκύκλιοι που δίνουν ετησίως το εναρκτήριο λάκτισμα της διαδικασίας των Πανελλαδικών.

Παρεμβάσεις για ΤΕΙ και Λύκειο

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό βήμα είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που δεν είναι ενοποίηση των δύο ΤΕΙ, αλλά σε αυτό θα υπάρχουν και νέα προγράμματα σπουδών και τμήματα», είπε ακόμη ο υπουργός στην παρέμβασή του. Πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό βήμα αυτό που κάνουμε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο ΤΕΙ Ηπείρου, αυτό που κάνουμε στη Θεσσαλία και αυτό που αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουμε να κάνουμε στην Πάτρα και στη Δυτική Ελλάδα». «Στις πλάτες των ΤΕΙ έχει παιχτεί ένα από το πιο άγρια πολιτικά παιχνίδια των τελευταίων δεκαετιών», επισήμανε ο υπουργός.

Προσέθεσε ότι «πολλά ΤΕΙ και τμήματα που -ενώ τα αγνόησε η πολιτεία- κατάφεραν και έγιναν ντε φάκτο πανεπιστημιακά τμήματα. Εμείς λέμε τα τιμήματα αυτού του επιπέδου να βρουν τρόπους συνεργειών με τα πανεπιστημιακά τμήματα. Αυτό μπορεί να είναι η ενσωμάτωσή τους με πανεπιστημιακά τμήματα, όπως για παράδειγμα να ενταχθεί το τμήμα του ΤΕΙ Νοσηλευτικής στην Ιατρική Σχολή, ή να βρούμε άλλους τρόπους συνεργασίας.

« Και αφού πάνε με διαδικασίες κρίσης στο πανεπιστήμιο, να μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε στα υπόλοιπα. Κανείς δεν είναι στη λογική να τα κλείσουμε ή να τα αναθεματίσουμε. Αρχίζουμε συζητήσεις και, όταν τα πράγματα ωριμάσουν, φτιάχνουμε ομάδα εργασίας με ακαδημαϊκά κριτήρια που προτείνει λύσεις. Τις προτάσεις αυτές τις παίρνει το υπουργείο και κρίνει τι δυνατότητες υλοποίησης υπάρχουν, άμεσες και για το μέλλον».

Για την Γ’ Λυκείου ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι «βάζουμε λιγότερα μαθήματα και περισσότερες ώρες για να εμβαθύνουν οι μαθητές και για να μπορούν και οι εκπαιδευτικοί να ανοίγουν «παρενθέσεις» γνώσης και επικοινωνίας με τους μαθητές. Αυτό, μαζί με τις 2ετείς δομές μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ -στις οποίες θα φοιτούν κατά προτεραιότητα οι μαθητές των ΕΠΑΛ- θα αποτελέσει ένα σύστημα που θα αποδραματοποιήσει τις εξετάσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η συνηγορία του ποδοσφαίρου ή κάποιοι δικοί μου ηγέτες-ήρωες ποδοσφαιριστές…

Αρθρο του Ναξιώτη καθηγητή Λαογραφίας Μανώλη Σέργη με θέμα τους ποδοσφαιρικούς μας ήρωες

Fraport: Ζητάει αποζημίωση από το Ελληνικό δημόσιο για (άγνωστα) προβλήματα στα αεροδρόμια

Aπειλεί το ελληνικό δημόσιο η Fraport με αξίωση αποζημιώσεων για προβλήματα στα 14 αεροδρόμια

Εκλογές 2023 – Γ. Βρούτσης: Επίσκεψη στην Τήνο

Ο Γιάννης Βρούτσης - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων - βρίσκεται στην Τήνο

Μύκονος: Κι όμως ανεστάλη η κατεδάφιση ακινήτου (!!!)

Δικαστήριο έδωσε 15νθήμερη προθεσμία στον ιδιοκτήτη να κατεδαφίσει, μόνο που η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει... προ διετίας.

Ουκρανία – Χερσώνα: Στις στέγες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι

Από εκρηκτικό μηχανισμό προκλήθηκε η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία, σύμφωνα με ειδικούς - Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Χερσώνα

Κορυδαλλός: ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δύο νεκρούς

Από την επίθεση έπεσαν νεκροί οι Δ.Μ και Β.Ρ. Ο τελευταίος ήταν γνωστός στις Αρχές για τη συμμετοχή του σε ομάδες εκβιαστών και, στο παρελθόν, είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία

Πανελλαδικές 2023 – ΓΕΛ: Εξετάζονται σήμερα σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική

Τρίτη ημέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων σήμερα, Πέμπτη, για τους υποψήφιους των ΓΕΛ, οι οποίοι εξετάζονται πλέον σε μαθήματα Προσανατολισμού.

Εκλογές 2023 – Θαλ. Καραμολέγκου: “Ας προσλάβουμε τον Πήτερ Παν να κάνει τις μετακομιδές ασθενών”

Αρθρο της υποψήφιας βουλευτή Κυκλάδων Θαλλελαίας Ιακωβίνας Καραμολέγκου με τίτλο "Το ΕΚΑΒ σε ρόλο ατροπού"

Σύμη – Λ. Παπακαλοδούκας: “Πολλές φορές εκτελώ χρέη οδηγού ασθενοφόρου”

Σύμη: «Πολλές φορές εκτελώ χρέη οδηγού» – Τι λέει στο enikos.gr ο δήμαρχος για το μοναδικό ασθενοφόρο στο νησί

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό