Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΝέες έννοιες όπως "τζιχάντ", "ολοκαύτωμα" μπαίνουν δυναμικά στο σχολείο

Νέες έννοιες όπως “τζιχάντ”, “ολοκαύτωμα” μπαίνουν δυναμικά στο σχολείο

|

Τα νέα σχολικά προγράμματα σε θέματα Ιστορίας προτείνουν να μειωθεί η βαρύτητα του σχολικού εγχειριδίου, το οποίο θα συμπληρώνεται με θεματικούς φακέλους που επιτρέπουν την εμβάθυνση σε ιστορικά ζητήματα – Μετά την παρουσίαση των νέων προγραμμάτων, θα ακολουθήσει η πιλοτική εφαρμογή τους, το πρώτο εξάμηνο του 2018 

Τζιχάντ, ελληνικός εμφύλιος πόλεμος, γενοκτονίες, δικαιώματα των μειονοτήτων, Ολοκαύτωμα, συνδικαλισμός, σύγχρονη μετανάστευση. Είναι ορισμένα από τα θέματα στα οποία ρίχνει φως η ομάδα εργασίας των ιστορικών που ολοκληρώνει τα νέα προγράμματα σπουδών της Ιστορίας, όπως παρουσιάζει η «Καθημερινή», στα σχολεία.

Η διδασκαλία του μαθήματος αλλάζει άρδην φιλοσοφία και μέθοδο, «με στόχο να ξεφεύγουμε από την παπαγαλία και οι μαθητές να αποκτήσουν ιστορική σκέψη και συνείδηση», όπως λέει ο Γιώργος Κόκκινος, καθηγητής Ιστορίας στο Παν. Αιγαίου και μέλος της εξαμελούς ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία πλαισιώνεται από εκπαιδευτικούς με εξειδικευμένες σπουδές στην Ιστορία και στη διδακτική της. Η πρόταση είναι μοντέρνα, τεκμηριωμένη και το στοίχημά της είναι υψηλό για ένα μάθημα που «δεινοπαθεί».

Εξειδικευμένοι

Βασικότερος όρος για την επιτυχία είναι η Ιστορία να διδαχθεί από ορθά καταρτισμένους εκπαιδευτικούς, εξειδικευμένους στην Ιστορία και στη διδακτική της, και όχι από θεολόγους, καθηγητές ξένων γλωσσών, κοινωνιολόγους, όπως συμβαίνει τώρα, ώστε οι καθηγητές να συμπληρώσουν το υποχρεωτικό τους ωράριο. Μάλιστα, στην τελική πρόταση η διευθέτηση της ύλης στις τάξεις γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να προλάβουν οι εκπαιδευτικοί να τη διδάξουν μέσα στο σχολικό έτος.

Η ομάδα επεξεργάστηκε τα προγράμματα για το μάθημα από την Γ΄ Δημοτικού έως την Α΄ Λυκείου. «Στόχος είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τις ιστορικές συνθήκες γέννησης του Ισλάμ, της νέας μονοθεϊστικής θρησκείας που γεννήθηκε στην Ανατολή. Στόχος είναι να κατανοήσουν τις σημασίες του “τζιχάντ” στη μουσουλμανική θρησκεία και να τις συσχετίσουν με τις παρανοήσεις, στρεβλώσεις ή προπαγανδιστικές χρήσεις της έννοιας αυτής σήμερα από φανατικούς και μισαλλόδοξους κύκλους», λέει το σχέδιο αναλυτικού προγράμματος σπουδών για τη διδακτική ενότητα του Ισλάμ στην Ε΄ Δημοτικού.

Στο άλλο άκρο, οι μαθητές της Α΄ Λυκείου θα διδαχθούν για την κληρονομιά του Εμφυλίου και το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, για το μεταπολεμικό «οικονομικό θαύμα», για την πορεία εκδημοκρατισμού στην Ελλάδα από την πτώση της χούντας μέχρι το 1989. Στην ενότητα «Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και οι νέες συγκρούσεις» περιλαμβάνονται η κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη, η διεύρυνση της Ε.Ε., η ανάδυση της Κίνας, η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού και η εγκατάλειψη του κράτους πρόνοιας. Για τα ιστορικά γεγονότα στην Ελλάδα την ίδια περίοδο, οι μαθητές θα μάθουν για την αποβιομηχάνιση και αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού, την έκρηξη της τουριστικής βιομηχανίας, την αλλαγή καταναλωτικών προτύπων και τρόπου ζωής, το ευρώ.

 «Τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν κριτική ιστορική σκέψη. Γι’ αυτό κρίναμε ότι από το Δημοτικό οφείλουμε να βάλουμε στην ύλη ζητήματα ακανθώδη που επικοινωνούν με πολλούς τρόπους με όσα βιώνουν οι κοινωνίες σήμερα. Για παράδειγμα, σε μια εποχή που έχουμε έντονο αντιισλαμισμό, δεν πρέπει να φωτίσουμε από ιστορική άποψη θέματα όπως η έννοια του τζιχάντ, που εσφαλμένα προβάλλεται από πολλούς ως ιερός πόλεμος, ενώ σημαίνει, σύμφωνα με την επικρατούσα σήμερα ερμηνεία, τον εσωτερικό αγώνα του ανθρώπου;» λέει ο κ. Αγγελος Παληκίδης, επίκουρος καθηγητής Διδακτικής της Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, επίσης μέλος της ομάδας.

 «Η Ιστορία οφείλει να αναδείξει τις συγκρουσιακές και τραυματικές πλευρές της διαδρομής ενός λαού. Ιστορία δεν είναι μόνο να διδάξουμε τα γεγονότα, αλλά κυρίως μέσα από τη διδασκαλία να εξοικειωθεί ο μαθητής με τις σύγχρονες ιστορικές έννοιες αποκτώντας κριτική άποψη», λέει ο (επίσης μέλος της ομάδας) Κώστας Κασβίκης, επίκουρος καθηγητής Διδακτικής της Ιστορίας στο Παν. Δυτικής Μακεδονίας και προσθέτει ότι στις μικρές τάξεις «υιοθετείται άλλη οπτική για τη μυθολογία, την τοπική και οικογενειακή ιστορία, ενώ επιδιώκεται η εξοικείωση με την αρχαιολογία ως εργαλείο κατανόησης όλου του φάσματος της ανθρώπινης δράσης». «Παρουσιάζουμε τα γεγονότα με γνώμονα την κοινωνική και πολιτισμική ιστορία και όχι τόσο την πολιτική και στρατιωτική. Εντάσσουμε τα πολιτικά πρόσωπα στο πλαίσιο στο οποίο δρουν και ξεχωρίζουν ως σημαντικά», λέει ο Γ. Κόκκινος.

Ταυτόχρονα, όπως παρατηρεί ο Βασίλης Τσάφος, αναπληρωτής καθηγητής στο Παν. Αθηνών, βάρος δίνεται στην αλλαγή των διδακτικών μεθόδων. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι πρέπει να εστιάσουμε όχι μόνο στο προϊόν αλλά και στη διαδικασία της μάθησης. Ενδεικτικά, συστήνεται η ουσιαστική χρήση των πηγών, νέων τεχνολογιών, χαρτών αλλά και για να γίνει ενεργητική η μάθηση, δραματοποιήσεις και παιχνίδια ρόλων.

Τα νέα βιβλία

Εκτός από τις μεθόδους διδασκαλίας, πολλά θα κριθούν στις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τη συγγραφή των νέων βιβλίων. Βεβαίως, τα νέα προγράμματα προτείνουν να μειωθεί η βαρύτητα του σχολικού εγχειριδίου, το οποίο θα συμπληρώνεται με θεματικούς φακέλους που επιτρέπουν την εμβάθυνση σε ιστορικά ζητήματα. Εξάλλου, το 1/4 του διδακτικού χρόνου αφιερώνεται στους θεματικούς φακέλους. Μετά την παρουσίαση των νέων προγραμμάτων, θα ακολουθήσει η πιλοτική εφαρμογή τους, το πρώτο εξάμηνο του 2018. Σύμφωνα με τον Γιώργο Κόκκινο, η επιτυχία απαιτεί διδασκαλία από ιστορικούς και καλή επιμόρφωσή τους. Αλλωστε, η ομάδα διαφωνεί με την πρόταση του ΙΕΠ για τη Β΄ και Γ΄ Λυκείου και την αντικατάσταση της Ιστορίας από το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος», που μπορεί να διδαχθεί, πλην των ιστορικών, και από άλλη ειδικότητα


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία