Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠαιδείαΚυκλάδες - Αμοργός: Εκατό χρόνια μετά το Σχολαρχείο" βρίσκει το ρόλο του

Κυκλάδες – Αμοργός: Εκατό χρόνια μετά το Σχολαρχείο” βρίσκει το ρόλο του

|

Ένταξη της νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμοργού στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» – Το πρώτο γυμνάσιο της Ελλάδας βρίσκεται το νέο του ρόλο στην σύγχρονη εποχή – Τι αναφέρει ο Δήμαρχος Λευτέρης Καραϊσκος 

«Στο υπό σύσταση ελληνικό κράτος, μετά την επανάσταση του 1821,η Αμοργός αποτέλεσε έδρα Επαρχείου(1822) και διοικούνταν ως το 1835 από τη Δημογεροντία. Το 1828 ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Μονής Χοζοβιωτίσσης το σχολείο της Αμοργού, ίσως το πρώτο στην Ελλάδα και το 1829 παρεδόθη πάλι από τη Μονή, το κτίριο του Γυμνασίου. Στην είσοδο του παλαιού κτιρίου υπάρχει ακόμα η λίθινη επιγραφή, η οποία εντοιχίσθηκε τότε: “Αγαθή τύχη της νεολαίας της Αμοργού. Ανηγέρθη η σχολή αυτή δια δαπάνης της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης 1829 ΙΟΥΝΙΟΥ 21 “….

Η αναφορά που είχε κάνει η επιχειρηματίας και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Αμοργού, Ιωάννα Συνοδινού πριν από δύο χρόνια και με αφορμή το γεγονός ότι όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε την ξεχωριστή αυτή πρωτειά της Αμοργού στο χώρο της Παιδείας… 

Σήμερα, έρχεται ο Δήμος Αμοργού να μας ανακοινώσει ότι το χώρο που ήταν το σχολαρχείο θα δημιουργηθεί η νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη του νησιού καθότι εντάχθηκε η όλη προσπάθεια στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Και ο Δήμαρχος Λευτήρας Καραϊσκος ανάμεσα στα άλλα τόνισε ” Η μετατροπή του παλαιού Σχολαρχείου της Αμοργού σε Δημοτική Βιβλιοθήκη εντάσσεται στο πλαίσιο ανάδειξης της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αμοργού και αποτελεί  όραμα της Δημοτικής Αρχής”.

Και βέβαια “ Η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων και την τεράστιας αξίας βιβλιοθήκη  του ελληνοδιδασκάλου Εμμανουήλ Ιωαννίδη (1823-1906) η οποία διατηρήθηκε από τον θάνατό του μέχρι σήμερα,στην κατοικία του, από τους συγγενείς του, κάτω από αντίξοες συνθήκες και παρά τις συνεχείς προσπάθειες ιδιωτών και φορέων εκτός Αμοργού να την αποκτήσουν”

vivliothiki-2-1-1200x666.jpg

Αναλυτικά, η ενημέρωση από το Δήμο Αμοργού αναφέρει: 

Την χρηματοδότηση ενός εμβληματικού έργου για την Ιστορία, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση στην Αμοργό, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών στηρίζοντας την πρόταση και το όραμα του Δήμου Αμοργού για την πολιτιστική αναβάθμιση του νησιού.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα (ΑΔΑ: 609E46MΤΛ6-Φ37), εντάσσεται προς χρηματοδότηση η  «Μετατροπή του παλαιού Σχολαρχείου Αμοργού σε Δημοτική Βιβλιοθήκη» στον Άξονα «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» με τίτλο «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021»του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

Το έργο ύψους 619.426,00€ αφορά  την Μετατροπή του παλαιού Σχολαρχείου Αμοργού σε Δημοτική Βιβλιοθήκη, την καταγραφή υλικού/ψηφιοποίησηεγγράφων και σπάνιων βιβλίων, προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης του υλικού από το προσωπικό της βιβλιοθήκης και δράσεις ενημέρωσης και προβολής με τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού. Στον ιστορικό αυτό χώρο, λειτούργησε ένα από τα πρώτα Σχολεία της Ελεύθερης Ελλάδας το οποίο ιδρύθηκε το 1829 με δαπάνες της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης.​

Η μελέτη συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αμοργού με τεχνικό σύμβουλο τον κ. Γεώργιο Αντωνίου, Αρχιτέκτονα Μηχανικό (σύμβαση ανάθεσης 5485/23-12-2019) και παραλήφθηκε με την 55/23-03-21απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και με την ίδια απόφαση αποφασίστηκε η υποβολή της πρότασης στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Για την σύνταξη της τελικής πρότασης βοήθησαν την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, με εξειδικευμένες υπηρεσίες το Τεχνικό Γραφείο Αποστολίας Νασιοπούλου και η Εταιρεία Ψηφιακών Εφαρμογών “DOTSOFΤ A.E.” τους οποίους και ευχαριστούμε για την συνδρομή τους.

Ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος δήλωσε: «Η μετατροπή του παλαιού Σχολαρχείου της Αμοργού σε Δημοτική Βιβλιοθήκη εντάσσεται στο πλαίσιο ανάδειξης της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αμοργού και αποτελεί  όραμα της Δημοτικής Αρχής.

Ευχαριστώ τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα για την ένταξη του έργου στην χρηματοδότηση του «Αντώνης Τρίτσης». Ευχαριστώ επίσης τα μέλη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και την Πρόεδρό της κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, οι οποίοι στήριξαν την πρόταση μας από την πρώτη στιγμή καθώς και όλους όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση της πρότασης, ώστε το όραμα να πάρει σύντομα σάρκα και οστά και να γίνει ένα κύτταρο γνώσης και πολιτισμού για τον τόπο μας, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές αλλά και ένας τόπος μελέτης για τον ιστορικό του μέλλοντος.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων και την τεράστιας αξίας βιβλιοθήκη  του ελληνοδιδασκάλου Εμμανουήλ Ιωαννίδη (1823-1906) η οποία διατηρήθηκε από τον θάνατό του μέχρι σήμερα,στην κατοικία του, από τους συγγενείς του, κάτω από αντίξοες συνθήκες και παρά τις συνεχείς προσπάθειες ιδιωτών και φορέων εκτός Αμοργού να την αποκτήσουν. Με την ευγενική χορηγία της οικογένειας της κα Καλλιόπης Ιωαννίδη Βασσαράμβα η σπάνια αυτή βιβλιοθήκη θα στεγαστεί σε ειδικό χώρο στην Δημοτική Βιβλιοθήκη εκπληρώνοντας έτσι ένα όνειρο εκατό και πλέον χρόνων της Αμοργιανής κοινωνίας.»

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής

Τουρισμός: Στους top 10 παγκόσμιους προορισμούς η Ελλάδα μετά την πανδημία

O Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) κατατάσσει κατατάσσει την Ελλάδα, στους κερδισμένους για τη μετά πανδημία περίοδο, ενώ η EBRD κάνει λόγο για χρονιά - ρεκόρ στον τουρισμό

Ελικόπτερο κατέπεσε στη θάλασσα στη βόρεια Εύβοια

Το στίγμα του χάθηκε από τα ραντάρ στη περιοχή της παραλίας Αχλάδι. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ιδιωτικό ελικόπτερο Α-109, που είχε απογειωθεί από το Μαντούδι.

Μέδουσες: Αν και ανεγκέφαλες, μαθαίνουν γρήγορα

Οι επιστήμονες δεν εξεπλάγησαν που η μέδουσα της Καραϊβικής έχει την ικανότητα να μαθαίνει. Ωστόσο, έμειναν εμβρόντητοι με την ταχύτητα που το κάνει.

Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: “Ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ”

Για διαχρονική απαξίωση του νοσοκομείου της Ρόδου κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι

Σέριφος: Ολοκληρώθηκε το 9ο Serifos Sunset Race

Μια μοναδική διοργάνωση στη Σέριφο, που τα είχε όλα

Σαντορίνη: Η ΔΕΥΑΘ για τις αιτήσεις σύνδεσης στο δίκτυο αποχέτευσης στο Μονόλιθο

Ολοκληρώθηκε το έργο για την Αποχέτευση στην περιοχή του Μονόλιθου στη Σαντορίνη

Προφυλακίστηκε ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος της Ίου

Προφυλακίστηκαν οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ., σε Ίο και Αττική, που σε βάρος τους είχαν σχηματιστεί δικογραφίες για χρηματισμό και διακίνηση κοκαΐνης αντίστοιχα.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Fast Ferries – Thunder: Τον Οκτώβριο σε νέο δρομολόγιο με επίκεντρο τη Νάξο (πίνακας)

Από την 1η Οκτωβρίου αλλάζει δρομολόγιο το ταχύπλοο Thunder της Fast Ferries (πίνακας)

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

ΕΑΣ Νάξου – Στ. Βαθρακοκοίλης: ” Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (αντί στο 1,10)” (video)

Δ. Καπούνης και Στ. Βαθρακοκοίλης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!» (video)

Με κρίσιμα θέματα για τους νησιώτες στην Υποεπιτροπή της Βουλής ο Φ. Φόρτωμας (video)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φόρτωμας τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν στα προς συζήτηση θέματα, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ζωή των Κυκλαδιτών.

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

Excellenseas: Κολύμπησαν – για καλό σκοπό – από τη Νάξο στη Σχοινούσα (video)

Η παρέα της Pastra Cretonaxiosa κολύμπησε φέτος για τους σκοπούς του φορέα Excellenseas από τη Νάξο στην Σχοινούσα (video)