Με ερωτήσεις γεμάτες περιέργεια, μάτια που έλαμπαν μπροστά στο μικροσκόπιο και αυθόρμητο ενθουσιασμό για το DNA της μπανάνας, οι μαθητές της Στ’ τάξης από 10 Δημοτικά Σχολεία της Νάξου έγιναν… μικροί ερευνητές!
Στις 19 και 20 Μαΐου 2025, υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι Μικροί Ερευνητές ταξιδεύουν στη Νάξο», το οποίο έφερε επιστήμονες, πανεπιστήμια και παιδιά κοντά μέσα από διαδραστικές ομιλίες και βιωματικά πειράματα.
Η δράση, ενταγμένη στη “Βραδιά του Ερευνητή” και την “Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο”, άνοιξε ένα παράθυρο γνώσης για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος, τι κρύβει μια σταγόνα αίμα και πώς ανακαλύπτουμε το DNA.
Οι επιστημονικές ομάδες από τα Πανεπιστήμια Πατρών και Θεσσαλονίκης προσέγγισαν τα παιδιά με τρόπο απλό, φιλικό και εμπνευστικό, μετατρέποντας τη σχολική μέρα σε μια ξεχωριστή εμπειρία εξερεύνησης.
Αναλυτικά, το δελτίο ενημέρωσης αναφέρει:
Το διήμερο 19 και 20 Μαΐου 2025 υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Οι Μικροί Ερευνητές ταξιδεύουν στη Νάξο». Το πρόγραμμα υλοποίησαν οι καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Πατρών (τμήμα Βιολογίας) Μ. Μαργαρίτη και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (τμήμα Κτηνιατρικής) Α. Τσιγκοτζίδου με τη συνεργασία της υποψήφιας διδακτορικής φοιτήτριας (τμήμα Βιολογίας Πατρών) Κ. Ατσοπάρδη και της Π. Γιαννικοπούλου MSc (τμήμα Ιατρικής Πατρών)
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Στ τάξης 10 σχολείων της Νάξου.
Τη Δευτέρα συμμετείχαν οι μαθητές/ τριες από το Δ.Σ. Αγίου Αρσενίου, Δ.Σ. Βίβλου και Δ.Σ. Γλινάδου (το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο Δ.Σ. Αγίου Αρσενίου) και από το Δ. Σ. Φιλωτίου, Δ.Σ. Δαμαριώνα και Δ.Σ. Απειράνθου (το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο Δ.Σ. Φιλωτίου).
Την Τρίτη 20 Μαΐου το πρόγραμμα παρακολούθησαν οι μαθητές/τριες του 1ου Δ. Σ. Νάξου, του 2ου Δ.Σ. Νάξου, του 3ου Δ.Σ. Νάξου και του 4ου Δ. Σ. Νάξου.
Στην αρχή τα παιδιά παρακολούθησαν μια ομιλία τη καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών κυρίας Μαργαρίτη με τίτλο: «Εγκέφαλος η φωλιά της Αγάπης».
Στην ομιλία Ακολούθησε η ομιλία της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κυρίας Τσιγκοτζίδου με τίτλο: «Από τον εγκέφαλο των ζώων στον εγκέφαλο των ανθρώπων».
Ακολούθησε το δεύτερο μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που βασίζονταν στην πειραματική προσέγγιση με μικροσκόπιο που πέρασαν και είδαν όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. «Μια σταγόνα αίμα» ήταν ο τίτλος του πρώτου πειράματος που ήταν η παρατήρηση κυττάρων του αίματος στο μικροσκόπιο και το δεύτερο πείραμα είχε τίτλο: «Ανακαλύπτω το DNA» και στο πείραμα είχαμε εξαγωγή DNA από ιστούς και συγκεκριμένα από μπανάνα.
Ο πειραματικός και βιωματικός τρόπος μάθησης ενθουσίασε τα παιδιά που έθεσαν ερωτήσεις και απορίες στην επιστημονική ομάδα.
Τα παιδιά που συμμετείχαν έλαβαν όλα ως αναμνηστικό ένα σελιδοδείκτη και τα σχολεία έλαβαν βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης “Βραδιά του Ερευνητή“ (“Researchers’ Night”) και σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσια της “Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο“ ( “Brain Awareness Week”).
Τον συντονισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος είχε ο Δρ Σ. Παπαδόπουλος, Επόπτης Ποιότητας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και Σύμβουλος Εκπαίδευσης της 2ης Περιφέρειας Κυκλάδων.
Το πρόγραμμα στήριξαν ο Έπαρχος Νάξου -Αμοργού -Μικρών Κυκλάδων Γιάννης Μαργαρίτης με την πολύτιμη βοήθεια του συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση του, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, η Attica Group, η Blue Star Ferries, η Express Skopelitis, η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες και το Πανεπιστήμιο Πατρών.