Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΝάξος: Κλειστά και αύριο (05/12) το 2ο και 4ο Δημοτικό σχολείο Νάξου

Νάξος: Κλειστά και αύριο (05/12) το 2ο και 4ο Δημοτικό σχολείο Νάξου

|

Με απόφαση της Δημοτικής Αρχής και αύριο Τρίτη 5 Δεκεμβρίου θα είναι κλειστό το 2ο και 4ο Δημοτικό σχολείο στη Νάξο λόγω των εργασιών που γίνονται στο χώρο του 2ου Δημοτικού στη Χώρα Νάξου 

Η στιγμή της κατεδάφισης έφτασε… Από σήμερα Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, το πάλαι ποτέ 2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου, ένα σχολείο που ήταν όρθιο περισσότερα από 45 χρόνια είναι …χαλάσματα. Κι αυτό γιατί ξεκίνησαν οι βαριές (που λένε) εργασίες. Και όπως είναι λογικό το σχολείο έκλεισε. Διακοπές για τα παιδιά. Σήμερα είχαμε την πρώτη πράξη και αύριο έχουμε τη δεύτερη. Και όπως είναι λογικό, με απόφαση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, μαθήματα τόσο στο 2ο Δημοτικό όσο και στο 4ο (φιλοξενούνται ουσιαστικά στον ίδιο χώρο) δεν θα γίνουν ώστε να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς. Και βέβαια, με τον θόρυβο των εσκαφέων σε φουλ ρυθμούς ποιος θα έχει όρεξη για μάθημα.. 

Η απόφαση του Δημάρχου κου Μαργαρίτη αναφέρει «την διακοπή των μαθημάτων στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του 2ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017, λόγω των εργασιών κατεδάφισης του παλιού κτίσματος του 2ου Δημοτικού Σχολείου για την προστασία και ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών».

Να σημειώσουμε εδώ ότι κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης, ο κος Μαργαρίτης τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου για την κάλυψη των αναγκών της σχολικής κοινότητας και ζήτησε την ολοκλήρωσή του στις προβλεπόμενες προθεσμίες, ώστε να παραδοθεί το ερχόμενο καλοκαίρι. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε ένα τόσο σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 997.000 ευρώ. Η άμεση υλοποίηση του έργου θα καταστήσει το σχολείο έτοιμο να υποδεχτεί τους μαθητές για τη νέα σχολική περίοδο και μάλιστα κάτω από συνθήκες όσο γίνεται καλύτερες για το εκπαιδευτικό έργο» .

Τι περιλαμβάνει το έργο; 
Η μελέτη προβλέπει την κατεδάφιση τμήματος του 2ου Δημοτικού Σχολείου, που κρίθηκε απαραίτητη εξαιτίας βλαβών που παρατηρήθηκαν μετά την εκπόνηση μελέτης στατικής και αντισεισμικής επάρκειας. Ταυτόχρονα όμως παρουσιάστηκαν κατασκευαστικές αστοχίες και σε τμήμα του 2ου Δημοτικού Σχολείου, όπου υπήρχαν πέντε αίθουσες διδασκαλίες και ένα γραφείο διδασκόντων, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας και αυτό  το τμήμα του σχολικού συγκροτήματος.  Έτσι κρίθηκε σκόπιμο να κατεδαφιστούν όχι μόνο οι τρεις αίθουσες αλλά και το υπόλοιπο τμήμα αυτό του σχολικού συγκροτήματος λόγω επικινδυνότητας. 
Σύμφωνα με τα παραπάνω, δημιουργήθηκε η αναγκαιότητα κατασκευής νέου τμήματος στη θέση του κατεδαφισθέντος για την κάλυψη των αναγκών του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Η προσθήκη αυτή θα περιλαμβάνει μαζί με το υπάρχον τμήμα στην Β’ στάθμη οχτώ αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα  για εργαστήριο πληροφορικής, ένα γραφείο διευθυντή, ένα γραφείο διδασκόντων, ένα γραφείο γραμματείας, τουαλέτες μαθητών, προσωπικού και ΑΜΕΑ και δωμάτιο κουζίνας, ενώ στη Α’ στάθμη τρείς αίθουσες διδασκαλίας και αίθουσα βιβλιοθήκης, αποθήκης βιβλίων και γενικής αποθήκης.
Συνολικά, η επιφάνεια της προτεινόμενης προσθήκης στην Α’ Στάθμη (βιβλιοθήκη- αρχείο-αποθήκες), είναι 269,32τ.μ., στη Β΄ Στάθμη, το σύνολο του σχολικού συγκροτήματος που θα κατασκευαστεί  είναι 651,32τ.μ. και σκεπαστή βεράντα 29,59 τ.μ, ενώ στη μελέτη προβλέπεται και στέγη 105,18τ.μ. με παράθυρα περιμετρικά ώστε να υπάρχει φυσικός φωτισμός στο εσωτερικό του κτιρίου.
Εκτός των παραπάνω προβλέπονται και εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του σχολικού συγκροτήματος. Συγκεκριμένα, στη μελέτη προβλέπονται η κατασκευή ενός γηπέδου βόλεϊ, γηπέδου μπάσκετ και κερκίδων από λιθοδομή στο ανατολικό τμήμα του οικοπέδου. Θα διαμορφωθούν πρασιές με περίφραξη από λιθοδομή, ώστε η περίφραξη να λειτουργεί σαν καθιστικό για τα παιδιά, όπως επίσης και ξύλινη πέργκολα.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Αποχωρεί το Ελ Νίνιο, έρχεται η Λα Νίνια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Το ψυχρό καιρικό φαινόμενο φέρνει ανατροπές στα παγκόσμια μοτίβα – Στην Ευρώπη συνδέεται με ψυχρότερους χειμώνες

Παροναξία – Υδρολογικό Ετος 2025: Σταθερά κάτω από τον μέσο όρο τα ύψη υετού (πίνακες)

Σύμφωνα με το NaxosWeather, η υδρολογική χρονιά 2024-25 ολοκληρώνεται με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.