Στην πανηγυρική συνεδρία της 19ης Δεκέμβριου 2019, η Ακαδημία Αθηνών απένημε βραβείο στην Καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για το αξιολογότατο βιβλίο της στον τομέα των γεωλογικών επιστημών με τίτλο: «Μεταβολές θαλάσσιας στάθμης».
Στην πανηγυρική συνεδρία της 19ης Δεκέμβριου 2019, η Ακαδημία Αθηνών απένημε βραβείο στην Καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για το αξιολογότατο βιβλίο της στον τομέα των γεωλογικών επιστημών με τίτλο: «Μεταβολές θαλάσσιας στάθμης».
Το διεπιστημονικό αυτό βιβλίο, ένα απόφθεγμα 10 ετών έρευνας, πραγματεύεται τις μεταβολές στάθμης θάλασσας. Ο σκοπός του βιβλίου είναι η κατανόηση των μεταβολών της θαλάσσιας στάθμης με τη χρήση διαφόρων δεικτών (γεωμορφολογικοί, βιολογικοί, αρχαιολογικοί, κλπ.), αλλά και το πώς αυτές οι μεταβολές, άλλοτε σταδιακές και άλλοτε απότομες, έχουν επηρεάσει και μπορούν να επηρεάσουν τόσο την παράκτια ζώνη, όσο και τον άνθρωπο. Οι μεταβολές στάθμης θάλασσας είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και, κατά συνέπεια, ήταν απαραίτητη η συνολική του προσέγγιση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικά το πρώτο μέρος, που προσεγγίζει το φαινόμενο αυτό καθαυτό, δεν εστιάζει σε μια περιοχή, αλλά στις μεταβολές ανά τον κόσμο, τα αίτια, τις επιπτώσεις και την κοινωνικο-οικονομική διάσταση του θέματος. Το δεύτερο μέρος, που πραγματεύεται τους δείκτες μεταβολής στάθμης θάλασσας, περιλαμβάνει παραδείγματα και μεταφέρει εμπειρίες από τις πολύχρονες έρευνές της σε νότια Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αυστραλία.
Λίγα λόγια για την Νίκη Ευελπίδου: Η Νίκη Ευελπίδου είναι Καθηγήτρια Γεωλογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις βασικές της σπουδές και το μεταπτυχιακό της στο ίδιο πανεπιστήμιο, ενώ η επιστημονική και ερευνητική της περιέργεια την οδήγησε να πραγματοποιήσει δυο διδακτορικές διατριβές με αντικείμενα την γεωμορφολογία και τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και την γεωαρχαιολογία. Αφιερώθηκε πλήρως στην ερευνά της και υπηρετεί με συνέπεια και πάθος την γεωμορφολογία, τις μεταβολές της θαλάσσιας στάθμης, την παλαιογεωγραφία αλλά και τους φυσικούς κινδύνους. Η αφοσίωσή της αυτή φαίνεται από το πλήθος των επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά. Ωστόσο, οι δράσεις της δεν σταματούν στην έρευνα. Αφιερώνει το χρόνο της και σε πλήθος εκπαιδευτικών δράσεων τόσο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσο και στην πρωτοβάθμια. Το ερευνητικό της έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 270 επιστημονικές δημοσιεύσεις ενώ έχει δημοσιεύσει πληθώρα βιβλίων και σημειώσεων. Έχει στην κατοχή της δυο διπλώματα ευρεσιτεχνίας ενώ έχει λάβει βραβεία για τις ερευνητικές της και συγγραφικές της δράσεις. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα έχοντας συνεργασίες με πανεπιστήμια τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, εντός και εκτός Ευρώπης.
Ο Ηλίας Κανέλλης, 6 χρόνια πριν, σε προηγούμενη βράβευσή της για την προώθηση της γεωλογικής γνώσης του ελληνικού χώρου, της έδωσε τον τίτλο Ιντιάνα Τζόουνς των βυθών. Και δεν απέχει από την πραγματικότητα δεδομένου ότι η Νίκη Ευελπίδου επί σειρά ετών δουλεύει στον υποθαλάσσιο ελληνικό χώρο, χαρτογραφώντας τις τεκτονικές κινήσεις που καταβύθισαν τμήματα της ακτογραμμής. Για τη χαρτογράφηση αυτή χρειάστηκε να κολυμπήσει 6.600 Km και να καταδυθεί σε βάθη μεγαλύτερα των 30 m. Ένα από τα πολλά βίντεο που έχει ανεβάσει στο προσωπικό της κανάλι στο youtube δείχνει εικόνες από την υποθαλάσσια αυτή έρευνά της.
Η προσωπική σελίδα της καθηγήτριας Νίκης Ευελπίδου, στο facebook, είναι γεμάτη με μηνύματα που εμπνέουν τους φοιτητές της, τους νέους ερευνητές, αλλά και τον κόσμο, για τη ζωή, για την έρευνα, για την επιστήμη. Είναι σαφές ότι η καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία, πάθος για την επιστήμη, αφιέρωση, οργάνωση, σύστημα, κέφι για ζωή, επικοινωνία, αγάπη για προσφορά. Και παρακολουθώντας το έργο της είναι σαφές ότι προσφέρει προς όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά και προς όλες τις κατευθύνσεις με έναν απλό και ανθρώπινο τρόπο. Η δύναμη της ψυχής της είναι αυτή που την οδηγεί και φαίνεται και από ποικίλες προσωπικές της αναρτήσεις με βασικό νόημα «δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω».
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ