Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠαιδείαΝάξος - Ονοματολογικό Συνέδριο: "Ευχαριστώ" και η δωρεά του Ιωάννη Κ. Προμπονά...

Νάξος – Ονοματολογικό Συνέδριο: “Ευχαριστώ” και η δωρεά του Ιωάννη Κ. Προμπονά στην Ονοματολογική Εταιρεία

|

Η επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, Ξενοφών Τζαβάρας, ως αποτίμηση του 7ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο, το τριήμερο 1-3 Οκτωβρίου. Η αποκάλυψη για τη δωρεά που έκανε ο Ναξιώτης καθηγητής, και η ιδιόχειρη επιστολή του κου Προμπονά προς τους συνέδρους 

“…. Εξαιρετικά σημαντική, άκρως τιμητική για την Εταιρεία μας και ενδεικτική, κατά τη γνώμη μου, του ενθουσιασμού με τον οποίο ο κ. Προμπονάς αγκάλιασε το Συνέδριο είναι η ιδιόχειρη επιστολή που απέστειλε στον συμπατριώτη του και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου αλλά και του Δ.Σ. της ΕΟΕ κ. Μ. Σέργη, λίγες μέρες πριν από την πραγματοποίηση αυτού, στην οποία -αφού εκφράζει τις ευχαριστίες του για την πρωτοβουλία της Εταιρείας μας να του αφιερώσει το 7ο Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο- ανακοινώνει την ιστορική απόφασή του να δωρίσει στην Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία το Αρχείο του με τίτλο «Τοπωνύμια του Αιγαίου», τα οποία συνέλεγε επί μισό και πλέον αιώνα, από τα φοιτητικά του χρόνια (1959-1964), και αποτελούν έναν πραγματικά αμύθητο ονοματολογικό, γλωσσολογικό και γενικότερα επιστημονικό «θησαυρό» για την Ελλάδα. Παράλληλα, ανακοινώνει την απόφασή του να διαθέσει 50 τόμους από το βιβλίο του «Σύντομος Εισαγωγή εις την Μυκηναϊκήν Φιλολογίαν» σε καθέναν από τους ομιλητές του Συνεδρίου….”

Μέρος από την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, Ξενοφών Τζαβάρας, μετά από αίτημα της ιστοσελίδας μας (naxospress.gr) ως αποτίμηση του 7ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο, το τριήμερο 1-3 Οκτωβρίου. Ενός συνεδρίου που έγινε με την αρωγή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, είχε ως θέμα «Ονοματολογικά Νάξου & Μικρών Κυκλάδων»  και ήταν αφιερωμένο στον Ομότιμο Καθηγητή του Παν/μίου Αθηνών κ. Ι.Κ. Προμπονά. Μάλιστα, μέσα από τον απολογισμό αυτό έχουμε την αποκάλυψη για τη δωρεά που έκανε ο Ναξιώτης καθηγητής, ενώ έχουμε και την αιτιολογία της “απουσίας” του κου Προμπονά από το συνέδριο… Οπως και την ιδιόχειρη επιστολή του έστειλε ο κος Προμπονάς προς τους συνέδρους, που όμως έφτασε με καθυστέρηση ελέω ταχυδρομείου και λάθος διεύθυνσης… Συμβαίνουν αυτά έτσι κι αλλιώς… 

Ας δούμε όμως τι αναφέρει στην επιστολή του ο κος Τζαβάρας… 

Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών του 7ου Πανελλήνιου Ονοματολογικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Χώρα της Νάξου και συγκεκριμένα στον Ι.Ν. Αγίου Νικοδήμου κατά το τριήμερο 1-3 Οκτωβρίου, αισθάνομαι, εκ μέρους του Δ.Σ. της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας που είχε την πρωτοβουλία και την κύρια ευθύνη για την υλοποίησή του, να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν περισσότερο ή λιγότερο στην πανθομολογούμενη επιτυχία του, σε πείσμα των δύσκολων και πρωτόγνωρων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού και τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Συγκεκριμένα, εγκάρδιες και ειλικρινείς ευχαριστίες οφείλονται

Στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, και συγκεκριμένα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Καλλίνικο, για την παραχώρηση της όμορφης αίθουσας του υπογείου ναού του Αγ. Νικοδήμου, καθώς και των μικρογευμάτων που προσφέρθηκαν στους συνέδρους κατά τη διάρκεια των εργασιών. Εξάλλου αποτελεί ξεχωριστή χαρά για όλους μας το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός με τον οποίο ο Σεβασμιώτατος παρακολουθούσε τις ανακοινώσεις της εναρκτήριας συνεδρίας, όπως αντικατοπτρίζεται από την εποικοδομητική συμμετοχή του κατά τη σχετική συζήτηση που ακολούθησε.

Στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και ιδιαίτερα στον Δήμαρχο κ. Δ. Λιανό αλλά και τον αντιδήμαρχο κ. Ευ. Κατσαρά, για τη διάθεση της υλικοτεχνικής υποδομής, την τεχνική υποστήριξη του συνεδρίου και την εν γένει ευγενική φιλοξενία που επιφύλαξε στους συνέδρους. 

tsav.jpg

Ξεχωριστή μνεία αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω στους εργαζόμενους στον Δήμο και ιδιαίτερα στην κ. Σ. Κάγκανη, με την οποία το Δ.Σ. της ΕΟΕ είχε συχνή και στενή συνεργασία κατά τους τελευταίους μήνες, για τον υπερκερασμό των όποιων προβλημάτων, καθώς και στους υπεύθυνους της τεχνικής υποστήριξης του συνεδρίου, που ήταν δίπλα μας καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών του, διευκολύνοντας πολλαπλά τους συνέδρους, τόσο στην παρουσίαση των εργασιών τους όσο και στη συμμετοχή ορισμένων εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας.

Στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Νάξου, και συγκεκριμένα στον Πρόεδρό της κ. Καπούνη, για το δείπνο που ευγενικά παρέθεσε στους συνέδρους. Στην Ομοσπονδία Ναξιακών Σωματείων (Ο.ΝΑ.Σ.), και συγκεκριμένα στον Πρόεδρό της κ. Καλαϊτζή, για την κάλυψη των εξόδων της όμορφης περιήγησης των συνέδρων στη Νάξο κατά την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, στο πλαίσιο της οποίας είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε περαιτέρω εκ του σύνεγγυς και να εκτιμήσουμε πτυχές του πλούσιου ναξιακού πολιτισμού.

Στην Εταιρεία Κυκλαδικού Τύπου (Ε.ΚΥ.Τ.), και συγκεκριμένα στον Πρόεδρό της κ. Μαγκανιώτη, για τη χορήγηση ενός σημαντικού ποσού (500€) για την έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου, τα οποία αναμένεται να δημοσιευθούν στον 24ο τόμο του περιοδικού «Ονόματα» της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, αμέσως μετά τη δημοσίευση του αφιερωματικού τόμου στον πολυγραφότατο, χαλκέντερο Έλληνα Γλωσσολόγο Ν. Κοντοσόπουλο, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας μας. Ο Ν. Κοντοσόπουλος υπηρέτησε σεμνά και ουσιαστικά την ΕΟΕ όχι μόνο μέσα από τις πολυάριθμες γλωσσολογικές και ονοματολογικές του μελέτες αλλά και από τη συμμετοχή του στο Δ.Σ.

Στους Συνέδρους που έλαβαν μέρος είτε (στη συντριπτική τους πλειοψηφία) διά ζώσης είτε εξ αποστάσεως στο Συνέδριο -επειδή δεν κατέστη δυνατή η προσέλευσή τους-, όχι μόνο για τη συμμετοχή τους σε αυτό παρά τις αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες αλλά και για το υψηλό επίπεδο των ονοματολογικών επιστημονικών εργασιών και της επαρκούς υποστήριξης αυτών, καθώς και για το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των έντονων και εποικοδομητικών συζητήσεων που ακολουθούσαν την κάθε συνεδρία, γεγονός καθόλου δεδομένο για ένα συνέδριο.

Πάνω από όλους, ωστόσο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον σεβαστό μας κ. Ιωάννη Προμπονά, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Πρόεδρο της Εταιρείας μας, όχι μόνο για το γεγονός ότι αποδέχθηκε την πρόταση του Δ.Σ. να αφιερωθεί το εν λόγω Συνέδριο σε αυτόν αλλά και για τα συγκινητικά και τιμητικά για όλους μας σχόλια που μας επιφύλαξε σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του κατά την τελευταία ημέρα, όταν και μας εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις εργασίες και το περιεχόμενο του Συνεδρίου, το οποίο μας αποκάλυψε ότι παρακολούθησε ολόκληρο σε απευθείας μετάδοση από την ιστοσελίδα του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

Λυπούμαστε ειλικρινά που, παρά τις ευγενικές παροτρύνσεις μας, δεν κατάφερε να βρίσκεται μαζί μας. Προσωπικά δεν μπορώ να ξεχάσω ότι μέσω εκείνου γνώρισα την ύπαρξη της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας (καθώς και της επιστήμης της Ονοματολογίας εν γένει) και έγινα μέλος της στη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων ούτε να λησμονήσω ότι χάρη στις άοκνες προσπάθειές του η Εταιρεία μας κατάφερε να σταθεί ‘όρθια’ και έτσι να παραδοθεί στις επόμενες γενιές.

epistoli.jpg

Τέλος, εξαιρετικά σημαντική, άκρως τιμητική για την Εταιρεία μας και ενδεικτική, κατά τη γνώμη μου, του ενθουσιασμού με τον οποίο ο κ. Προμπονάς αγκάλιασε το Συνέδριο είναι η ιδιόχειρη επιστολή που απέστειλε στον συμπατριώτη του και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου αλλά και του Δ.Σ. της ΕΟΕ κ. Μ. Σέργη, λίγες μέρες πριν από την πραγματοποίηση αυτού, στην οποία -αφού εκφράζει τις ευχαριστίες του για την πρωτοβουλία της Εταιρείας μας να του αφιερώσει το 7ο Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο- ανακοινώνει την ιστορική απόφασή του να δωρίσει στην Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία το Αρχείο του με τίτλο «Τοπωνύμια του Αιγαίου», τα οποία συνέλεγε επί μισό και πλέον αιώνα, από τα φοιτητικά του χρόνια (1959-1964), και αποτελούν έναν πραγματικά αμύθητο ονοματολογικό, γλωσσολογικό και γενικότερα επιστημονικό «θησαυρό» για την Ελλάδα.

Παράλληλα, ανακοινώνει την απόφασή του να διαθέσει 50 τόμους από το βιβλίο του «Σύντομος Εισαγωγή εις την Μυκηναϊκήν Φιλολογίαν» σε καθέναν από τους ομιλητές του Συνεδρίου. Η Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία θα μεταβεί με την πρώτη ευκαιρία στην κατοικία του κ. Προμπονά προκειμένου να παραλάβει με τη δέουσα προσοχή το σύνολο των σχετικών κιβωτίων και θα αναλάβει την ευθύνη της βέλτιστης δυνατής ερευνητικής και επιστημονικής αξιοποίησής τους.

Δυστυχώς, η επιστολή του κ. Προμπονά προς τον Μ. Σέργη απεστάλη στη διεύθυνση της κατοικίας του δεύτερου στην Αθήνα, για τον λόγο αυτόν δεν κατέστη δυνατή η ανάγνωσή της κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίας.

Ασφαλώς ένα επιστημονικό συνέδριο υβριδικής μορφής όπως αυτό, το οποίο πραγματοποιείται κάτω από δύσκολες και εν πολλοίς πρωτόγνωρες συνθήκες (θα πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων στο συνέδριο -εφόσον αυτό, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν κατά την παραπάνω χρονική περίοδο, δεν ήταν εφικτό για τεχνικούς λόγους να πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό χώρο- μπορούσαν να προσέλθουν μόνο σύνεδροι που διέθεταν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης και απαγορευόταν η προσέλευση κοινού) είναι αναμενόμενο να βρεθεί αντιμέτωπο με πολλές τεχνικές δυσκολίες, οι οποίες ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με απόλυτη επιτυχία από την Οργανωτική Επιτροπή και τα μέλη της τεχνικής υποστήριξης του Συνεδρίου.

Για τον λόγο αυτό εξάλλου το Δ.Σ. της Εταιρείας μας, όταν εκ των πραγμάτων αποφάσισε τη διεξαγωγή του σε κλειστό χώρο, πράγμα που θα είχε ως αποτέλεσμα -όπως αναφέρθηκε- τον αποκλεισμό από αυτό όσων δεν είχαν την ιδιότητα του συνέδρου, ομόφωνα αποδέχθηκε την πρόταση του Δήμου να παρουσιαστούν οι εργασίες του διαδικτυακά, προκειμένου να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό όποιος δεν κατάφερε να προσέλθει λόγω της πανδημίας. Ο σχετικός σύνδεσμος εξάλλου υπάρχει ακόμα και τώρα στη σχετική ιστοσελίδα του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ώστε όποιος – Νάξιος, επιστήμονας, κ.λπ.- επιθυμεί, να παρακολουθήσει έστω και εκ των υστέρων και να κρίνει το περιεχόμενο των εργασιών του και της πλούσιας συζήτησης που ακολούθησε.

Με αισθήματα ειλικρινούς εκτίμησης

Ξενοφών Τζαβάρας Δρ Γλωσσολογίας, Πρόεδρος Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Εφυγε” από τη ζωή ο Γιάννης Μαρκόπουλος

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. (video)

Μύκονος – Μουσείο Μπενάκη: Εκδήλωση “Μεταλλεία Μυκόνου – μια ιστορία στο φως”

Σάββατο 17 Ιουνίου.. Ο Δήμος Μυκόνου διοργανώνει εκδήλωση «Μεταλλεία Μυκόνου – μια ιστορία στο φως» στο Μουσείο Μπενάκη

Σέριφος: Να διασωθεί η παράδοση του νησιού

Επιστημονική ημερίδα "Ακολουθώντας τις ράγες" στη Χώρα Σερίφου - οι ομιλητές, τα συμπεράσματα

Πάρος: “Καυτός” Μαϊος, η κίνηση του Αγίου Πνεύματος άγγιξε το 2019 (πίνακες)

Πάνω από 80.000 επισκέπτες δέχτηκε η Πάρος το Μάϊο από θάλασσα και αέρα με τις αυξήσεις έναντι του προηγούμενου έτους να ξεπερνούν το μέσο όρο της χώρας. (πίνακες)

Πάτμος: Συνελήφθη 27χρονος για βιασμό 70χρονης (!!!)

Σοκ στην τοπική κοινωνία της Πάτμου - Συνελήφθη 27χρονος για βιασμό 70χρονης - Την απείλησε με μαχαίρι στο σπίτι της

Σύρος: Ξεκινάει τη Δευτέρα, 4ημερο εθελοντικής αιμοδοσίας

Εθελοντική αιμοδοσία στη Σύρο - Χρονοδιάγραμμα

Στοίχημα – Champions League: Τελικός με over και προβάδισμα σε Σίτι

Η προταση από την Foxbet.gr... Τελικός Champions League 2023 και τι παίζουμε;

Estiatoria.gr – Golden Awards: “Στο Λαδόχαρτο” και “Dal Professore” στη κορυφή της γεύσης

Ποια είναι τα εστιατόρια και οι σεφ που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Estiatoria.gr Golden Awards - Η εικόνα των Κυκλάδων

Εστίαση: Μπήκαν οι υπογραφές για αυξήσεις (10,5%) μισθών

Από 1ης Ιουνίου οι μισθοί ενισχύονται 5,5% και ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιουνίου 2024, θα αυκηθούν επιπλέον κατά 5%

Κολομβία: Βρέθηκαν μετά από 40 ημέρες ζωντανά τέσσερα παιδιά στη ζούγκλα

Tο «θαύμα» της Κολομβίας: Βρέθηκαν ζωντανά μετά από 40 ημέρες τα τέσσερα παιδιά που είχαν χαθεί στη ζούγκλα

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Νάξος – “Δύναμη Δημιουργίας”: “Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποπέμψει άμεσα τον νταή αντιδήμαρχο”

Η δημοτική παράταξη "Δύναμη Δημιουργίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων" ζητάει από τον Δήμαρχο την άμεση απομπομπή του Αντιδημάρχου Παιδείας για την εις βάρος του καταγγελία από πολίτη του νησιού

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.