Ανακοίνωση εξέδωε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων κάνοντας λόγο για έντονο πλέον πρόβλημα στέγασης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα νησιά μας και θέτει θέματα ενίσχυσης μέσω Δημοτικής Αρχής αλλά και των αρμόδιων φορέων
“…. Μέχρι πρότινος το πρόβλημα εντοπιζόταν κυρίως σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Η ίδια κατάσταση ωστόσο φαίνεται να επεκτείνεται και στη Νάξο, όπως μας ενημέρωσαν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που έφτασαν στο νησί και αδυνατούν να βρουν κατάλληλη στέγη σε λογική τιμή. Τα ενοίκια που ζητούν οι ιδιοκτήτες είναι υπέρογκα, ενώ εκβιαστικά ζητούν την εκκένωση των καταλυμάτων πριν τη λήξη της σύμβασης των εκπαιδευτικών, ώστε να μην χάσουν ούτε μέρα από την καλοκαιρινή περίοδο. Για αποδείξεις δε ούτε λόγος, αφού στην καλύτερη περίπτωση οι ιδιοκτήτες δέχονται να κόψουν αποδείξεις με πολύ μικρότερα από τα πραγματικά ποσά…” Σε σημαντικές καταγγελίες προχώρησε χθες με ανακοίνωσή της, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων κα με επίκεντρο το θέμα της στέγασης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.. Μίλησε για απουσία καταλυμάτων, για μεγάλα ενοίκια και βέβαια για την απουσία σωστής τιμολόγησης…
Εχει όμως και συνέχεια; Κι αυτό γιατί βάζει στο παιχνίδι και τον Δήμο όταν “Αιτούμαστε την ανάγκη επιδότησης του κόστους στέγασης ή μέρους αυτής από την Δημοτική Αρχή προς τους αναπληρωτές συναδέλφους” αλλά και την Ενωση Ξενοδόχων και όλους τους άλλους φορείς… Η αλήθεια είναι ότι όλοι έβλεπαν το πρόβλημα να έρχεται έχοντας εικόνες από την Σαντορίνη και τη Μύκονο, όμως πιστέψαμε ότι έχουμε την ικανότητα να το διαχειριστούμε… Και προφανώς πέσαμε έξω…
Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων με θέμα ” Στέγαση Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών” αναφέρει:
Η προσωρινή τοποθέτηση των αναπληρωτών συναδέλφων εκπαιδευτικών έγινε, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, λίγο πριν ακουστεί το πρώτο κουδούνι για την σχολική χρονιά 2019-2020. Με μία βαλίτσα στο χέρι καλούνται σε χρονικό διάστημα δύο ημερών να παρουσιαστούν στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Κυκλάδων, ενώ ταυτόχρονα, με ένα κινητό στο χέρι ξεκινούν την αγωνιώδη αναζήτηση στέγης για την τρέχουσα σχολική χρονιά. Από την πρώτη εβδομάδα του σχολικού έτους αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ραγδαίας αύξησης της τουριστικής κίνησης, που τα τελευταία χρόνια καθιστά δύσκολη, αν όχι ανέφικτη, την εύρεση αξιοπρεπούς κατοικίας ως τον Ιούνιο, οπότε και λήγει η σύμβαση τους. Μέχρι πρότινος το πρόβλημα εντοπιζόταν κυρίως σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Η ίδια κατάσταση ωστόσο φαίνεται να επεκτείνεται και στη Νάξο, όπως μας ενημέρωσαν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που έφτασαν στο νησί και αδυνατούν να βρουν κατάλληλη στέγη σε λογική τιμή. Τα ενοίκια που ζητούν οι ιδιοκτήτες είναι υπέρογκα, ενώ εκβιαστικά ζητούν την εκκένωση των καταλυμάτων πριν τη λήξη της σύμβασης των εκπαιδευτικών, ώστε να μην χάσουν ούτε μέρα από την καλοκαιρινή περίοδο. Για αποδείξεις δε ούτε λόγος, αφού στην καλύτερη περίπτωση οι ιδιοκτήτες δέχονται να κόψουν αποδείξεις με πολύ μικρότερα από τα πραγματικά ποσά.
Εκπροσωπώντας τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων καταδεικνύουμε και καταγγέλλουμε τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές συνάδελφοι μας μετά την τοποθέτηση τους στη Νάξο, για να βρουν στέγη σε λογική τιμή.
Αιτούμαστε την ανάγκη επιδότησης του κόστους στέγασης ή μέρους αυτής από την Δημοτική Αρχή προς τους αναπληρωτές συναδέλφους.
Κρίνουμε απαραίτητο να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου και να λάβει άμεσα μέτρα, ώστε να συνδράμει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος.
Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων ζητά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των συναδέλφων εκπαιδευτικών από τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί καλύπτουν κάθε χρόνο πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης και έρχονται στο νησί μας για να εργαστούν διδάσκοντας τα παιδιά μας. Δεν πρόκειται για τουρίστες, που έρχονται για ολιγοήμερες διακοπές και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο.