Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΚυκλάδες - Ν. Ευελπίδου: Ενα ακόμη βραβείο για την "Ιντιάνα Τζόουνς" των...

Κυκλάδες – Ν. Ευελπίδου: Ενα ακόμη βραβείο για την “Ιντιάνα Τζόουνς” των βυθών

|

Στην πανηγυρική συνεδρία της 19ης Δεκέμβριου 2019, η Ακαδημία Αθηνών απένημε βραβείο στην Καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για το αξιολογότατο βιβλίο της στον τομέα των γεωλογικών επιστημών με τίτλο: «Μεταβολές θαλάσσιας στάθμης». 

Στην πανηγυρική συνεδρία της 19ης Δεκέμβριου 2019, η Ακαδημία Αθηνών απένημε βραβείο στην Καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για το αξιολογότατο βιβλίο της στον τομέα των γεωλογικών επιστημών με τίτλο: «Μεταβολές θαλάσσιας στάθμης».

Το διεπιστημονικό αυτό βιβλίο, ένα απόφθεγμα 10 ετών έρευνας, πραγματεύεται τις μεταβολές στάθμης θάλασσας. Ο σκοπός του βιβλίου είναι η κατανόηση των μεταβολών της θαλάσσιας στάθμης με τη χρήση διαφόρων δεικτών (γεωμορφολογικοί, βιολογικοί, αρχαιολογικοί, κλπ.), αλλά και το πώς αυτές οι μεταβολές, άλλοτε σταδιακές και άλλοτε απότομες, έχουν επηρεάσει και μπορούν να επηρεάσουν τόσο την παράκτια ζώνη, όσο και τον άνθρωπο. Οι μεταβολές στάθμης θάλασσας είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και, κατά συνέπεια, ήταν απαραίτητη η συνολική του προσέγγιση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικά το πρώτο μέρος, που προσεγγίζει το φαινόμενο αυτό καθαυτό, δεν εστιάζει σε μια περιοχή, αλλά στις μεταβολές ανά τον κόσμο, τα αίτια, τις επιπτώσεις και την κοινωνικο-οικονομική διάσταση του θέματος. Το δεύτερο μέρος, που πραγματεύεται τους δείκτες μεταβολής στάθμης θάλασσας, περιλαμβάνει παραδείγματα και μεταφέρει εμπειρίες από τις πολύχρονες έρευνές της σε νότια Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αυστραλία.

niki-euelpidou-27122019-ape.jpg
Λίγα λόγια για την Νίκη Ευελπίδου: Η Νίκη Ευελπίδου είναι Καθηγήτρια Γεωλογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις βασικές της σπουδές και το μεταπτυχιακό της στο ίδιο πανεπιστήμιο, ενώ η επιστημονική και ερευνητική της περιέργεια την οδήγησε να πραγματοποιήσει δυο διδακτορικές διατριβές με αντικείμενα την γεωμορφολογία και τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και την γεωαρχαιολογία. Αφιερώθηκε πλήρως στην ερευνά της και υπηρετεί με συνέπεια και πάθος την γεωμορφολογία, τις μεταβολές της θαλάσσιας στάθμης, την παλαιογεωγραφία αλλά και τους φυσικούς κινδύνους. Η αφοσίωσή της αυτή φαίνεται από το πλήθος των επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά. Ωστόσο, οι δράσεις της δεν σταματούν στην έρευνα. Αφιερώνει το χρόνο της και σε πλήθος εκπαιδευτικών δράσεων τόσο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσο και στην πρωτοβάθμια. Το ερευνητικό της έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 270 επιστημονικές δημοσιεύσεις ενώ έχει δημοσιεύσει πληθώρα βιβλίων και σημειώσεων. Έχει στην κατοχή της δυο διπλώματα ευρεσιτεχνίας ενώ έχει λάβει βραβεία για τις ερευνητικές της και συγγραφικές της δράσεις. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα έχοντας συνεργασίες με πανεπιστήμια τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, εντός και εκτός Ευρώπης. 

Ο Ηλίας Κανέλλης, 6 χρόνια πριν, σε προηγούμενη βράβευσή της για την προώθηση της γεωλογικής γνώσης του ελληνικού χώρου, της έδωσε τον τίτλο Ιντιάνα Τζόουνς των βυθών. Και δεν απέχει από την πραγματικότητα δεδομένου ότι η Νίκη Ευελπίδου επί σειρά ετών δουλεύει στον υποθαλάσσιο ελληνικό χώρο, χαρτογραφώντας τις τεκτονικές κινήσεις που καταβύθισαν τμήματα της ακτογραμμής. Για τη χαρτογράφηση αυτή χρειάστηκε να κολυμπήσει 6.600 Km και να καταδυθεί σε βάθη μεγαλύτερα των 30 m. Ένα από τα πολλά βίντεο που έχει ανεβάσει στο προσωπικό της κανάλι στο youtube δείχνει εικόνες από την υποθαλάσσια αυτή έρευνά της. 

niki-euelpidou-27122019-ape_2.jpg

Η προσωπική σελίδα της καθηγήτριας Νίκης Ευελπίδου, στο facebook, είναι γεμάτη με μηνύματα που εμπνέουν τους φοιτητές της, τους νέους ερευνητές, αλλά και τον κόσμο, για τη ζωή, για την έρευνα, για την επιστήμη. Είναι σαφές ότι η καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία, πάθος για την επιστήμη, αφιέρωση, οργάνωση, σύστημα, κέφι για ζωή, επικοινωνία, αγάπη για προσφορά. Και παρακολουθώντας το έργο της είναι σαφές ότι προσφέρει προς όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά και προς όλες τις κατευθύνσεις με έναν απλό και ανθρώπινο τρόπο. Η δύναμη της ψυχής της είναι αυτή που την οδηγεί και φαίνεται και από ποικίλες προσωπικές της αναρτήσεις με βασικό νόημα «δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω». 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ: Με “τριπλό” Μανωλά το …τρίποντο κόντρα στον Πανθηραϊκό

Με χατ τρικ του Μανωλά ο Πανναξιακός 5-2 τον Πανθηραϊκό - Η αφιέρωση στην επέτειο του Πολυτεχνείου (video)

Naxos Medical: Ιατρείο από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου και στο Naxos Medical βρίσκεται ο γιατρός ρευματολόγος Κωνσταντίνος Γεωργανάς

Β. Κουκουζής για Πολυτεχνείο: “ένιωσα να μετατρέπομαι σε λύκο, αισθάνομαι πικρία για το σήμερα”

Ο Γεωπόνος Βαγγέλης Κουκουζής μίλησε για το Πολυτεχνείο. .. Για τη παρουσία του εκεί το 1973... Και εξηγεί το αίσθημα "μπήκα αρνί και βγήκα λύκος"

Πολυτεχνείο 1973: Θύμησες από την Ναξιώτισσα Κατερίνα Πρωτονοταρίου

Η Κατερίνα Πρωτονοταρίου θυμάται εκείνες τις ημέρες του Νοεμβρίου του 1973... Η σφαίρα που βρέθηκε στο δωμάτιο της...

Νάξος: Ενημέρωση και δωρεάν μετρήσεις για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Με επιτυχία η ενημέρωση και πρόληψη για τον Σακχαρώδη Διαβήτη από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Πρόταση ημέρας: Τηγανιά χοιρινή με φέτα

Μία πρόταση με αρκετή αγάπη και αίσθηση χωριάτικου απλού φαγητού....

ΕΝΠΕ: Ποιος ο ρόλος του Δωρόθεου Β στην επιλογή Χατζημάρκου για την προεδρία;

Δεσπότης και Μαρέβα «ευλόγησαν» τον διάδοχο Τζιζικώστα στην προεδρία της ΕΝΠΕ

Ιωάννης Μαργαρίτης για επέτειο Πολυτεχνείου: “Ο αγώνας τους μας καλεί να αγκαλιάσουμε τις ίδιες αξίες”

Το μήνυμα του Έπαρχου ΠΕ Νάξου Ιωάννη Μαργαρίτη για την ημέρα του Πολυτεχνείου

Νάξος: Πρόσκληση για συζήτηση γύρω από τα μηνύματα του Πολυτεχνείου

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Νοτίων Κυκλάδων Πρόσκληση για ενημέρωση και συζήτηση γύρω από τα μηνύματα του Πολυτεχνείου

Νάξος – Μέλανες: Σήμερα (17/11) Για πρώτη φορά διοργανώνεται η “Γιορτή Λαδιού”

Στις Μέλανες και στο ελαιοτριβείο "Ξενάκη" σήμερα (17/11) έχουμε τη πρώτη γιορτή λαδιού...

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

Taste Atlas: Αρσενικό Νάξου, το ημίσκληρο τυρί, 2ο καλύτερο στον κόσμο

Με βαθμολογία 4.6/5: Το ελληνικό ημίσκληρο τυρί που είναι 2ο καλύτερο στον κόσμο – Το μέλλον του Αρσενικού Νάξου αβέβαιο

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου

JYSK: Ερχεται Κυκλάδες, σε ποιο νησί ανοίγει κατάστημα;

Συνεχίζει τη στρατηγική των μικρών καταστημάτων τύπου «σούπερ μάρκετ» - Τι είπε ο διευθυντής μάρκετινγκ της JYSK στην Ελλάδα, κ. Κώστας Δημόπουλος.

Κώστας Τέο: Ενιωσε αδιαθεσία, δεν πρόλαβε, η καρδιά του τον πρόδωσε στα 44 του χρόνια

Πέθανε ο αθλητικογράφος Κώστας Τέο - Κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ

Νάξος: Ξημέρωμα μετά την βροχή στην Κωμιακή ή μήπως όχι;

Μία εικόνα χίλιες λέξεις.. Ξημέρωμα μετά τη βροχή στη Κωμιακή της Νάξου

Νάξος – Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

Ο Μανώλης Πετράκης - πρώτης γενιάς οινοποιός - αγάπησε το κρασί και δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο στη Νάξο ..

Επιτέλους βροχή…. “Πρωτοβρόχια” στις Κυκλάδες αλλά με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Μετά από σχεδόν επτά μήνες είχαμε την πρώτη βροχή στις Κυκλάδες - Σε Φολέγανδρο και Ιο το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης

Ινδία: Ποιο νησί των Κυκλάδων δίνει το όνομά του σε αυτοκίνητο; (video)

Το ελληνικό κυκλαδίτικο νησί που θα δώσει το όνομά του στο νέο SUV (εικόνες & βίντεο)

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού