Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΚυκλάδες: Διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών για τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Κυκλάδες: Διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών για τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια

|

Ανακοίνωση εξέδωσε η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων όπου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τις αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. – Τι αναφέρει η ανακοίνωση 

“…. Οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας, «αξιοποιώντας» αναλόγως το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για λογαριασμό τους όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ για την απελευθέρωση των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο επέβαλαν δύο διαδοχικές αυξήσεις (η προηγούμενη αύξηση ήταν τον Απρίλη του 2019), αυξάνοντας τις τιμές των εισιτήριων πάνω από 14%, ενώ δεν αποκλείεται να επιβληθούν και παραπέρα αυξήσεις. Σαν να μην έφταναν οι απανωτές αυξήσεις των τελευταίων 5 χρόνων (από τον Ιούλη του 2015) που εκτίναξαν τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων περίπου κατά 31% ή όλα όσα τσεπώνουν από τις παχυλές επιδοτήσεις για τις λεγόμενες άγονες γραμμές και τις έμμεσες επιδοτήσεις μέσω του “μεταφορικού ισοδύναμου”. 

Για τις νέες αυξήσεις οι εφοπλιστές φέρνουν ως πρόσχημα το νέο καύσιμο με λιγότερο θείο που είναι ακριβότερο, δείχνοντας ποιος τελικά πληρώνει τη περίφημη «πράσινη οικονομία» τους. Σήμερα, οι νησιώτες και οι εργαζόμενοι στα νησιά μπορούν καλύτερα να δουν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής σε βάρος τους και να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανάγκες τους για φθηνές, ασφαλείς, τακτικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με σύγχρονα πλοία, βρίσκονται σε αντίθεση με τη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στην ακτοπλοΐα και τη πολιτική που τη στηρίζει με κάθε τρόπο. … “

Ποιος το λέει αυτό; Μα ο εκπαιδευτικός κλάδος των νησιών στις Κυκλάδες και δη η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, που με ανακοίνωσή τους εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία του για τις αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Δηλώνουν την αντίθεσή τους στην αύξηση των ναύλων, δηλώνοντας ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι νησιώτες διεκδικούν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με ασφαλή σύγχρονα καράβια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς επίσης μείωση των εισιτηρίων, διατήρηση και παραπέρα διεύρυνση των εκπτώσεων των εισιτηρίων στις ευπαθείς ομάδες, στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, καθώς και δωρεάν μετακίνηση για τους φοιτητές, στρατιώτες και ΑΜΕΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων αναφέρει: 

“Νέες αυξήσεις – φωτιά στα ήδη πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ναύλα οχημάτων, που μπορεί να φτάνουν και το 10%, επιβάλουν ανενόχλητοι οι εφοπλιστές τη νέα χρονιά , συνεχίζοντας την επιδρομή στο ήδη άγρια λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους και επιβεβαιώνοντας τι έχουν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα από την «ανάπτυξη για όλους» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας, «αξιοποιώντας» αναλόγως το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για λογαριασμό τους όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ για την απελευθέρωση των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο επέβαλαν δύο διαδοχικές αυξήσεις (η προηγούμενη αύξηση ήταν τον Απρίλη του 2019), αυξάνοντας τις τιμές των εισιτήριων πάνω από 14%, ενώ δεν αποκλείεται να επιβληθούν και παραπέρα αυξήσεις. Σαν να μην έφταναν οι απανωτές αυξήσεις των τελευταίων 5 χρόνων (από τον Ιούλη του 2015) που εκτίναξαν τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων περίπου κατά 31% ή όλα όσα τσεπώνουν από τις παχυλές επιδοτήσεις για τις λεγόμενες άγονες γραμμές και τις έμμεσες επιδοτήσεις μέσω του “μεταφορικού ισοδύναμου”.

Για τις νέες αυξήσεις οι εφοπλιστές φέρνουν ως πρόσχημα το νέο καύσιμο με λιγότερο θείο που είναι ακριβότερο, δείχνοντας ποιος τελικά πληρώνει τη περίφημη «πράσινη οικονομία» τους.

Σήμερα, οι νησιώτες και οι εργαζόμενοι στα νησιά μπορούν καλύτερα να δουν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής σε βάρος τους και να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανάγκες τους για φθηνές, ασφαλείς, τακτικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με σύγχρονα πλοία, βρίσκονται σε αντίθεση με τη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στην ακτοπλοΐα και τη πολιτική που τη στηρίζει με κάθε τρόπο.

Είναι στο χέρι μας, με τους συντονισμένους αγώνες μας, να διεκδικήσουμε ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών διεκδικώντας εδώ και τώρα μείωση της τιμής των εισιτηρίων , να παρθούν μέτρα για την τακτική και απρόσκοπτη σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ των νησιών, με δρομολόγια που θα εξυπηρετούν όλη τη διάρκεια του χρόνου συνολικά τόσο την τουριστική κίνηση όσο και τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών με ασφαλή σύγχρονα καράβια, χειμώνα – καλοκαίρι. Διατήρηση και παραπέρα διεύρυνση των εκπτώσεων των εισιτηρίων στις ευπαθείς ομάδες (συνταξιούχους, άνεργους, πολύτεκνους κ.ά.). Γενναίες εκπτώσεις στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς . Δωρεάν μετακινήσεις για φοιτητές, στρατιώτες, ΑΜΕΑ».

Οι εκπαιδευτικοί των νησιών που χρόνια παλεύουν για φτηνές μετακινήσεις με εκπτώσεις στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα τους δίπλα στον νησιωτικό λαό.

Η Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων καλεί όλες τις νησιωτικές ΕΛΜΕ της χώρας σε αγωνιστικό συντονισμό για τα ζητήματα αυτά”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρωκτολογικές παθήσεις: Συμπτώματα, διάγνωση και σύγχρονες λύσεις

Μεταξύ των συνηθέστερων πρωκτολογικών προβλημάτων συγκαταλέγονται οι αιμορροΐδες, η ραγάδα πρωκτού, τα περιεδρικά συρίγγια και αποστήματα, τα κονδυλώματα, καθώς και η κύστη κόκκυγος

Νέα θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα

Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη σε παιδιά - με μορφωμένους γονείς- που μεγαλώνουν μέσα στη στέρηση

Θεσμοθετήθηκε το Μεταβατικό Πλαίσιο Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ρυθμίζονται τεχνικές προδιαγραφές, χρόνοι ετοιμότητας, συνεργασίες με αερομεταφορείς και εμπλοκή ΕΚΑΒ και Πυροσβεστικής

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Νέος κάδος ανακύκλωσης μπαταριών στην Παλάδα Τήνου, Μικρές κινήσεις, μεγάλη προστασία

Ο Δήμος Τήνου ενισχύει τις υποδομές ανακύκλωσης με στόχο ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο νησί

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Κατάπολα: Η Γιορτή του Ψαρά, μία νύχτα με φως, θάλασσα και παράδοση

Το Σάββατο 21 Ιουνίου στα Κατάπολα, η Αμοργός τιμά τους ανθρώπους της θάλασσας με μουσική, ψυχή και την υπογραφή του Amorgorama

Σφοδρή διαμαρτυρία του Δήμου Κύθνου προς τον ΣΚΑΪ για δυσφημιστική εκπομπή

«Δημόσιος λιθοβολισμός ενός ολόκληρου νησιού» – Η επιστολή του Δήμου για τον τρόπο παρουσίασης της Κύθνου στην εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα»

Μέχρι 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Πρωτοβουλία στήριξης από τα Υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκπαιδευτικών στον τόπο διαμονής τους μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Νάξος – Πυροσβεστική: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μεταξύ Μονής και Κινιδάρου

Άμεση και συντονισμένη αντίδραση από Πυροσβεστική, ΕΜΟΔΕ, Δήμο και εθελοντές απέτρεψε τα χειρότερα – Ευχαριστίες από τον αντιδήμαρχο Δρυμαλίας