Μία ομάδα 15 φοιτητών (wet lab) από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης στη μάχη κατά του κορονοϊού με ένα βρώσιµο εµβόλιο – Τι λένε οι πρωταγωνιστές
Μια οµάδα 15 φοιτητών, ηλικίας 20-24 ετών, από το Πανεπιστήµιο της Κρήτης υλοποιεί ένα project το οποίο αφορά ένα βρώσιµο εµβόλιο κατά του SARS CoV-2. Η οµάδα συγκροτήθηκε µε την υποστήριξη της Πρυτανείας και του συνολικού δυναµικού του Πανεπιστηµίου και αποτελεί την πρώτη ερευνητική οµάδα του Πανεπιστηµίου Κρήτης που στελεχώνεται αποκλειστικά από προπτυχιακούς φοιτητές Βιολογίας, Ιατρικής, Πληροφορικής και Επιστήµης Υλικών.
Το project εστιάζει στην πρωτεΐνη spike s1 του SARS-CoV-2. Κατά την εργαστηριακή διαδικασία οι φοιτητές θα µετασχηµατίσουν φύλλα µαρουλιού µε τη χρήση του βακτηρίου Agrobacterium tumefaciens, ώστε τα φύλλα να εκφράζουν την πρωτεΐνη spike s1 από τρία διαφορετικά στελέχη του SARS-CoV-2 (αρχικό στέλεχος κορονοϊού, αφρικανική/βρετανική µετάλλαξη).
Σκοπός του project είναι η παροδική έκφραση της πρωτεΐνης spike S1 στα φύλλα, τα οποία, κατόπιν κατάποσης, θα είναι ικανά να επάξουν ανοσολογική απόκριση µέσω του βλεννογόνου του εντέρου, να παραχθούν αντισώµατα και τελικά να προκληθεί ανοσία έναντι του ιού SARS-CoV-2.
Μια τέτοια προσέγγιση έχει χρησιµοποιηθεί στο παρελθόν για ασθένειες όπως η Ιλαρά, η Χολέρα, η Ηπατίτιδα Β και Γ, θα είναι όµως η πρώτη φορά που θα χρησιµοποιηθεί ο συγκεκριµένος τρόπος ανοσοποίησης έναντι ενός ιού του αναπνευστικού.
“Έχουµε κάνει όλη την έρευνα και έχουµε προχωρήσει ήδη στο στάδιο των πειραµάτων”, σηµειώνει η Αναστασία Τόσκα, µέλος της οµάδας (Wet lab) μιλώντας στην σελίδα capital.gr Η οµάδα έχει επιτυχώς εκφράσει τη συνθετική πρωτεΐνη σε φύλλα µαρουλιού και επόµενος στόχος είναι να χορηγήσουν το βρώσιµο εµβόλιο σε ποντίκια.
“Το στάδιο του να φτάσει να το καταναλώνει ένας άνθρωπος είναι σχετικά µακρινό, αλλά στο ενδιάµεσο θα µπορούσε να χορηγείται σε οικόσιτα ή άγρια ζώα, κάτι που θα µπορούσε να µειώσει τη µετάδοση του ιού ή ακόµα και να σταµατήσει µια µελλοντική πανδηµία”, υπογραµµίζει η Team Leader της οµάδας, Βυτιάδου Μαρία-Θεοδώρα. “Φυσικά, υπάρχουν ηθικά ζητήµατα, που όµως θα απασχολήσουν µακροπρόθεσµα και όχι στο παρόν πειραµατικό επίπεδο”.
H οµάδα αποτελείται συνολικά από τους: Αγγελάκη Γιώργο (21), Bυτιάδου Μαρία-Θεοδώρα (22), Καραγιαννάκη Στέφανο (21), Μαρίνο Σωτήρη (23), Μάτση Μάριο (21), Μπάντρα Σταυρούλα (23), Ντούνη Μαρία (20), Ντρουµπογιάννη Αντώνη (22), Παπουτσάκη Μιχάλη (20), Πετρίκη Βασιλική (20), Σκρεπετό Σταύρο (23), Τζονευράκη Ιωάννη-Ραφαήλ (21), Τόσκα Αναστασία (20), Φαλαλάκη Νίκο (21), Χριστοδούλου Ευαγόρα (24).