Πέμπτη, 5 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΜαθήτρια από Κεφαλονιά "δεν έχω δασκάλα, γιατί;"

Μαθήτρια από Κεφαλονιά “δεν έχω δασκάλα, γιατί;”

|

Εχουμε συμπληρώσει ένα μήνα από την έναρξη του σχολικού έτους και μαθήτρια της Ε’ Δημοτικού στην Κεφαλονιά με ανοιχτή επιστολή της μας θυμίζει ότι ” δεν έχω δασκάλα… Ούτε και η Β’ τάξη έχει…”

«Σας γράφω αυτό το γράμμα ως μία μαθήτρια που θέλει να μάθει γράμματα. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε δασκάλα»: Ετσι ξεκινά το γράμμα μιας μαθήτριας Δημοτικού της Κεφαλονιάς της Αφροδίτης. Οπως εξηγεί, μάθημα τους κάνει η διευθύντρια του σχολείου, της οποίας ο ρόλος δεν είναι αυτό. Η μαθήτρια της Ε’ Δημοτικού αναφέρει πως ούτε η Β’ τάξη έχει δασκάλα, την ώρα που τα σχολεία λειτουργούν περίπου εδώ και ένα μήνα.

Η συγκλονιστική επιστολή της μικρής Αφροδίτης δημοσιεύτηκε από το Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλονιάς-Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση και να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα σχολεία της περιοχής. Με ανακοίνωσή της, μάλιστα, ζητά, εκ νέου, δίκαιη μοριοδότηση των σχολείων, τον επαναχαρακτηρισμό τους ως δυσπρόσιτων, καθώς και την στελέχωσή τους με εκπαιδευτικούς. 

Η ανακοίνωση του ΝΤ Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ:

Η κραυγή αγωνίας που αποτυπώνει στο γράμμα μαθήτρια του Δημοτικού των Μεσοβουνείων να γίνει σάλπισμα αγώνα του λαού της περιοχής για τη δίκαιη μοριοδότηση, τον επαναχαρακτηρισμό των σχολείων ως δυσπρόσιτων και την στελέχωσή τους!!!

«Πριν αλέκτωρα φωνήσαι», δυστυχώς, επιβεβαιώνονται με τραγικό τρόπο οι εκτιμήσεις του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, σχετικά με τις συνέπειες του αποχαρακτηρισμού των δυσπρόσιτων σχολείων του Νομού. Ιδιαίτερα, είχαμε εντοπίσει το πρόβλημα στην περιοχή της Ερίσου. Εκεί, όχι μόνο έγινε ο αποχαρακτηρισμός αλλά και μειώθηκε η μοριοδότηση από εννέα (9) στο οκτώ (8), ενώ η κοινή θέση της ΕΛΜΕ και Συλλόγου δασκάλων (ΣΕΠΕ) αλλά και των Υπηρεσιακών Συμβουλίων ήταν να αυξηθεί στα δέκα (10) μόρια. Η περιοχή διαθέτει Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις (λείπει μία φιλόλογος και ένας χημικός), Δημοτικό (Τουλιάτα – λείπουν δύο δάσκαλοι συν ένας γυμναστής), καθώς και Νηπιαγωγείο (το ένα τμήμα είναι «άστεγο» και χρειάζεται ένας επί πλέον νηπιαγωγός). Φθάσαμε στο σημείο να παραιτηθεί δασκάλα αναπληρώτρια που τοποθετήθηκε, στο κατά την κυβέρνηση «αναβαθμισμένο», πλέον, Δημοτικό των Τουλιάτων.

Στα παραπάνω σχολεία, όπως και στο σύνολο των άλλων δυσπρόσιτων της Κεφαλονιάς, δεν καταφέραμε να ανατρέψουμε τον αποχαρακτηρισμό, όπως κάναμε για την Ιθάκη, μετά από οργανωμένη κινητοποίηση. Είχαμε προβλέψει, ότι μειώνεται η οργανικότητα αλλά και μεγαλώνει η δυσκολία στελέχωσης αυτών των σχολείων με μόνιμους ακόμη και με αναπληρωτές καθηγητές, που έχουν ως κίνητρο τα περισσότερα μόρια αυτών των σχολικών μονάδων (στους αναπληρωτές διπλασιάζονται τα μόρια στα δυσπρόσιτα). Έτσι, σήμερα τα σχολεία παραμένουν «γυμνά» από προσωπικό, προετοιμάζοντας το δρόμο για νέες υποβαθμίσεις, καταργήσεις – συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, θεωρεί ότι το γράμμα της μικρής μαθήτριας του Δημοτικού των Μεσοβουνείων που παραθέτουμε, αποκαλύπτει με τον πιο έντονο τρόπο το πώς εξυπηρετούνται με τις εξελίξεις αυτές οι στοχεύσεις των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην παιδεία, που αποτελούν κοινό τόπο των αστικών κομμάτων, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ. Αυτή είναι η «έξοδος από τα μνημόνια» και η «κανονικότητα» για τα σχολεία μας!!!

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την επαναφορά όλων των σχολείων που αποχαρακτηρίστηκαν ή που μειώθηκε η μοριοδότηση και η κατηγορία στην οποία ανήκαν. Να γίνει αποδεκτή η ενιαία και δίκαιη μοριοδότηση που προτείνουν τα Σωματεία των εκπαιδευτικών του νομού και τα Τοπικά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ / ΠΥΣΔΕ), με την οποία είχαν καθοριστεί 10 μόρια για τα Μεσοβούνεια (και άρα αυτοδίκαιη παραμονή στα δυσπρόσιτα). Ο λόγος ανήκει στην κοινή δράση γονέων – εκπαιδευτικών και μαθητών, τον μόνο παράγοντα που μπορεί να ανατρέψει τις απαράδεκτες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Σε αυτό τον αγώνα το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ θα συνεχίσει να δίνει το «παρών», όπου απαιτηθεί.

φωτο ευρωκινηση


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

NaxosPress: Συμμετέχει στην στην 24ωρη (05/06) απεργία της ΠΟΕΣΥ, ποιοι οι λόγοι

Το NaxosPress συμμετέχει στην απεργία της ΠΟΕΣΥ – 24ωρη σιγή για τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων και αξιοπρεπών μισθών

Με ευλογία Θεού και… ψαλμωδίες ο 3ος τελικός στο ΟΑΚΑ

Γιαννακόπουλος και Αγγελόπουλοι οδηγούνται σε πνευματική μετάνοια πριν τους τελικούς – Χειροκροτήματα αντί για ύβρεις στο γήπεδο με ψαλμωδίες και… παιδικά τραγούδια.

Attica Group: Ενισχύει τις θαλάσσιες συνδέσεις με ταχύπλοα και εκπτώσεις έως 30% για τις Κυκλάδες

Με νέα δρομολόγια από Πειραιά και Ηράκλειο, ο Όμιλος Attica (Hellenic Seaways, Blue Star Ferries κ.ά.) προσφέρει εκπτώσεις σε οικογένειες και παρέες, διευρύνοντας την τουριστική και συγκοινωνιακή κάλυψη στα νησιά του Αιγαίου.

Ν. Λεβογιάννης: «Όχι» στη μεταφορά των Κούρων, έκκληση για σεβασμό στην πολιτιστική ταυτότητα της ενδοχώρας

Ο Νίκος Λεβογιάννης καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση του ΚΑΣ για τη μεταφορά των Κούρων στο Κάστρο της Χώρας, κάνοντας λόγο για σκοταδιστική πολιτική που απειλεί την πολιτιστική κληρονομιά των χωριών της Νάξου.

Η φιλία: Ένας ανεκτίμητος θησαυρός

Η Στέλλα Νικολάκη μας λέει.. Στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής, ένας αληθινός φίλος είναι το φως που μας οδηγεί — και το χέρι που μας στηρίζει.

Γ. Βρούτσης: «Περάσαμε τον κάβο, το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί σε κλίμα ασφάλειας και αθλητικού σεβασμού»

Συμφωνία των ΚΑΕ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, με τον Υπουργό Αθλητισμού, για την ομαλή ολοκλήρωση των τελικών του πρωταθλήματος μπάσκετ

Πάρος – Παροικιά: Οι επιχειρηματίες Εστίασης κατεβάζουν ρολά αύριο Πέμπτη (05/06)

"Κλείνουμε γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν" – Η απεργία ως κραυγή αγωνίας για τη νομιμοποίηση των παραλιακών χώρων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!

Επιστροφή στη δράση για τους τελικούς της Basket League

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις στο γραφείο του Αν. Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση – Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του πρωταθλήματος

Μύκονος: Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζει την αναβάθμιση του γηπέδου στον Κόρφο

Με την παρουσία Ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών, η Μύκονος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις αθλητικές της υποδομές

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab