Μιχάλης Στρατουδάκης, με καταγωγή από την Αμοργό σχολιάζει το ζήτημα που έχει προκύψει με την Γαύδο και το αίτημα για λειτουργία Γυμνασίου για δύο μαθητές
“Προκαλεί μάλλον πικρίαν αλλά και αλγειγήν εντύπωση, το άκουσμα ότι τα δύο παιδιά Γυμνασίου στην Γαύδον θα μαθητεύσουν εκτός του νησιού γιατί το κράτος δεν έχει χρήματα να πληρώσει έναν καθηγητήν!
Αρθρο του Μιχάλη Στρατουδάκη (*)
Εναν καθηγητήν για την πρώτην Γυμνασίου. Κάπου θα υπάρχουν υπεράριθμοι. Αλλά και αν δεν υπάρχουν ας διορίσει κάποιον από τους αποφοιτήσαντες της Φιλολογικής Σχολής. Πρέπει να τηρηθεί δηλαδή η σειρά; Και οι αδιόριστοι καθηγητές είναι παρά πολλοί. Με τι κριτήρια διορίζονται; Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί ένας καθηγητής για τα δύο παιδάκια της ακριτικής Γαύδου;
Ο ένας καθηγητής είναι υπεραρκετός. Ας πάει κάποιος από ένα Γυμνάσιον του Ηρακλείου. Εκεί που οι καθηγητές είναι κατά δεκάδες, η απουσία ενός δεν θα γίνει αισθητή. Παλαιότερα οι επιθεωρητές είχαν αυτήν τη δυνατότητα μετακινήσεως καθηγητών βάσει αναγκών. Τώρα υπάρχει αυτή η δυνατότητα ή πρέπει να αποφασίσει η υπουργός Εθνικής Παιδείας; Αν το λάβει υπ’ όψιν της;
Οι βουλευτές Κρήτης διεμαρτυρήθησαν εντόνως για το θέμα; Και τι επέτυχαν; Από τους λοιπούς Ελληνες βουλευτές αντελήφθη κάποιος την δραματικήν υπόθεση και τι έκαμε; Είπε μήπως, ας κινηθούν οι Κρήτες βουλευτές; Αν το είπε δεν είναι άξιος για βουλευτής!
Επεσημάναμεν προηγουμένως ότι ένας καθηγητής είναι υπεραρκετός. Εμείς μαθητεύσαμεν σε Ημιγυμνάσιον με μαθητές 12 στην 2αν Τάξη και 6 στην 1ην με έναν καθηγητήν και για τις δύο τάξεις και όλα τα μαθήματα και μάθαμε παρά πολλά.
Εκεί πήρα τις βάσεις της Αρχαίας ελληνικής γλώσσης και την λάτρεψα! Και στην πρώτην Τάξη υπήρχε ένας καθηγητής και στο δημοτικόν ένας διδάσκαλος με 80 παιδιά και εκεί έμαθα μερικούς μύθους του Αισώπου στην πρωτότυπη έκφρασή τους!
Για αυτό επιμένω ένας καθηγητής τώρα για τα δύο παιδάκια στην Γαύδον είναι αρκετός. Ας παύσουν δε να κολακεύουν το νησί οι διάφοροι. Πράξεις και όχι λόγια παχυλά.
Κείμενο του Μιχάλη Στρατουδάκη στην “Καθημερινή”
# Ο Μιχαήλ Στρατουδάκης, δημοσιογράφος και συγγραφέας ασχολήθηκε με θέματα Τοπικής Αυτοδιοκήσεως επί 40 χρόνια, με κριτικές έργων, με πολιτικές αρθρογραφίες και με εκδόσεις πολλών εφημερίδων. Γεννήθηκε το 1940 στην Αμοργό και ολοκλήρωσε την βασική εκπαίδευση στην Σύρο.. Έχει εκδόσει το βιβλίο “Η ελληνική οικονομία” όπου προτείνειτρόπους εξόδου από την κρίση προτού αυτή γιγαντωθεί, το “Λαογραδικόν Λεξικόν της Αμοργού” και ετοιμάζει και άλλα. Η μελέτη για τα φραγκόσυκα είναι πολύχρονη πείρα και προσφορά στο φυτό του μέλλοντος, ώ στε να το αγαπήσουν όλοι οι Έλληνες.