Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΚυκλάδες - Αμοργός: Ξεκινάει το φεστιβάλ Αμοργού “Συνυπάρχω”

Κυκλάδες – Αμοργός: Ξεκινάει το φεστιβάλ Αμοργού “Συνυπάρχω”

|

Ενα υπέροχο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην Αμοργό από την 15η Σεπτεμβρίου και για δύο εβδομάδες – Τι περιλαμβάνει 

Ο Δήμος Αμοργού και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αμοργού με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού,  πραγματοποιούν το «Φεστιβάλ Συνυπάρχω» από τις 15 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου, στην Αμοργό. 

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να αναδείξει το αυτονόητο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία και την ανάγκη τους να συνυπάρχουν, να μοιράζονται και να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις δράσεις της κοινωνίας. Μέρος των κοινών αναγκών αποτελεί η έκφραση μέσω της τέχνης και συγκεκριμένα της υποκριτικής και ο αθλητισμός. 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα  φιλοξενηθούν στην Αμοργό δύο θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες πρωταγωνιστούν και ηθοποιοί με αναπηρία,  προπόνηση παραολυμπιακής κολυμβήτριας και ομιλίες στους μαθητές του νησιού.  

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

«Ο Μικρός Πρίγκιπας σε χρόνο ενεστώτα» | 15-16 Σεπτεμβρίου στις 20.00 

Η θεατρική παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκιπας σε χρόνο ενεστώτα», που βασίζεται στο διήγημα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στις 20.30 στο θεατράκι των Καταπώλων και στις 16 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κάτω Μεριάς. 

Παραολυμπιακή κολυμβήτρια  προπονείται στο απέραντο γαλάζιο | 15 Σεπτεμβρίου στις 10.00

Παράλληλα,  η παραολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια της κολύμβησης, Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, η οποία πρωταγωνιστεί και στην παράσταση, θα κολυμπήσει και θα προπονηθεί στον Όρμο της Αιγιάλης την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022 και  ώρα 10:00(εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν)

Τέλος, μαζί με τον ηθοποιό  Δημήτρη Γρίντζο, θα μιλήσουν στους μαθητές του Γυμνασίου και των λυκείων (Γενικού και Επαγγελματικού) της Αμοργού για την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία στη σύγχρονη κοινωνία.

«ΓΟΥΤΟΥ ΓΟΥΠΑΤΟΥ» | 24- 25 Σεπτεμβρίου στις 20.00

Η θεατρική ομάδα «Εν Δυνάμει» από τη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει την παράσταση ΓΟΥΤΟΥ ΓΟΥΠΑΤΟΥ του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στο  Δημοτικό σχολείο  Χώρας  Αμοργού και στο σχολείο  Αιγιάλης. 

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσουμε μαζί και να αγκαλιάσουμε το «Φεστιβάλ Συνυπάρχω» και τις εξαιρετικά ιδιαίτερες και όμορφες θεατρικές του παραστάσεις. 

Η είσοδος στις θεατρικές παραστάσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ για το κοινό. 

Περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις:

-Μικρός Πρίγκιπας σε χρόνο ενεστώτα (15-16 Σεπτεμβρίου)

Ένας παράξενος ταξιδιώτης που εγκαταλείπει την ασφάλεια του μικρού του πλανήτη, του σπιτιού του δηλαδή και περιφέρεται στο διάστημα, προσπαθεί να κατανοήσει τον τρόπο που σκέφτονται οι μεγάλοι. Μια παράσταση, η οποία αναδεικνύει χαρακτήρες, προβάλει αξίες, αναδεικνύει τη διαφορετικότητα που μαγεύει με μια πρωτότυπη σκηνοθετική και ερμηνευτική προσέγγιση στο σήμερα.

Ένα φιλοσοφημένο έργο, το οποίο μιλά για την αναζήτηση, την αξία της αγάπης και της φιλίας, οι οποίες για να αναπτυχθούν χρειάζονται αλήθεια.

Πρόκειται για ένα συμβολικό παραμύθι που γράφτηκε μετά την υποταγή της Γαλλίας στη Γερμανία, ενώ ο συγγραφέας είναι εξόριστος, χαμένος, όπως είναι ο μικρός πρίγκιπας έφυγε μακριά απ’ τον πλανήτη του… 

Ταυτότητα παράστασης:

Διασκευή: Μαγδαληνή Πάντα, Δημήτρης Γρίντζος

Σκηνοθεσία: Χρήστος Μουστάκας

Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Γρίντζος

Χορογραφίες – Επιμέλεια κίνησης: Παρασκευή Ρωμανά

Ηχοληψία – Φωτισμοί: Χάρης Καραμανώλης

Μουσική – Στίχοι: Δημήτρης Γρίντζος, Βασιλική Σιγάλα, Τζο Αντωνακάκη, Μαριάννα Μωυσίδου

Μουσική Παραγωγή: Δημήτρης Γρίντζος 

Τραγούδι – Ερμηνεία: Τζο Αντωνάκακη, Μαριάννα Μωυσίδου

Ενορχήστρωση – Προγραμματισμός: Γιώργος Αβραμίδης Studio 101

Hair styling: Χαρά Σαρκήρη

Κουστούμια – Αξεσουάρ: Βεστιάριο Madame Pelagie

Φωτογραφίες – Video trailer: Στεφανία Πατακιούτη – Γιάννης Παναγιωταράκος

Παίζουν: Δημήτρης Γρίντζος, Μαγδαληνή Πάντα, Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, Μαριάννα Μωυσίδου

Tην παράσταση μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά από 5 ετών και άνω.

–ΓΟΥΤΟΥ ΓΟΥΠΑΤΟΥ του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (25 Σεπτεμβρίου, Σχολείο Χώρας Αμοργού &  26 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Αιγιάλης. Ώρα έναρξης 20.00)   

Η ομάδα «Εν δυνάμει» είναι μία κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Μέσα από τις δράσεις της προτείνει ένα νέο μοντέλο τέχνης και ζωής, όπου το «ανοίκειο», το «περίεργο», το «διαφορετικό» και το «ξένο» ενσωματώνονται στο σύνολο, ενδυναμώνοντάς το. 

Ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας στηρίζεται στην ισότιμη μεταχείριση μεταξύ όλων των μελών της, επιχειρώντας να εμπνεύσει κι άλλους ανθρώπους να σταματήσουν να αντιλαμβάνονται το κοινωνικό σύμπλεγμα με στερεοτυπικό τρόπο και συμβατικές φόρμες. Έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας η ομάδα οργανώνει και παράγει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών. 

Η ομάδα ιδρύθηκε το 2008 από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Από το 2014 η ομάδα σύστησε Σωματείο και με αυτό το νομικό πρόσωπο λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας είναι η Ελένη Δημοπούλου. 

Το πρόγραμμα «Κοινωνία Χταποδιών» αποτελείται από την παράσταση του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Γουτού Γουπατού» και από το βιωματικό εργαστήριο που την ακολουθεί. Η θεατρική φόρμα της παράστασης εμπλέκει στοιχεία αφηγηματικότητας και μουσικής. Ο θίασος, που τον αποτελούν 2 ηθοποιοί με αναπηρία και 4 χωρίς, αφηγείται σαν σύνολο το διήγημα. Οποιοσδήποτε χώρος παρουσίασης γίνεται ένας μεταβαλλόμενος σκηνικός χώρος, που μεταμορφώνεται στη διάρκεια της παράστασης. 

Ταυτότητα παράστασης:

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου

Σκηνοθεσία: Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης

Δραματουργία: Γιώτα Κουϊτζόγλου

Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Βόμβολος

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Ευαγγελία Κιρκινέ

Κινησιολογία: Βιτόρια Κωτσάλουq

Φωτισμοί-κατασκευή σκηνικών: Richard Anthony

Μουσική διδασκαλία: Μαρία Χελά

Βοηθός σκηνοθέτη: Αγάπη Θεοδωρίδου-Κουνινή

Βοηθητικές ηχογραφήσεις: Tanya Jones

Φωτογραφίες: Σοφία Κύρινα

Οργάνωση παραγωγής: Σοφία Κύρινα, Ελένη Δημοπούλου

Παίζουν οι (αλφαβητικά): Ηλίας Κουγιουμτζής, Λωξάνδρα Λούκας, Παναγιώτης Ματζίρης, Σοφία Μπλέτσου, Μιχάλης Ντολόπουλος, Χάρις Σερδάρη.

Την παράσταση μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά ηλικίας άνω των 10 χρονών.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Αντιδήμαρχο Τουεισμού-Πολιτισμού  κ.Δεσποτίδη Καλλιόπη στο 6939412115  ή τον Πρόεδρο ΔΗ.Κ.Ε.Α κ.Γρίσπο Περικλή στο 6972558771


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο.ΝΑ.Σ.: Όχι στη μεταφορά των Κούρων, ζητάμε διάλογο, όχι απομάκρυνση από τον φυσικό τους χώρο

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων αντιδρά στην απόφαση μεταφοράς των Κούρων Φλεριού και Φαραγγιού, τονίζοντας τη σημασία της παραμονής τους στον τόπο που γεννήθηκαν και ανήκουν.

Κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελάνων: “Όχι στη μεταφορά των Κούρων, όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο”

Συγκέντρωση στο Δημαρχείο Νάξου την Παρασκευή 11 Ιουλίου – Ολόκληρη η Νάξος ενωμένη για την προστασία της πολιτιστικής της ταυτότητας

Πωλούνται δύο οικοδομήσιμα οικόπεδα στη Μουτσούνα Νάξου – 300 μέτρα από τη θάλασσα

Σπάνια ευκαιρία επένδυσης στα ανατολικά της Νάξου: δύο οικόπεδα 4,2 στρεμμάτων έκαστο, εντός οικισμού και σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα

Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου: Βαρύτατες κατηγορίες για τρεις παιδοκτονίες και απόπειρα δολοφονίας ενήλικης

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Αμαλιάδας – Η 25χρονη κατηγορείται για ανθρωποκτονία κατά συρροή με δόλο και απόπειρα πνιγμού ενήλικης φίλης της

Σεισμός 5 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης – Αισθητός στο Λασίθι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:46 το βράδυ της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ζάκρου – Χωρίς αναφορές για ζημιές

“Αιώνιοι” Φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες παλιούς φοιτητές, έρχεται νέα ρύθμιση

Νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα σε ενεργούς φοιτητές που δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους να πάρουν το πτυχίο τους έως και σε 3 εξάμηνα – Εκκαθάριση καταλόγων με ανενεργούς φοιτητές

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος… Άνθρωπος-Ορχήστρα στο Santorini Summer Camp!

Μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία για τα παιδιά, με τον πολυτάλαντο δάσκαλο της Χορωδίας και Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας, γεμάτη μελωδία, ρυθμό και χαμόγελα!

Τραγουδώντας την Αγάπη: Μια μαγική μουσική βραδιά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου με την Τατιάνα Ζωγράφου

Ο Δήμος Τήνου, το 1ο Δημοτικό και ο Σύλλογος Γονέων συνδιοργάνωσαν μια αξέχαστη εκδήλωση με τραγούδι, συμμετοχή και συγκίνηση, γεμίζοντας το νησί με μουσική και χαμόγελα.

Η Προέδρος του Δ.Σ. Νάξου, Μ. Μάρκου μιλά για τη νέα σύμβαση στέγασης του Πρωτοδικείου (video)

Αναλύει τις λεπτομέρειες της νέας μίσθωσης, τις προκλήσεις της δικαστικής στέγασης και τις προοπτικές για νέο δικαστικό μέγαρο

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Νάξος: Πρωταγωνίστρια για δεύτερη μέρα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Από την Απείρανθο στη σμύριδα και από το κίτρο στη νέα γενιά – Ανθρώπινες ιστορίες, μνήμες και έμπνευση σε ένα ξεχωριστό οδοιπορικό της Νάξου. (video)

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού