Ανοιχτή επιστολή από το ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Βιβλιοθήκης Ν. Ν. Γλέζου προς την Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως με βασικό αίτημα “να εγκρίνετε την επωνυμία «Μανώλης Γλέζος» στον τίτλο του ΓΕΛ Νάξου”
Και η προσπάθεια των φίλων του Μανώλη Γλέζου να γίνει πραγματικότητα ένα αίτημα που βρήκε την άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (σ.σ. να προστεθεί η επωνυμία “Μανώλης Γλέζος” στον τίτλο του Γενικού Λυκείου Νάξου” συνεχίζεται… Εχουμε συνεχόμενες οχλήσεις προς την αρμόδια Υπουργό κα Νίκη Κεραμέως και τώρα σειρά παίρνει ο Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης Ν.Ν. Γλέζου που έχει έδρα στην Απείρανθο.
Μέσω ανοιχτής επιστολής που φέρει την υπογραφή της προέδρου (κα Αικατερίνη Μπουγιούκα) και της γραμματέως (κα Ευδοκία Καραπάτη – Χατζηπέτρου) γίνεται αναφορά όχι μόνο στο αίτημα αλλά στην ιστορία του Μανώλη Γλέζου, την προσσφορά του όσον αφορά την Παιδεία, αλλά και αναφορά σε σχολεία που έχουν ανάλογα επώνυμα, όπως το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης Γιάννης Ρίτσος. Καταλήγει δε με την παράκληση ” από την αρμοδιότητα που προκύπτει από τη θέση σας ως Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, να εγκρίνετε την επωνυμία «Μανώλης Γλέζος» στον τίτλο του ΓΕΛ Νάξου”
Αναλυτικά, η επιστολή με ημερομηνία 7 Σεπτεμβρίου προς την κα Κεραμέως αναφέρει:
“Υποθέτουμε ότι γνωρίζετε ήδη την περίπτωση της απόρριψης από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων της πρότασης περί προσθήκης της επωνυμίας “Μανώλης Γλέζος” στον τίτλο του ΓΕΛ Νάξου, αλλά και τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε ανά την Ελλάδα η συγκεκριμένη απόρριψη.
Εντούτοις θα επιχειρήσουμε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης.
Μετά από πρόταση του διευθυντή του ΓΕΛ Νάξου Ματθαίου Χατζηπέτρου, ο Σύλλογος Διδασκόντων αποδέχτηκε σχεδόν ομόφωνα την προσθήκη της επωνυμίας “Μανώλης Γλέζος” στον τίτλο του συγκεκριμένου σχολείου (μόλις μία αρνητική ψήφος).
Στις 29 Μαΐου 2020 συνήλθε κατά νόμο το Σχολικό Συμβούλιο του ΓΕΛ Νάξου και με ψήφους 29 υπέρ, 5 κατά, 1 λευκή και 1 παρών, ενέκρινε την πρόταση αυτή.
Στη συνέχεια (και χωρίς να προβλέπεται από την αντίστοιχη νομοθεσία) η πρόταση τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όπου και απορρίφθηκε με ανιστόρητους ισχυρισμούς, ο χειρότερος ίσως των οποίων είναι ότι «…το σχολείο χρωματίζεται πολιτικά» !
Εδώ θα θέλαμε να σας επισημάνουμε μερικά μόνο παραδείγματα ανάλογων επωνυμιών ελληνικών σχολείων:
5ο Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής Λέλα Καραγιάννη
43ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου Κρήτης Σπύρος Μουστακλής
4ο Γυμνάσιο Σπάρτης Γιάννης Ρίτσος
31ο Δημοτικό σχολείο Τρικάλων Κώστας Βάρναλης
Σημειώνουμε επίσης ότι η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί μόνο τυπική διαδικασία αποδοχής της πρότασης του Σχολικού Συμβουλίου, όπως εμφαίνεται από την Y.A. 20251/Γ1/25-02-2008/ΥΠΕΠΘ και το Π.Δ. 79 ΦΕΚ Α’ 109/01-08-2017 κατά το οποίο, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβουλίου, η απόφαση λαμβάνεται από την/τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Θεωρούμε περιττό να αναφερθούμε στην προσωπικότητα και την δράση του Μανώλη Γλέζου, που με δεκάδες παραδείγματα, μόνο ως ενωτική του Έθνους μας, μπορεί να θεωρηθεί.
Αναφέρουμε μόνο ως σχετιζόμενες με την εκπαίδευση, τις αμέτρητες παρουσίες του σε σχολεία όλων των περιοχών της Ελλάδας κατά τις Εθνικές Επετείους, την ίδρυση δεκάδων βιβλιοθηκών σε ελληνικά χωριά, τους αγώνες του για την ίδρυση Γυμνασίων σε όλα τα μικρά κυκλαδονήσια, τη συγγραφή 17 βιβλίων (επιστημονικών, ιστορικών, λογοτεχνικών, γλωσσολογικών, ποιητικών) και ας μην ξεχάσουμε την αναγόρευσή του από έξι πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας ως επίτιμου διδάκτορος:
1994: Διδάκτωρ του Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών για την έρευνά του στο περιβάλλον.
2001: Διδάκτωρ Υδάτινων Πόρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την έρευνά του στον αντίστοιχο τομέα.
2003: Διδάκτωρ του Τμήματος Μεταλλειολογίας Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την έρευνά του στη γη και στα μέταλλα.
2008: Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για το πολυετές έργο και την έρευνά του στη μελέτη της Ελληνικής Γλώσσας και του Λεκτικού Συμβολισμού.
2017: Διδάκτωρ του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
2018: Διδάκτωρ του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους το Δ.Σ. του συλλόγου μας, σας παρακαλεί από την αρμοδιότητα που προκύπτει από τη θέση σας ως Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, να εγκρίνετε την επωνυμία «Μανώλης Γλέζος» στον τίτλο του ΓΕΛ Νάξου.
Ο σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης Ν. Ν. Γλέζου έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη συνδρομή στη λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης που ο Μανώλης Γλέζος ίδρυσε το 1965 στην γενέτειρά του Απείρανθο, στη μνήμη του αδελφού του, Νίκου Γλέζου, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 10 Μαΐου 1944. Η βιβλιοθήκη αριθμεί περίπου 17.000 καταγεγραμμένους και εκτεθειμένους τίτλους, ενώ περιλαμβάνει 10.000 επιπλέον τόμους ευρισκόμενους σε χαρτόκουτα, λόγω ελλείψεως χώρου.
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Βιβλιοθήκης Ν. Ν. Γλέζου
Η Πρόεδρος Αικατερίνη Μπουγιούκα,
Η Γραμματέας Ευδοκία Καραπάτη-Χατζηπέτρου