Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΜύκονος: Τι ζητούν και τι καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί

Μύκονος: Τι ζητούν και τι καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί

|

Καταγγελία… Ο δήμος Μυκόνου και οι αρμόδιοι φορείς αδιαφορούν για τις συνθήκες διαβίωσης των εκπαιδευτικών του νησιού 

Το πλέον αφιλόξενο και ακριβό νησί της Ελλάδας, η κοσμοπολίτικη Μύκονος των λίγων και των εχόντων, επιμένει να ξεχνά και να αδιαφορεί για τους υπαλλήλους που στέλνει το κράτος να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους. Πολύ περισσότερο, το νησί δείχνει κατ’ εξακολούθηση το πιο σκληρό του πρόσωπο στην εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία καλείται να επιτελέσει το παιδαγωγικό της έργο υπό ακραίες συνθήκες οικονομικής εκμετάλλευσης. Η εύρεση κατοικίας και η ακρίβεια δυσχεραίνουν τη διαβίωση των εκπαιδευτικών σε τέτοιο σημείο, που πολύ σύντομα προβλέπεται ότι θα διακυβεύεται η στελέχωση των σχολείων του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα, οι παράνομες -απουσία συμβολαίου- μισθώσεις σπιτιών έχουν εκτιναχθεί σε εξωφρενικά επίπεδα, πολύ υψηλότερα από τα προηγούμενα έτη, ακόμα και από την περσινή χρονιά, και πολλές φορές μάλιστα συνδυάζονται με παράλογες απαιτήσεις από τους εκμισθωτές (π.χ. πληρωμή 5 ευρώ για κάθε πλύση ρούχων σε πλυντήριο, πληρωμή κοινοχρήστων εξόδων χωρίς να υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι, επιπλέον χρέωση σε περίπτωση φιλοξενίας συγγενών και φίλων). Πέραν δηλαδή των υπέρογκων και αδικαιολόγητων για την αξία των ακινήτων ποσών που ζητούνται, οι εκμισθωτές δεν χάνουν ευκαιρία για περαιτέρω οικονομική εκμετάλλευση των ενοικιαστών τους, ακόμα και αν αυτοί επωμίζονται το λειτούργημα της εκπαίδευσης των παιδιών τους.

Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών διώχνονται από τα σπίτια τους, χωρίς πρώτα να έχει λήξει η σχολική χρονιά ή η σύμβαση εργασίας τους, γεγονός που επιτρέπουν οι παράνομες και χωρίς συμβόλαια μισθώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αφού τα ποσά που ζητούνται εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν είναι αδιανόητα. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή δεκάδες νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας, αφού χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις και ενώ υποχρεούνται να παρουσιάζονται στο σχολείο, έχουν διωχθεί από το νησί, για να πάρουν τη θέση τους στα σπίτια τους οι τουρίστες, και κανένας εκμισθωτής δεν δέχεται να τους νοικιάσει σπίτι πριν από τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

Σε όλα τα παραπάνω κακώς κείμενα, που επικρατούν επί σειρά ετών, ο πιο πλούσιος δήμος της χώρας απαντά χορηγώντας ένα πενιχρό επίδομα σίτισης και στέγασης, που καταβάλλεται μετά τη λήξη της σύμβασης και έτσι κι αλλιώς δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε στο ελάχιστο τα δυσβάσταχτα έξοδα ενός χαμηλόμισθου υπαλλήλου σε ένα τόσο ακριβό νησί, την ίδια στιγμή που οι υγειονομικοί υπάλληλοι λαμβάνουν σχεδόν πενταπλάσιο ποσό σε μηνιαία βάση.

Μάλιστα, η χορήγηση του εν λόγω επιδόματος για τη φετινή χρονιά είναι στον αέρα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, λόγω κωλύματος που έχει δημιουργηθεί με το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι εκπαιδευτικοί του νησιού αντέδρασαν στο ενδεχόμενο διακοπής του επιδόματος με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Δήμο Μυκόνου και τους βουλευτές Κυκλάδων, χωρίς να λάβουν καμία απάντηση.

Σε όλα τα παραπάνω η εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού απαντάει ζητώντας:

# Χορήγηση ικανού επιδόματος στέγασης και σίτισης στους μόνιμους εκπαιδευτικούς του νησιού κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς

# Αύξηση του πόσου για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στα επίπεδα των υγειονομικών υπαλλήλων

# Δωρεάν αξιοπρεπείς δομές για όλους τους εκπαιδευτικούς

# Προστασία από την οικονομική εκμετάλλευση των εκμισθωτών

Το παραπάνω κείμενο συνυπογράφει η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της Μυκόνου και στηρίζουν τα εκλεγμένα σωματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δ΄ Κυκλάδων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Καστράκι: Φώκια Monachus monachus εκβράστηκε νεκρή, τι συνέβη;

Φώκια Monachus monachus εκβράστηκε νεκρή στο Καστράκι Νάξου – Πνίγηκε μπλεγμένη σε πετονιές, η πιθανότερη αιτία

Νάξος – Παναγία Αργοκοιλιώτισσα: Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων

Παρασκευή 25 Απριλίου... Η Νάξος γιορτάζει .. Παναγία Αργοκοιλιώτισσα - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Κικίλιας: Το 50% που χάνεται από τα Λιμενικά Ταμεία θα αναπληρωθεί με χρηματοδότηση από το “Πράσινο Ταμείο”

Η Πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει στον ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά έχει άλλα όπλα στη φαρέτρα της, που δεν θα επιτρέψουν την στρέβλωση του ανταγωνισμού

Κυκλάδες: Πώς βρέθηκαν 155 επιβάτες του «Blue Star Μύκονος» να ταξιδεύουν για Πειραιά με εισιτήριο για Σύρο;

Οι επιβάτες αρνήθηκαν να αποβιβαστούν και ήθελαν να συνεχίσουν για Πειραιά, μολονότι το εισιτήριό τους είχε δηλωμένο τελικό προορισμό τη Σύρο

Ελλάδα – Μητσοτάκης: Κάθε Νοέμβριο επιστροφή ενός ενοικίου σε ενοικιαστές

Με εισοδηματικά κριτήρια η επιστροφή του ενοικίου - Θα δοθούν επιπλέον 500 εκατομμύρια στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - Στο 1 δισ. το ύψος των μόνιμων μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Σαντορίνη – Αμπέλι: Εκπέμπει SOS, τρόπος αντίδρασης

Το κρασί Σαντορίνης εκπέμπει SOS: Φόβοι ότι η παραγωγή μπορεί να μηδενιστεί

Σαντορίνη: Ανοιχτό κάλεσμα από τη Θύελλα Καμαρίου για το ντέρμπι τίτλου στη Νάξο με τον Πανναξιακό ΑΟ

Δωρεάν εισιτήρια και κάλεσμα συμμετοχής στον ”ΤΕΛΙΚΟ” με τον Πανναξιακό από την Θύελλα Καμαρίου

Νάξος: Φιλοξενεί στο ΔΑΚ “Δημήτρης Περιστεράκης” το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Εφήβων (πρόγραμμα)

Η Νάξος φιλοξενεί στο ΔΑΚ "Δημήτρης Περιστέρακης" το 52ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Εφήβων (δείτε πρόγραμμα)

Στοίχημα: Συνδυασμός νίκης Παναθηναϊκού και γκολ στο Σίτι – Αστον Βίλα

Η πρόταση της ημέρας μέσα από συνδυασμό μπάσκετ (Euroleague) και ποδόσφαιρο (Premier League).

Νάξος: Πωλείται οικόπεδο έκτασης 750 m2 στο Χαλκί

Πωλητήριο σε ακίνητο (οικόπεδο) στην Κοινότητα Χαλκίου και κοντά στον δρόμο προς Μονή - Εκταση και τιμή, πληροφορίες εντός

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.