Τα σχολεία άνοιξαν. ο Κορωνοϊός αποτελεί παρελθόν και στην Απείρανθο, ο Νίκος Φραγκίσκος κάθεται σε μία γωνία και μας μεταφέρει τις πρώτες στιγμές με την καθηγήτρια (φιλόλογος) να παραδίδει μάθημα στα παιδιά (Νεοελληνική γλώσσα γαρ) … Και οι απορίες ουκ ολίγες…
Τα σχολεία είναι ένα .. βήμα από την επαναλειτουργία τους. Αρχικά, θα μπουν στην τάξη οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και μετά (με μία εβδομάδα διαφορά) και οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ακόμη στον .. αέρα είναι τι θα γίνει με τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.. Χάρη όμως σε έναν αγαπημένο καθηγητή (βρίσκεται στην Αθήνα εδώ και χρόνια), τον Νίκο Φραγκίσκο και μέσα από την προσωπική του σελίδα στα social media, κάνουμε ένα διαφορετικό ταξίδι… Μεταφερόμαστε στο … μέλλον. Στην Απείρανθο, όπου έχουμε Γυμνάσιο και η φιλόλογος, διδάσκει (!!!) τους μαθητές της Νεοελληνική Γλώσσα. Πρώτη ημέρα λοιπόν στο σχολείο – στην μετά covid – 19 εποχή- και σίγουρα κάποια πράγματα είναι διαφορετικά…
Ας δούμε αυτό το πολύ χαρακτηριστικό κείμενο με την ιδιαίτερη γραφή και γλώσσα των Απεραθιτών
ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ COVID-19 ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΗΣ ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΥ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΚΥΡΙΑ – ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ! Ας διαβάσει κάποιος από τον πίνακα
ΓΙΩΡΓΟΣ – Το Χάροντα ‘ποχτήσαμε-ν- εμείς κουdουβερνάρη και πάdα μας εκυνηά τη bάρτηdου να πάρει.
ΚΥΡΙΑ – Τι είναι αυτό;
ΕΛΕΝΗ – Ποίημα ή, μάλλον ένας στίχος από γνωστό μοιρολόι του χωριού
ΚΥΡΙΑ – Για να εξηγηθούν οι λέξεις της τοπικής διαλέκτου
ΓΙΑΝΝΗΣ – Χάροdα: χάρος, -πάdα : πάντοτε, μας εκυνηά: μας κυνηγά, τη bάρτηdου:το μερίδιο του
ΚΥΡΙΑ – Το κουdουβερνάρη;
ΙΑΚΩΒΟΣ – Προέρχεται από τη λατινική λέξη condoubernalis που σημαίνει σύσκηνος Στ’Απεράθου λέμε τον κάτοχο του χωραφιού σε σχέση με τον καλλιεργητή (μερικές φορές και αντίστροφα) Να πως λέτε εσείς στη Χώρα το Ιδιοκτήτη του μαγαζιού σε σχέση με τον ενοικιαστή(και αντίστροφα)
ΚΥΡΙΑ – Ποια αισθητικά μέσα χρησιμοποιεί η μοιρολογίστρα;
ΣΟΦΙΑ – Το ρήμα ‘ποχτήσαμε θέλει να δείξει ότι η κολληγιά δεν είναι για ένα χρόνο, παρά είναι μόνιμη και αναγκαστική. Δεσμευτήκανε δηλαδή για πάντα.
ΚΥΡΙΑ – Άλλο;
ΑΝΝΕΖΑ – Στη φράση μας εκυνηά, είναι ανάγλυφη η εικόνα της μιζέριας και της τσιγγουνιάς του.
ΚΥΡΙΑ – Γιατί δεν χαρακτηρίζει τον κουdουβερνάρη;
ΦΛΩΡΙΟΣ – Νομίζω κυρία ότι όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί του κακού, του άπονου, του άσλαχνου, του στριμένου που έπρεπε να του δώσει είναι μαζεμένες στη λέξη Χάροdα.
ΚΥΡΙΑ – Μπράβο παιδιά μου. Βγείτε τώρα για το διάλειμμα και να πλένετε τα χέρια σας, να μην αγκαλιάζεστε, ούτε και να φιλιέστε. Ααα, βάλτε και τις μάσκες σας.
ΝΙΚΟΛΑΣ– Μα αποκριές έχουμε κυρία;
Εμείς; Απλά ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στον κο Φραγκίσκο…