Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΝάξος - Αμοργός - Μικρές Κυκλάδες: Περί συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων

Νάξος – Αμοργός – Μικρές Κυκλάδες: Περί συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων

|

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων με βάση το θέμα των ημερών, τις συγχωνεύσεις μονάδων (τμήματα) – Ανακαλείται η απόφαση για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου 

“Είναι πρωτοφανές για την εκπαιδευτική διαδικασία και την παιδαγωγική επιστήμη οι μαθητές, που έχουν ξεκινήσει τα μαθήματά τους, να υποχρεωθούν ν’ αλλάξουν εκπαιδευτικό και τμήμα με δυσχερέστερες συνθήκες, καθώς μιλάμε για συγχωνεύσεις τμημάτων. Παράλληλα, αναγκάζονται πολλοί νεοδιόριστοι και μόνιμοι συνάδελφοι σε υποχρεωτικές μετακινήσεις, ανατρέποντας τον εργασιακό και οικογενειακό τους προγραμματισμό. Επιτέλους, στο Υπουργείο Παιδείας οφείλουν να καταλάβουν πως πίσω από τους αριθμούς που εμφανίζονται στο MySchool, υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για να επιβιώσουν με πενιχρούς μισθούς και εν μέσω ενός τεράστιου κύματος ακρίβειας”.

Μέρος της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων με βάση το θέμα των ημερών, τις συγχωνεύσεις μονάδων (τμήματα) στα σχολεία. Υπάρχει άλλωστε το πρόσφατο παράδειγμα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου όπου τα τρία τμήματα της Ε’ Δημοτικού έγιναν δύο …  Και το ευχάριστο είναι ότι είναι σε διαδικασία η παραμονή των τριών τμημάτων με την συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Βλέπετε, όταν υπάρχει η καλή διάθεση και ο διάλογος όλα μπορούν να λυθούν… 

Πρέπει όμως να υπάρχει η επαγρύπνηση.. Και όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος (φέρει την υπογραφή της προέδρου Ελένης Φάρκωνα και της γραμματέας Σοφίας Αναματερού) “Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καταδικάζει τις αυταρχικές πολιτικές που συρρικνώνουν κι αποδυναμώνουν το Δημόσιο Σχολείο, που βάζουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία όλων μας, που αναστατώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία εν μέσω πανδημίας, ένα μήνα αφότου έχουν ξεκινήσει τα σχολεία κι ενώ ήδη έχουν ιδιαίτερα αυξημένη κι ανούσια γραφειοκρατία”.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση (συνυπογράφουν και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία Κυκλάδων:  Άνδρου , Κέας , Κύθνου και Σερίφου «Θεόφιλος Καΐρης» / Σαντορίνης, Θήρας & Νήσων /  Πάρου –Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος» και  Σύρου – Τήνου – Μυκόνου)

“Τα τελευταία 24ωρα στις τοπικές κοινωνίες επικρατεί αναβρασμός με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης να υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας. Από την Παρασκευή που στάλθηκε το περιβόητο excel με τα τμήματα που κοκκινίζουν «ως ελλειμματικά», βρισκόμαστε μπροστά σε μία βόμβα που αλλάζει τη φυσιογνωμία της Εκπαίδευσης.Το Υπουργείο Παιδείας χωρίς καμία δικαιολογία ανακοίνωσε τη συγχώνευση εκατοντάδων τμημάτων σε όλη τη χώρα, προσπαθώντας με αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις να καλύψει τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών (6000) που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.Οι συγχωνεύσεις τμημάτων γινόταν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς , όχι «εν κινήσει».

Το μεσημέρι της Τρίτης  12  Οκτωβρίου, όπως ενημερωθήκαμε από Διευθυντή Δημοτικού σχολείου ευθύνης του Συλλόγου μας, γίνεται αναφορά, για την ξαφνική συγχώνευση τμημάτων της Έ δημοτικού από 3 (τρία) σε 2 (δύο), εν μέσω σχολικής χρονιάς.Οι  γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου πραγματοποίησαν συγκέντρωση, ενώ εξέφρασαν  την αγανάκτηση τους με έγγραφο προς την οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην “απρόσμενη, αδικαιολόγητη κίνηση του Υπουργείου να υποβαθμίσει εν τω μέσω της σχολικής χρονιάς και της Πανδημίας το σχολείο”.

Μια χρόνια που η πανδημία καλά κρατεί, με την περσινή σχολική χρονιά χαμένη ουσιαστικά λόγω των εξ αποστάσεων μαθημάτων, το υπουργείο προσπαθεί να υποβαθμίσει τη μάθηση, να υποβαθμίσει τη ζωή της σχολικής κοινότητας και κατ’ επέκταση των οικογενειών.

Μία ακόμη απαράδεκτη, αντιπαιδαγωγική, άκρως επικίνδυνη υγειονομικά, βεβιασμένη κίνηση, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μεγαλύτερη διασπορά του Covid_19 εντός των εκπαιδευτικών δομών, σε δυσχερέστερες συνθήκες μάθησης και διδασκαλίας, σε αναπροσαρμογή προγραμμάτων, τοποθετήσεων εκπαιδευτικών, αναθέσεων. Κι όλα αυτά ένα μήνα αφού έχει ξεκινήσει το διδακτικό έτος.

Η ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να καλύψει τα δικά της «κενά», βαφτίζει ως «εξορθολογισμό» τις παραπάνω ενέργειές της. Η εμμονή της με τους αριθμούς άγγιξε ακόμη και τον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής, συμπυκνώνοντας και τσουβαλιάζοντας όλες τις περιπτώσεις.

Είναι πρωτοφανές για την εκπαιδευτική διαδικασία και την παιδαγωγική επιστήμη οι μαθητές, που έχουν ξεκινήσει τα μαθήματά τους, να υποχρεωθούν ν’ αλλάξουν εκπαιδευτικό και τμήμα με δυσχερέστερες συνθήκες, καθώς μιλάμε για συγχωνεύσεις τμημάτων. Παράλληλα, αναγκάζονται πολλοί νεοδιόριστοι και μόνιμοι συνάδελφοι σε υποχρεωτικές μετακινήσεις, ανατρέποντας τον εργασιακό και οικογενειακό τους προγραμματισμό. Επιτέλους, στο Υπουργείο Παιδείας οφείλουν να καταλάβουν πως πίσω από τους αριθμούς που εμφανίζονται στο MySchool, υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για να επιβιώσουν με πενιχρούς μισθούς και εν μέσω ενός τεράστιου κύματος ακρίβειας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καταδικάζει τις αυταρχικές πολιτικές που συρρικνώνουν κι αποδυναμώνουν το Δημόσιο Σχολείο, που βάζουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία όλων μας, που αναστατώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία εν μέσω πανδημίας, ένα μήνα αφότου έχουν ξεκινήσει τα σχολεία κι ενώ ήδη έχουν ιδιαίτερα αυξημένη κι ανούσια γραφειοκρατία.

Καλούμε όλους/όλες τους συναδέλφους/φισσες, τους γονείς και κηδεμόνες, τους βουλευτές και την τοπική αυτοδιοίκηση, σε ένα κοινό αγώνα για να μην εφαρμοστεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας  να ανακαλέσει την απόφαση συγχωνεύσεων και να αναλάβει, επιτέλους, τις ευθύνες του προσλαμβάνοντας τον απαιτούμενο αριθμό αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Καλούμε τη ΔΟΕ να καταγγείλει τις μεθοδεύσεις της πολιτικής των συγχωνεύσεων της Υπουργού, του αυταρχισμού και της αλαζονείας, να απαιτήσει να παύσουν οι αντιπαιδαγωγικές και υγειονομικά προβληματικές ενέργειες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, που οδηγούν σε συγχωνεύσεις τμημάτων και συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

katagrafi.png

Tην ανακοίνωση του Συλλόγου μας συνυπογράφουν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία των Κυκλάδων:

# Άνδρου , Κέας , Κύθνου και Σερίφου «Θεόφιλος Καΐρης»

# Σαντορίνης, Θήρας & Νήσων

# Πάρου –Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος»

# Σύρου – Τήνου – Μυκόνου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Karagoutis Training Camp: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, πάνω από 70 παιδιά στο κλειστό γυμναστήριο

Μεγάλη συμμετοχή, καθημερινές προπονήσεις και εξαιρετικό κλίμα στο αναπτυξιακό καμπ μπάσκετ για αγόρια και κορίτσια 8–16 ετών

Tinos Cup 2025: Παιδιά, πάθος και ρεκόρ συμμετοχών!

Με εντυπωσιακή συμμετοχή και νέες προσθήκες, το 13ο τουρνουά ανέδειξε την Τήνο σε πυλώνα αθλητικής και πολιτιστικής εξωστρέφειας.

Σαντορίνη – Καμάρι: Νησιώτικο γλέντι προς τιμήν Του Αγίου Παγκρατίου

Ο Παγκράτιος Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Καμαρίου σας προσκαλεί σε μια βραδιά γιορτής με ζωντανή μουσική, παραδοσιακούς ρυθμούς και νησιώτικο κέφι – Τρίτη 9 Ιουλίου, Κεντρική Πλατεία Καμαρίου.

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης – Που και πότε

Διακοπή ρεύματος στη Σαντορίνη, σε διάφορες περιοχές λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο από τον ΔΕΔΔΗΕ

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού

Φλόγες στη Ραφήνα: Εκκενώσεις, άνεμοι και ανεξέλεγκτη πορεία προς τα Σπάτα

Μάχη με τον χρόνο και τους ανέμους δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις – Κάτοικοι εκκενώνουν σπίτια, η Μαραθώνος έχει κοπεί στα δύο και το 112 ήχησε ξανά

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά

Πανναξιακός ΑΟ: Ασημένιος ξανά ο Σωτήρης Γεντέκος, στο βάθρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κ20

Ο 17χρονος αθλητής του Πανναξιακού Α.Ο. κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στη σφυροβολία με εξαιρετική επίδοση στις Σέρρες

Τήνος: Αναστάτωση με τη παρουσία για 3η ημέρα τουρκικών αλιευτικών κοντά στην ακτή (!!!)

Καταγγελίες για τουρκικά σκάφη σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές – Η επίσημη θέση του Λιμενικού για τη μεταφορά κλωβών από τη Μάλτα

Η Βάνα Πεφάνη στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης στη Νάξο

Μια συγκινητική επίσκεψη και μια ξεχωριστή επανένωση με το σκηνικό της «Έβδομης Ημέρας της Δημιουργίας»

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Fast Ferries: Λόγω καιρικών συνθηκών “δεμένα” αύριο τα πλοία…

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθηλώνουν τα πλοία της Fast Ferries και το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ – Αναλυτικά τα ακυρωμένα δρομολόγια για την Κυριακή 29 Ιουνίου

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Η κυρία Στέλλα της Νάξου: Η ζωντανή κλωστή της μνήμης και του Μικρασιατικού πολιτισμού

Στην ήσυχη διασταύρωση Καππαδοκίας και Μικρασιατών Προσφύγων, η Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου κρατά ανοιχτή τη γυάλινη πόρτα της ζωής, της μνήμης και της τέχνης