Η εκπαιδευτικός Μαρία Ζευγώλη περιγράφει τις εντυπώσεις της από την παρουσία της (σ.σ. ως συνοδός των μαθητών του ΓΕΛ Νάξου Μπανακάκη – Σουλιώτη) στην εκδήλωση για τον Μανώλη Γλέζο στο Ευρωκοινοβούλιο (photo)
Μεγάλη τιμή για το νησί μας και για το σχολείο μας ήταν η εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη 28-9-22 στις Βρυξέλες – 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου – για την ονοματοδοσία αίθουσας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο όνομα του συμπατριώτη μας και μεγάλου Αγωνιστή Μανώλη Γλέζου.
Κείμενο – Φωτογραφίες: Μαρία Ζευγώλη
Την εκδήλωση οργάνωσε η European Left, δηλαδή η ομάδα Ευρωβουλευτών της Αριστεράς, με πρωτοβουλία του γνωστού Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Rororta Mentsola εκπρόσωποι διαφόρων κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο πρ. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρ. Πρόεδρος τη Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης, ενώ ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης έστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.
Όλοι τους αναφέρθηκαν με πολύ τιμητικά λόγια στον Μανώλη Γλέζο και στους αγώνες του για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη.
Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η πρόσκληση που δέχτηκε το σχολείο μας (ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Γλέζος) από το γραφείο του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος είχε αναλάβει τη διοργάνωση του ταξιδιού και της φιλοξενίας μας.
Το σχολείο μας λοιπόν εκπροσωπήθηκε, εκτός από εμένα, από τον μαθητή Γιάννη Σουλιώτη και τη μαθήτρια Δέσποινα – Ειρήνη Μπανακάκη, η οποία είχε και την ευκαιρία να εκφωνήσει ένα σύντομο λόγο.
Στον λίγο χρόνο που της έδωσαν εστίασε στη δράση του Γλέζου στον τομέα της παιδείας και ειδικότερα στη δημιουργία βιβλιοθηκών στα σχολεία των Κυκλάδων.
Ο πιο συγκλονιστικός, συγκινητικός ομιλητής ήταν ο 99χρονος Εβραίος Simon Gronowski Δικηγόρος των μεταναστών, επιζών του Άουσβιτς ο οποίος είπε ότι νοιώθει αλληλέγγυος με όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται για την Eλευθερία και την καταπολέμηση των διακρίσεων, γιατί ο ίδιος υπήρξε θύμα των ναζιστών, οι οποίοι σκότωσαν τη μητέρα του και την αδελφή του, ενώ ο πατέρας του πέθανε από τη στεναχώρια του.
Τον ίδιο τον προόριζαν για τα κρεματόρια αλλά στη διαδρομή με το τρένο πήδηξε έξω και γλύτωσε σε ηλικία 11 ετών. Τόνισε ιδιαίτερα ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ και ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο σε όλους.
Επίσης ο κ. Gronowski συμμετείχε στο κέντρο πολιτισμού που λεγόταν sound παίζοντας τζαζ μουσική στο πιάνο, συναυλία που αφιέρωσε στο Γλέζο.
Ευχαρίστησε τους Ήρωες σαν τον Γλέζο, που ρίσκαραν τη ζωή τους, για να γλυτώσουν άλλους ανθρώπους.
Επίσης στην εκδήλωση συμμετείχε ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου Δημήτρης Παπαχρήστος, ο οποίος αφηγήθηκε μια σύντομη αλλά ενδιαφέρουσα ιστορία.
Είπε ότι κάποτε βρισκόταν με τον Γλέζο σε μια πόλη της Γερμανίας και μετά από μια εκδήλωση ο Μανώλης αισθάνθηκε αδιαθεσία. Ο Δημήτρης τότε του πρότεινε να καλέσουν γιατρό και ο Γλέζος αρνήθηκε λέγοντάς του ότι δεν τον νοιάζει αν πεθάνει εκεί στη Γερμανία, γιατί έτσι θα μάθουν ότι πέθανε αγωνιζόμενος για τις Γερμανικές επανορθώσεις.
Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε το ντοκιμαντέρ το οποίο αναφερόταν στη ζωή και στους αγώνες του Γλέζου ιδιαίτερα στην περίοδο της κατοχής και στις προσπάθειές του για την απόδοση των Γερμανικών οφειλών.
Θα μείνει παντοτινά χαραγμένο στη μνήμη μας, ένα στιγμιότυπο από την ταινία αυτή, κατά το οποίο ο Γλέζος αφηγείται ένα περιστατικό, μετά το κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη, όταν άφησαν τα αποτυπώματά τους αυτός και ο Σάντας επάνω στον ιστό για να μην κατηγορηθεί κάποιος άλλος.
Θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο μάθημα ήθους, δικαιοσύνης και εντιμότητας που μπορεί να δώσει ένας άνθρωπος. Το ντοκιμαντέρ αυτό δημιούργησαν η σκηνοθέτιδα Κωνσταντία Κάτσαρη, η δημοσιογράφος Ευγενία Κατούφα και ο ηχολήπτης εικονολήπτης Νίκος Γκώσες.
Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα το κλίμα ενθουσιασμού που προκάλεσε η ομάδα των μουσικών από την Απείρανθο: Γιάννης Ζευγώλης ,Βιολί, Ματθαίος Ζευγώλης, λαούτο και Μαρία Αναματερού, τραγούδι,
οι οποίοι έκλεισαν την εκδήλωση με τραγούδια που μιλούσαν για τον Ήρωα Γλέζο και είχαν δημιουργηθεί όταν ο Μανώλης ήταν καταδικασμένος σε θάνατο και μέσω αυτών οι Απεραθίτες έστελναν στην τότε κυβέρνηση μηνύματα συμπαράστασης και απαιτούσαν να μη θυσιαστεί ο Ήρωας.
Ήταν για μας μια εκδήλωση που μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και άλλες λεπτομέρειες για τη ζωή του Γλέζου, ο οποίος τίμησε τα χώματά μας και άφησε στην ανθρωπότητα παρακαταθήκες πίστης στα ιδανικά και αγώνες για την υπεράσπισή τους μέχρι αυτοθυσίας.
Τέλος να ευχαριστήσουμε τις υπαλλήλους του Ευρωκοινοβουλίου που μας ξενάγησαν στις αίθουσές του και μας εξήγησαν πως λειτουργεί.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στη σύντροφο του Γλέζου Τζώρτζια Αργυροπούλου – Γλέζου και στον Διευθυντή μας Δημήτρη Σκουλάτο που ανταποκρίθηκε αμέσως και με προθυμία μας έδωσε αυτή την εξαιρετική ευκαιρία.
Ήταν για μας ένα σπουδαίο μάθημα πατριωτισμού, πολιτικής, ήθους, ευγνωμοσύνης προς του Ήρωες και διδάγματος ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι ακατόρθωτο.