Αγαπάς τον τόπο σου; Έχεις σχέση με τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες; Το Istorima δίνει την δυνατότητα σε νέους και νέες (από 18 έως 35 ετών) να καταγράψουν τις ιστορίες των νησιών
«Μία από τις κεντρικές ιδέες της προφορικής ιστορίας είναι ότι επιτρέπει να γραφτεί η Ιστορία “από τα κάτω” -ιστορία δηλαδή που δεν εξιστορείται από προέδρους, βασίλισσες, κυβερνήσεις, κράτη, ή την πλουτοκρατία αλλά ιστορία όπως την έζησαν, την βίωσαν και τη δημιούργησαν οι καθημερινοί, απλοί άνθρωποι». Είναι η απάντηση που δίνουν οι Σοφία Παπαϊωάννου και η Κάθριν Φλέμινγκ σε ερώτηση που έγινε από τους δημοσιογράφους της ιστοσελίδας Popaganda.gr τον περασμένο Φεβρουάριο όταν και έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του, το Istorima.org…
Μία ιδέα που συνέλαβαν οι δύο κυρίες και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), εντάσσεται δε στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Το Istorima θα απασχολήσει προσωρινά και θα εκπαιδεύσει 1.500 νέους ερευνητές από 18 – 35 ετών που θα απλωθούν σε όλη τη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, συλλέγοντας προφορικές ιστορίες από τον τόπο καταγωγής τους. Και μάλιστα μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για να μείνουν οι νέοι στο τόπο τους..
Γιατί το λέμε αυτό; Μα γιατί πολύ απλά έφτασε και στη Νάξο αλλά και τις Μικρές Κυκλάδες… Κάτι που διαβάζουμε μέσα από την επίσημη ενημέρωση της ιστοσελίδας και με τίτλο “Στηρίζω το μέλλον καταγράφοντας το παρελθόν”
Η πρόσκληση ερευνητών του Istorima για το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων άνοιξε και καλεί νέους και νέες ηλικίας 18-35 ετών, που αγαπούν τον τόπο τους και τους ανθρώπους του, να καταγράψουν τις ιστορίες του.
Το Istorima είναι μία αστική – μη κερδοσκοπική εταιρεία, με σκοπό τη δημιουργία ενός Μεγάλου Αρχείου Ιστοριών της Ελλάδας μέσα από την προσφορά απασχόλησης σε εκατοντάδες νέους όλης της χώρας. Το Istorima υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και εντάσσεται στην πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων, η οποία έχει σαν στόχο την υλοποίηση καινοτόμων πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων ευκαιριών και να προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης για τη νέα γενιά της Ελλάδας.
Για τα επόμενα 4 χρόνια το Istorima θα απασχολήσει προσωρινά και θα εκπαιδεύσει 1500 νέους ερευνητές, που θα απλωθούν σε όλη την χώρα, συλλέγοντας ηχητικά, ιστορίες από τον τόπο καταγωγής τους.
Οι ερευνητές του Istorima θα συλλέγουν διηγήσεις και ιστορίες, παλιές και σύγχρονες, από διάφορες ιστορικές περιόδους και μέσα από ένα εύρος θεμάτων. Θα παρακινούν τα μέλη της οικογένειάς τους, τους φίλους και τους κατοίκους της κοινότητάς τους, να μοιραστούν τη δική τους αφήγηση ώστε να μη χαθούν οι ιστορίες τους. Ήδη 170 ερευνητές απασχολούνται σε όλη τη χώρα συλλέγοντας ιστορίες των τόπων τους.
Ιδρύτριες του έργου είναι η ιστορικός και Provost του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) Katherine Fleming και η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου. Οι ιστορίες θα διαφυλάσσονται σε ένα Αρχείο προσβάσιμο στο κοινό ενώ επιλεγμένες ιστορίες θα ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα www.istorima.org.
Το Istorima παρέχει εκπαίδευση, 9μηνη αμειβόμενη απασχόληση, τα τεχνικά μέσα ηχητικής καταγραφής και υποστήριξη στους νέους ερευνητές.
Όλες οι πληροφορίες, τα απαιτούμενα κριτήρια, καθώς και η δήλωση συμμετοχής βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.istorima.org.