Στο Λύκειο της Τραγαίας σήμερα Παρασκευή και 13 πραγματοποιήθηκε το πρώτο εξ αποστάσεως μάθημα για τους μαθητές της κατεύθυνσης Οικονομίας και Πληροφορικής της Γ’ Λυκείου – Από την Δευτέρα 16 Μαρτίου θα γίνεται κανονικά με τον τρόπο αυτό το μάθημα… – Δείτε τις οδηγίες
Με ταχύτατες διαδικασίες προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στην ενεργοποίηση ψηφιακών εργαλείων προκειμένου να αντιμετωπίσει το «λουκέτο» σε σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα λόγω του κορωναϊού. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, ενεργοποιείται ψηφιακή πλατφόρμα για τα εξ αποστάσεως μαθήματα, ενώ από σήμερα θα ξεκινήσει πολιτικά η εφαρμογή της με προτεραιότητα στους μαθητές της Γ΄ λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Και στην Τραγαία, το Γενικό Λύκειο δεν έχασαν χρόνο. Με επικεφαλής του σχετικού τομέα, τον καθηγητή πληροφορικής, Πέτρο Κουτρούλη, είχαμε την πρώτη δοκιμαστική διδασκαλία… Πως περιγράφεται η όλη διαδικασία μέσα από την επίσημη σελίδα του σχολείου στο διαδίκτυο;
“Σήμερα, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, πραγματοποιήθηκε το πρώτο εξ αποστάσεως σύγχρονο (= με την έννοια ότι όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ταυτόχρονα παρόντες σε αυτό) μάθημα με τους μαθητές της κατεύθυνσης Οικονομίας και Πληροφορικής της Γ΄Λυκείου. Το μάθημα είχε κυρίως δοκιμαστικό χαρακτήρα αφού μεγάλο μέρος του επικεντρώθηκε στο να εξοικειωθούν οι μαθητές με την ψηφιακή πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε αλλά και στο να τεθούν οι απαραίτητοι κανόνες για την επιτυχή διεξαγωγή του.
Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται ότι η διεξαγωγή του πρώτου αυτού μαθήματος ήταν άκρως επιτυχής, χωρίς βέβαια η αποτελεσματικότητά του να είναι συγκρίσιμη με την δια ζώσης διδασκαλία.
Τα μαθήματα θα συνεχιστούν με τον ίδιο τρόπο από την Δευτέρα 16 Μαρτίου.
Ακολουθούν οδηγίες για την διεξαγωγή εξ αποστάσεως σύγχρονης διδασκαλίας όπως αυτές που ακολουθήθηκαν στο παραπάνω μάθημα.
Εφαρμογή Σύγχρονης Επικοινωνίας.
Για την επικοινωνία των μαθητών και του καθηγητή χρησιμοποιείται η εφαρμογή Skype (διαθέσιμη στο https://www.skype.com/el/get-skype/). Η επιλογή της έγινε διότι πληροί τα εξής 3 κριτήρια:
- δεν απαιτεί δημιουργία λογαριασμού για τους μαθητές
- διαθέτει επιλογή διαμοιρασμού οθόνης του καθηγητή και
- μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπολογιστή, τάμπλετ ή έξυπνο κινητό τηλέφωνο (σμαρτφον!)
- είναι δωρεάν
Για την υλοποίηση της σύγχρονης επικοινωνίας απαιτείται οι συμμετέχοντες να έχουν κάποια ηλεκτρονική συσκευή που διαθέτει μικρόφωνο και πρόσβαση στο Διαδίκτυο, με εγκατεστημένη την εφαρμογή Skype.
Βήματα για την υλοποίηση:
Ο καθηγητής δημιουργεί λογαριασμό στην εφαρμογή Skype και έχει πρόσβαση σε αυτήν από προσωπικό υπολογιστή (ή λάπτοπ) που διαθέτει μικρόφωνο.
Στο Skype δημιουργεί σύσκεψη επιλέγοντας την αντίστοιχο εικονίδιο όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
Το Skype δημιουργεί την νέα σύσκεψη και εμφανίζει τον σύνδεσμο που πρέπει να έχουν οι μαθητές για να συμμετέχουν σε αυτήν, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
Ο καθηγητής πρέπει να κοινοποιήσει στους μαθητές του τον σύνδεσμο αυτό είτε πατώντας το αντίστοιχο κουμπάκι είτε με κάθε άλλο διαθέσιμο τρόπο. Επίσης πρέπει να τους ενημερώσει για τον χρόνο διεξαγωγής της πρώτης εξ αποστάσεως συνάντησης.
Για συμμετοχή στην σύγχρονη σύσκεψη (στο μάθημα δηλαδή) πρέπει οι συμμετέχοντες να πατήσουν στο κουμπάκι «Έναρξη κλήσης» .
Εφόσον οι μαθητές συνδεθούν, δίνεται επιπλέον η δυνατότητα:
- για κοινή χρήση της οθόνης του καθηγητή και
- για ασύγχρονη επικοινωνία και μεταφορά αρχείων μέσω της γραπτής συνομιλίας (chat),
όπως φαίνονται παρακάτω.
Οδηγίες προς τους μαθητές
Για την επιτυχή διεξαγωγή του μαθήματος δόθηκαν στους μαθητές οι ακόλουθες οδηγίες:
- Να έχουν την πιο πρόσφατη έκδοση της εφαρμογής Skype.
- Να χρησιμοποιούν, κατα προτίμηση, ακουστικά και όχι ηχεία.
- Κατα την διεξαγωγή του μαθήματος να έχουν κλειστή την κάμερα και το μικρόφωνο.
- Να ζητάνε τον λόγο μέσω του chat.
- Σε απλές ερωτήσεις τύπου ναι/όχι θα απαντάνε με χρήση των εικονιδίων στην επιλογή «Αντίδραση».
- Για τις ασκήσεις που λύνουν γραπτά, θα συνεχίσουν να τις λύνουν σε χαρτί όπως έκαναν. Τώρα όμως επιπλέον θα τις σκανάρουν και θα τις στέλνουν ηλεκτρονικά. Για το σκανάρισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή Clean Scan (https://indymobileapp.web.app/), ή κάποια άλλη αντίστοιχη. Οι γραπτές λύσεις θα φωτογραφίζονται, θα μετατρέπονται σε pdf και θα αποστέλλονται στον καθηγητή.
Και μην ξεχνάτε:
Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του σχολείου