Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΝότιο Αιγαίο: Οι εκπαιδευτικοί παραιτούνται, μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης

Νότιο Αιγαίο: Οι εκπαιδευτικοί παραιτούνται, μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης

|

Οι εκπαιδευτικοί γυρίζουν την πλάτη στα μικρά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων – Περισσότερα από εκατό τα κενά στις Κυκλάδες – Μέσω τηλεδιάσκεψης μαθήματα στα σχολεία Κάσου, Τήλου και Νισύρου 

Tη διδασκαλία της ύλης σε βασικά μαθήματα στερούνται μαθητές σε απομακρυσμένες περιοχές  και κυρίως νησιωτικές, καθώς μεγάλος αριθμός αναπληρωτών καθηγητών αρνείται ν΄ αναλάβει υπηρεσία. Στις Κυκλάδες για παράδειγμα απο τους 170 εκπαιδευτικούς, που διορίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι 50 παραιτήθηκαν ή αρνήθηκαν ν΄ αναλάβουν υπηρεσία με αποτέλεσμα τα σχολεία στα νησιά να έχουν και πάλι κενά.

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στα Δωδεκάνησα ,όπου σε νησιά όπως η Τήλος, η Κάσος και η Νίσυρος, οι μαθητές έκαναν μάθημα μέσω τηλεδιάσκεψης με καθηγητή ο οποίος βρισκόταν στη Ρόδο. Το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσων, απάντησε θετικά στο αίτημα για κάλυψη 65 κενών σε δασκάλους και καθηγητές, όμως, ούτε ένας δεν εμφανίστηκε για να αναλάβει υπηρεσία. Ετσι το πρόβλημα παραμένει για τα παιδιά τα οποία δεν έχουν καθηγητές ακόμη και σε βασικά μαθήματα τα οποία εξετάζονται στις πανελλαδικές για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Οπως καταγγέλει η ΕΛΜΕ Κυκλάδων “αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε γενική και ειδική αγωγή καθώς υπάρχουν ακόμη πάνω απο 100 κενά. Ακόμα και μετά την τρίτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών στις Κυκλάδες βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση”

Οσο αφορά στους λόγους,που οι εκπαιδευτικοί αρνούνται ν΄αναλάβουν υπηρεσία , οφείλονται κυρίως στις ρυθμίσεις ,που έχουν γίνει και αφορούν στην μη προσμέτρηση της περυσινής προϋπηρεσίας για τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών από το υπουργείο Παιδείας,αλλά και το κόστος ζωής στα νησιά .

Οπως αναφέρουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί «η υποβάθμιση της προϋπηρεσίας ως κριτήριο για μόνιμους διορισμούς (αυτούς που επαγγέλονται τα τελευταία 10 χρόνια!!!), όπως διαφαίνεται από τον τελεταία νομοθετική ρύθμιση του πρώην υπουργού κ.Γαβρόγλου και την καθιέρωση του “προσοντολογίου”, πολτική, που όπως φαίνεται υιοθετεί και η σημερινή κυβέρνηση αλλά και το πανάκριβο κόστος ζωής στις Κυκλάδες, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν ένα μεγάλο αριθμό συναδέλφων σε παραιτήσεις και άρνηση ανάληψης υπηρεσίας».

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς ακόμη και σήμερα  υπάρχουν στα νησιά των Κυκλάδων,100 κενά σε γενική και ειδική αγωγή,σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες. Οπως ανανφέρει η ΕΛΜΕ Κυκλάδων «η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη δεν λειτουργούν πουθενά, τμήματα υποδοχής δεν λειτουργούν επίσης σε κανένα σχολείο και η νέα “κανονικότητα” που περιγράφουν και οραματίζονται οι εκπρόσωποι της σημερινής κυβέρνησης είναι η εικόνα σχολείων, που υπολειτουργούν, μαθητών που στερούνται τις βασικά μορφωτικά τους δικαιώματα και συναδέλφων που συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται για παραπάνω από μια δεκαετία από την αδιοριστία, τους διαλυμένους μισθούς και τα ανύπαρκτα πλέον επιδόματα και την πολιτική απαξίωσης του δημόσιου σχολείου και από τη σημερινή κυβέρνηση».

Οπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί ,τα κενά και οι σοβαρές ελλείψεις στην εκπαίδευση μπορούν να λυθούν μόνο με ένα τρόπο:Με μόνιμους διορισμούς .Οι εκπαιδευτικές ανάγκες δεν υπολογίζονται με βάση τις  συνθήκες της αγοράς ούτε με το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης, του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα ethnos.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΔΕΔΔΗΕ: Πρωινή διακοπή ρεύματος (16/05) σε περιοχές της πόλης Νάξου

Δείτε σε ποιες περιοχές της πόλης Νάξου θα υπάρχει αύριο σχεδόν ωριαία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Μιχ. Πολυτάρχου: Γράφει ιστορία, νέο πρωτάθλημα, νέα άνοδος (!!!)

Ο Ναξιώτης αρχηγός οδηγεί τη Δάφνη Δαφνίου στη National League 1 με ηγετική εμφάνιση και 19 πόντους στον τελικό

Φόρτωμας: Συνάντηση με Κικίλια, στο επίκεντρο υποδομές στις Κυκλάδες

Στο τραπέζι οι ανάγκες στελέχωσης λιμεναρχείων, τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια και κρίσιμα έργα λιμενικών υποδομών

Σαντορίνη: Εκδοση ΚΥΑ, τι αλλάζει σε καίριες περιοχές του νησιού

Σε εφαρμογή η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση – Περιορισμοί στις μετακινήσεις, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και έλεγχος πρόσβασης σε τουριστικές ζώνες.

Σέριφος: Μαθητές ζωντανεύουν την ιστορία των υπολογιστών, προβληματίζονται για το μέλλον της τεχνολογίας

Το «SERIFOS–SUPERCOMPUTERPROJECT» του Γυμνασίου-ΛΤ Σερίφου συνδυάζει την καινοτομία με την παράδοση και την τεχνολογική παιδεία με την ανθρώπινη ευαισθησία.

Πρόταση Ημέρας: Τηγανιά με χοιρινό και μανιτάρια πλευρώτους διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Μία ξεχωριστή πρόταση ημέρας από την αγαπημένη μας Μαριέττα Γαλάνη - χοιρινό και μανιτάρια, τι καλύτερο

Αμοργός: Από την πράξη στη λήθη, όταν η τοπική μνήμη αγνοείται

Μια δημόσια υπενθύμιση για την αξία της αναγνώρισης των ανθρώπων που προσφέρουν στον τόπο τους, αθόρυβα.

Νάξος – Λιμάνι: Στην τελική ευθεία οι εργασίες αποκατάστασης του κρηπιδώματος στη Μυρτιδιώτισσα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης του κρηπιδώματος στη Μυρτιδιώτισσα του λιμένα Νάξου

Ζωντανεύει η ξερολιθιά στην Ηρωική Νήσο Κάσο

Με ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις και πεζοπορία, ο Δήμος Κάσου αναδεικνύει μια παραδοσιακή τέχνη που ενώνει παρελθόν και παρόν

Αναβαθμίζεται σε τριτοβάθμια επεξεργασία ο βιολογικός καθαρισμός Νάξου

Ένα σημαντικό έργο για την αγροτική οικονομία και το περιβάλλον προχωρά από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με επίκεντρο το Λιβάδι.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.