Παρασκευή, 15 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΝάξος - Κωμιακή: Αγιασμός με δεκατέσσερα παιδιά και "δανεική" δασκάλα

Νάξος – Κωμιακή: Αγιασμός με δεκατέσσερα παιδιά και “δανεική” δασκάλα

|

Χαρούμενες φωνές και στην Κωμιακή.. Δεκατέσσερα συνολικά παιδιά, τα δώδεκα στο Δημοτικό Σχολείο Κορωνίδας και σε αναμονή του αναπληρωτή δασκάλου που έρχεται τις επόμενες ημέρες – Το κενό για την πρώτες ημέρες δασκάλα από σχολείο της πεδινής Νάξου 

Κωμιακή ή Κορωνίδα.. Το βορειότερο και ορεινότερο χωριό της Νάξου.. Στα 650 μέτρα υψόμετρα… Πριν από μερικές δεκαετίες, ο πληθυσμός του άγγιζε και τα 1500 άτομα… Σήμερα; Με το ζόρι πάμε στους 200. Τότε; το σχολείο είχε ακόμη και 200 άτομα. Με τους εκπαιδευτικούς και φορείς του χωριού να αναζητούν χώρους για να γίνουν τα μαθήματα. Ακόμη και απογευματινά τμήματα είχαμε για να ικανοποιήσουν αυτό τον αριθμό ενώ οι δάσκαλοι έκαναν δύο … μαθήματα την ημέρα…

Πριν από τέσσερις δεκαετίες είχε σχεδόν εκατό. Χθές; Πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς 2019 – 20 που κλείνει και τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα; Μία ντουζίνα μαθητές. Κάποιοι είπαν “αρκετοί είναι για τα δεδομένα της εποχής” Μαζί με τα δύο παιδιά του νηπιαγωγείου φτάσαμε στους δεκατέσσερις. Και όπως αναφέρει στην ανάρτησή του  Giorgos Komiaki στην προσωπική του ιστοσελίδα στα social Media που μας μεταφέρει συχνά πυκνά εικόνα από την Ορεινή Νάξο “συγκρίνοντας με άλλα τριγύρω αλλά και πιο μακρυνά χωριά, εμείς είμαστε σε πολύ καλή θέση, από πλευράς μαθητών… Φέτος, το σχολείο μας έχει δέκα τέσσερα παιδιά, με……εκπροσώπους(μαθητές) σε όλες τις τάξεις…!!!
Έχουμε, λοιπόν, στο προνήπιο τον Γιώργο και στο νήπιο, τον Αντρέα..
Στην Α’ τάξη είναι ο Μάρκος, στην Β’ ο Γιώργος η Ειρήνη και η Κατερίνα, στην Γ’ η Άννα η Κωνσταντίνα και η Κατερίνα, στην Δ’ ο Νικηφόρος, στην Ε’ ο Γιώργος και στην ΣΤ’ ο Στέλιος ο Δημήτρης και ο Δημήτρης…”

“Δανεική” δασκάλα 

Μπορεί να υπάρχουν χαμόγελα για τα παιδιά, όμως η ανησυχία για τους εκπαιδευτικούς υπάρχει. Οπως διαβάζουμε “ Το σχολείο είναι μονοθέσιο, με ένα δάσκαλο και νηπιαγωγό.. Έγινε, βέβαια, κάποιο μπέρδεμα στην πλήρωση της θέσης του δασκάλου, τοποθετώντας δασκάλα (σ.σ. η δασκάλα ήρθε από τις Μέλανες) η οποία είναι σε άδεια τοκετού και πιάνει δουλειά τον Νοέμβριο.. Ύστερα από ενέργειες αρμοδίων και γονέων, ήρθε χθες στον αγιασμό η περσινή δασκάλα, με προϋπόθεση να καθίσει μια βδομάδα, όπως μας πληροφόρησαν… Αυτό, βέβαια, δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει… Μετά, τα παιδιά θα μείνουν χωρίς δασκάλα ; Εαν το σχολείο ήταν διθέσιο ή τριθέσιο, ενδεχομένως κάποιος να κάλυπτε το κενό, μέχρι τον ερχομό της δασκάλας τον Νοέμβριο.. Τώρα, είναι αδύνατον και πρέπει να επιληφθούν εκεί στην Δευτεροβάθμια, ώστε τα παιδιά να μην μείνουν χωρίς δάσκαλο… Πιστεύω, όλα θα κυλίσουν ομαλά.”.

Εμείς να προσθέσουμε εδώ ότι σε επικοινωνία που είχαμε με την Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, νέα Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, μας ανέφερε ότι “επιλογή μας ήταν να έχουμε όλα τα σχολεία ανοιχτά την πρώτη ημέρα, έστω και με μεταφορά δασκάλων. Ομως, αυτή η κίνηση δεν θα κρατήσει περισσότερο από μία εβδομάδα ή δέκα ημέρες. Οσες χρειαστεί για να έρθει ο αναπληρωτής… Το σχολείο δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει έτσι”…  Και δεχόμαστε την άποψή της… 

Και τέλος να προσθέσουμε την ευχή προς τα παιδιά όχι μόνο της Κορωνίδας (Κωμιακή) αλλά για όλους ” Να ευχηθούμε καλή χρονιά και καλή πρόοδο στα παιδιά, στους δασκάλους και στους γονείς που κι αυτοί, εκτός από την καθημερινή φροντίδα των παιδιών τους, την περίοδο που είναι ανοικτά τα σχολεία, έχουν και τη ….σχολική φροντίδα..!!!”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δεκαπενταύγουστος 2025: 81.500 επιβάτες φεύγουν για τα νησιά – Η μεγάλη καλοκαιρινή έξοδος

Γεμάτα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο – Αυξημένη κίνηση και μετά την αργία

Κάδος στο κεδροδάσος: 30 μέτρα που αποκαλύπτουν την έλλειψη παιδείας

Όταν ο εθελοντισμός δεν φτάνει και η αδιαφορία σκορπίζει σκουπίδια στον αέρα

Άνοδος 6,5% στην επιβατική κίνηση των αεροδρομίων ΥΠΑ, «Πετάει» η Σύρος με 125,5% αύξηση

Ρεκόρ για τη Σύρο και σταθερή άνοδος σε Πάρο, Νάξο και Μήλο – Συνολικά 44,7 εκατ. επιβάτες στα ελληνικά αεροδρόμια το επτάμηνο.

Μήνυμα Δημάρχου Τήνου για τον Δεκαπενταύγουστο και την Παναγία της Μεγαλόχαρης

Ο Παναγιώτης Κροντηράς στέλνει ευχές και μήνυμα αλληλεγγύης στους πληγέντες από τις πυρκαγιές, τιμώντας ταυτόχρονα την επέτειο του τορπιλισμού της «Έλλης».

Η Πορτάρα της Νάξου: Το μνημείο των 26 αιώνων που φυλάει μυστικά και θρύλους

Από τον Διόνυσο και την Αριάδνη έως τις σύγχρονες μάχες για την προστασία του εμβληματικού μνημείου που στέκει αγέρωχο στο Αιγαίο

Δωρεάν βραδινά δρομολόγια Σαντορίνης – Θηρασιάς με το «ΑΛΜΙ»

Ο Δήμος Θήρας επεκτείνει τη θαλάσσια σύνδεση των δύο νησιών, προσφέροντας βραδινά δρομολόγια χωρίς κόστος για κατοίκους και επισκέπτες.

Χίος: Αγώνας για τον πλήρη έλεγχο της μεγάλης πυρκαγιάς, 42.000 καμένα στρέμματα γης

Μειώθηκε η ένταση της φωτιάς στη Βόρεια Χίο – Εκτεταμένες οι καταστροφές σε σπίτια, δάση και δίκτυο ηλεκτροδότησης.

ΑΜΣ Φιλωτίου: Άνοιξαν οι εγγραφές για τη νέα σεζόν στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου

Η αθλητική οικογένεια του Φιλωτίου καλεί παλιούς και νέους αθλητές να φορέσουν ξανά τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια.

Καβαλώντας τα κύματα, μιλώντας στον άνεμο, μία μέρα με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Lennart Neubauer (photos)

Από τους λόφους της Νάξου μέχρι την αλμυρή άκρη της Λαγκούνας, πέρασα μια ολόκληρη μέρα με τον Lennart Neubauer, τον 21χρονο Παγκόσμιο και Ευρωπαίο Πρωταθλητή Windsurf Freestyle, ανάμεσα σε σανίδες, ιστορίες και τον ρυθμό του Bob Marley.

Ίος: Το νησί που ζει το πιο φωτεινό του καλοκαίρι

Αυθεντική κυκλαδίτικη ψυχή, χρυσές παραλίες και γιορτές που γεμίζουν το Αιγαίο με χαμόγελα.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες