Συμμετοχή του Γυμνασίου Βίβλου Νάξου με τέσσερις μαθητές (συνοδεία δύο εκπαιδευτικών) στο 6ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στη Βενετία – Πότε έγινε, ποιο ήταν το θέμα της παρουσίασης και οι εντυπώσεις των μαθητών (φωτογραφίες)
Το σχολείο μας, Γυμνάσιο Βίβλου Νάξου, συμμετείχε με επιτυχία στο 6ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο «Η ιστορία συναντά τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Τεχνολογία: Ο Άνθρωπος και η Διαδρομή του από την Αναγέννηση στο Σύγχρονο Πολιτισμένο Κόσμο», που διεξήχθη στη Βενετία από τις 29 Νοεμβρίου έως την 01η Δεκεμβρίου 2019. Τέσσερις (04) μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και συγκεκριμένα, οι Βρεττός Νικόλαος, Ισμαϊλάι Ροδία, Μανδηλαράς Γιάννης και Ναυπλιώτης Γιάννης συνεργάστηκαν υπό την καθοδήγησή μας, για να παρουσιάσουν τις «Πολιτιστικές επιδράσεις των Ενετών στις βενετοκρατούμενες περιοχές της Ελλάδας Κρήτη, Επτάνησα και Κυκλάδες».
Η περίληψη της εργασίας των μαθητών μας είναι η ακόλουθη: «Η κυριαρχία των Ενετών στον ελλαδικό χώρο, μολονότι ξεκίνησε το 1204 (έτος κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους και την επακόλουθη διανομή των βυζαντινών εδαφών, Partitio terrarum Imperii Romaniae) και έληξε το 1797 (έτος κατάλυσης της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας), δεν ήταν ενιαία χρονικά ούτε γεωγραφικά. Η μακροχρόνια συμβίωση Ενετών και Ελλήνων στις περιοχές της Κρήτης, των Επτανήσων και των Κυκλάδων είχε ως αποτέλεσμα την επαφή του ελληνο-βυζαντινού και του δυτικού-ρωμαϊκού πολιτισμού. Οι επιδράσεις του πολιτισμού των Ενετών εντοπίζονται σε πολλούς τομείς των γεωγραφικών περιοχών που μελετώνται στην παρούσα εργασία. Ειδικότερα, αρχικά, για την Κρήτη, αντικείμενο μελέτης της εργασίας αποτέλεσαν οι βενετικές πολιτιστικές επιδράσεις στην αρχιτεκτονική (κάστρα, πύργοι, δημόσιες κρήνες), στη ζωγραφική («κρητική σχολή ζωγραφικής»), στη μουσική («καντάδες»/«σερενάτες») και στη λογοτεχνία. Στη συνέχεια, για τα Επτάνησα, η εργασία επικεντρώνεται στις πολιτιστικές επιρροές των Ενετών στην αρχιτεκτονική (κάστρα, πύργοι), στη ζωγραφική («ουρανίες ή τα «σοφίτα» εκκλησιών), στη μουσική (επτανησιακή καντάδα), στα ήθη και έθιμα των Επτανησίων και στη γαστρονομία. Τέλος, για τις Κυκλάδες, επίκεντρο έρευνας της εργασίας αποτέλεσαν οι ενετικές πολιτιστικές επιδράσεις στα νησιά του «Δουκάτου του Αιγαίου» ή «Δουκάτου του Αρχιπελάγους» ή αλλιώς, «Δουκανήσου» και κυρίως, οι πολιτιστικές επιρροές στη Νάξο (πρωτεύουσα του τότε νησιωτικού κρατιδίου) στην αρχιτεκτονική (κάστρα, πύργοι, ενετικά οικόσημα), στα τοπωνύμια, στα ονόματα, στα επώνυμα των κατοίκων και στη θρησκεία (καθολικό δόγμα στη Σύρο και στη Νάξο, δυτικά ονόματα αγίων στη Σύρο)».
Η παρουσίαση της εργασίας των παραπάνω μαθητών έγινε στην κεντρική αίθουσα του Teatro Corso την 1η Δεκεμβρίου 2019 , παρουσία του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, κ. Νικολάου Κούκη και άλλων μελών της εν λόγω Οργανωτικής Επιτροπής, παρουσία επίσης της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας, κας Αναστασίας Γκίκα και πλήθους εκπαιδευτικών και μαθητών σχολείων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κωνσταντινούπολης.
Χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέως του Υπ. Παιδείας, κας Γκίκα. Δίπλα της ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, κ. Κούκης
Υπόσχεση για συμμετοχή του χρόνου
Ήταν η πρώτη φορά που το σχολείο μας έλαβε μέρος σε μία μαθητική διοργάνωση τέτοιου βεληνεκούς, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 150 σχολεία από όλη την Ελλάδα (σ.σ. τρία από τις Κυκλάδες), την Κωνσταντινούπολη, καθώς επίσης σχολεία από την Ιταλία.
Ήταν μία ευκαιρία για τους μαθητές του σχολείου μας να συνεργαστούν μεταξύ τους, για να παράγουν εργασία και να την παρουσιάσουν σε ευρύ κοινό – ακροατήριο, προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, τον τόπο τους, τις Κυκλάδες.
Οι μαθητές μας παρακολούθησαν επίσης άλλες μαθητικές συμμετοχές με κείμενα, θεατρικά και μουσικά δρώμενα και επικοινώνησαν με συνομηλίκους τους ανταλλάσσοντας προβληματισμούς στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός δικτύου διαρκούς μαθητικής επικοινωνίας, που ήταν άλλωστε εξαρχής ο στόχος του συνεδρίου, δίνοντας την υπόσχεση να ξανασυναντηθούν την επόμενη χρονιά στο 7ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί σε άλλη πόλη με καινούρια θεματολογία.
Φωτογραφία των μαθητών με τους συνοδούς καθηγητές, κ. Θεοδοσίου Δημήτρη και κα Αξαοπούλου Μαρία, μετά την επιτυχή παρουσίαση της εργασίας τους έξω από το Teatro Corso
Πέραν του συνεδρίου, οι μαθητές άδραξαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε τρεις σημαντικές πόλεις της Αναγέννησης, την Πάντοβα, τη Βενετία και τη Βερόνα, γεμίζοντας το μυαλό τους με γνώσεις, όμορφες εικόνες και γλυκές αναμνήσεις.
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, κ. Νικόλαος Κούκης, δήλωσε σχετικά με τη συμμετοχή του σχολείου μας : «Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη συμμετοχή του Γυμνασίου Βίβλου Νάξου στο 6ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο. Η Βενετία αποδείχθηκε ο τόπος της δημιουργικής έκφρασης δεκάδων σχολείων από την Ελλάδα και την Ιταλία, τα οποία παρουσίασαν τις εργασίες τους, τα θεατρικά δρώμενα, τις μουσικές αποδόσεις με κεντρικό θεματικό άξονα την Αναγέννηση, «την πιο ωραία περίοδο του ανθρώπινου πολιτισμού». Οι μαθητές του σχολείου σας είχαν την ευκαιρία να συνυπάρξουν με μαθητές άλλων σχολείων, να εκπροσωπήσουν το νησί σας σε ένα σπουδαίο μαθητικό συνέδριο, να συνεργαστούν και να αλληλεπιδράσουν δημιουργικά. Και όλα αυτά, μέσα σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον πλουραλιστικό, δημιουργικό, το οποίο νοηματοδοτούσε η επιθυμία μαθητών και καθηγητών να δείξουν το αποτέλεσμα της πολύμηνης προετοιμασίας τους και να χαρούν από τη συμμετοχή και τον έπαινο από τους συμμαθητές τους των άλλων σχολείων. Βασική φιλοσοφία του συνεδρίου μας είναι η ενθάρρυνση της συμμετοχής, ο δημιουργικός πειραματισμός και η αυτοβελτίωση, η οποία επιτυγχάνεται με την κατάλληλη προετοιμασία και τη βελτίωση των παρουσιάσεών τους στο επόμενο συνέδριο. Ελπίζω ότι η παρουσία σας θα έχει διάρκεια και ότι θα γίνετε «μέλος» της μεγάλης οικογένειας των Ευρωπαϊκών Μαθητικών Συνεδριών. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από όλη τη χώρα μαρτυρούν την παιδαγωγική και οργανωτική επιτυχία της προσπάθειάς μας διά της οποίας οι μαθητές διαμορφώνουν μια ευρύτερη ματιά για τον κόσμο και εμπλουτίζουν το πνευματικό και ψυχικό τους σύμπαν».
Αναμνηστική φωτογραφία των μαθητών με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία
Κλείνοντας, εκ μέρους του Γυμνασίου μας, εμείς, οι υπεύθυνοι επιβλέποντες εκπαιδευτικοί (σ.σ. Δημήτρης Θεοδοσίου – Διευθυντής του Σχολείου, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Μαρία Αξαοπούλου – Φιλόλογος) της παραπάνω συμμετοχής του Γυμνασίου Βίβλου Νάξου, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Οργανωτική Επιτροπή και ιδιαίτερα, τον κ. Νικόλαο Κούκη για την ευκαιρία που έδωσε στο σχολείο μας να συμμετάσχει στο συνέδριο αυτό, παρά τον μικρό αριθμό των συμμετεχόντων μαθητών, χαρίζοντάς τους απλόχερα μια αξέχαστη εκπαιδευτική εμπειρία. Τον ευχαριστούμε επίσης για την εγκάρδια υποδοχή που μας έκανε, καθώς και για την εν γένει άρτια διοργάνωση του συνεδρίου. Ευχόμαστε σε όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής καλή συνέχεια και επιτυχία στο έργο τους!
Δελτίο Τύπου από το Γυμνάσιο Βίβλου Νάξου