Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΚρήτη - Covid 19: Φοιτητές ετοιμάζουν βρώσιμο εμβόλιο κατά του SARS CoV-2

Κρήτη – Covid 19: Φοιτητές ετοιμάζουν βρώσιμο εμβόλιο κατά του SARS CoV-2

|

Μία ομάδα 15 φοιτητών (wet lab) από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης στη μάχη κατά του κορονοϊού με ένα βρώσιµο εµβόλιο – Τι λένε οι πρωταγωνιστές 

Μια οµάδα 15 φοιτητών, ηλικίας 20-24 ετών, από το Πανεπιστήµιο της Κρήτης υλοποιεί ένα project το οποίο αφορά ένα βρώσιµο εµβόλιο κατά του SARS CoV-2. Η οµάδα συγκροτήθηκε µε την υποστήριξη της Πρυτανείας και του συνολικού δυναµικού του Πανεπιστηµίου και αποτελεί την πρώτη ερευνητική οµάδα του Πανεπιστηµίου Κρήτης που στελεχώνεται αποκλειστικά από προπτυχιακούς φοιτητές Βιολογίας, Ιατρικής, Πληροφορικής και Επιστήµης Υλικών.

Το project εστιάζει στην πρωτεΐνη spike s1 του SARS-CoV-2. Κατά την εργαστηριακή διαδικασία οι φοιτητές θα µετασχηµατίσουν φύλλα µαρουλιού µε τη χρήση του βακτηρίου Agrobacterium tumefaciens, ώστε τα φύλλα να εκφράζουν την πρωτεΐνη spike s1 από τρία διαφορετικά στελέχη του SARS-CoV-2 (αρχικό στέλεχος κορονοϊού, αφρικανική/βρετανική µετάλλαξη).

Σκοπός του project είναι η παροδική έκφραση της πρωτεΐνης spike S1 στα φύλλα, τα οποία, κατόπιν κατάποσης, θα είναι ικανά να επάξουν ανοσολογική απόκριση µέσω του βλεννογόνου του εντέρου, να παραχθούν αντισώµατα και τελικά να προκληθεί ανοσία έναντι του ιού SARS-CoV-2.

Μια τέτοια προσέγγιση έχει χρησιµοποιηθεί στο παρελθόν για ασθένειες όπως η Ιλαρά, η Χολέρα, η Ηπατίτιδα Β και Γ, θα είναι όµως η πρώτη φορά που θα χρησιµοποιηθεί ο συγκεκριµένος τρόπος ανοσοποίησης έναντι ενός ιού του αναπνευστικού. 

“Έχουµε κάνει όλη την έρευνα και έχουµε προχωρήσει ήδη στο στάδιο των πειραµάτων”, σηµειώνει η Αναστασία Τόσκα, µέλος της οµάδας (Wet lab) μιλώντας στην σελίδα capital.gr  Η οµάδα έχει επιτυχώς εκφράσει τη συνθετική πρωτεΐνη σε φύλλα µαρουλιού και επόµενος στόχος είναι να χορηγήσουν το βρώσιµο εµβόλιο σε ποντίκια.

“Το στάδιο του να φτάσει να το καταναλώνει ένας άνθρωπος είναι σχετικά µακρινό, αλλά στο ενδιάµεσο θα µπορούσε να χορηγείται σε οικόσιτα ή άγρια ζώα, κάτι που θα µπορούσε να µειώσει τη µετάδοση του ιού ή ακόµα και να σταµατήσει µια µελλοντική πανδηµία”, υπογραµµίζει η Team Leader της οµάδας, Βυτιάδου Μαρία-Θεοδώρα. “Φυσικά, υπάρχουν ηθικά ζητήµατα, που όµως θα απασχολήσουν µακροπρόθεσµα και όχι στο παρόν πειραµατικό επίπεδο”.

H οµάδα αποτελείται συνολικά από τους: Αγγελάκη Γιώργο (21), Bυτιάδου Μαρία-Θεοδώρα (22), Καραγιαννάκη Στέφανο (21), Μαρίνο Σωτήρη (23), Μάτση Μάριο (21), Μπάντρα Σταυρούλα (23), Ντούνη Μαρία (20), Ντρουµπογιάννη Αντώνη (22), Παπουτσάκη Μιχάλη (20), Πετρίκη Βασιλική (20), Σκρεπετό Σταύρο (23), Τζονευράκη Ιωάννη-Ραφαήλ (21), Τόσκα Αναστασία (20), Φαλαλάκη Νίκο (21), Χριστοδούλου Ευαγόρα (24).


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Αεροδρόμια Κυκλάδων: Πτώση στη Σαντορίνη, στασιμότητα στη Μύκονο και ο παράγοντας “Ισραήλ”

Γεωπολιτικές εξελίξεις και διαφοροποιήσεις φέρνουν "ανισόρροπη" σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια – Η Fraport Greece δίνει τους αριθμούς

Βουρβουριά Νάξου: Εκεί που ο Άγιος Προκόπιος συναντά την πίστη και τη μνήμη

Μια λιτανεία που διασχίζει τον χρόνο – Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, οι κληρικοί της Νάξου και οι άνθρωποι του χωριού τίμησαν τη μνήμη του Αγίου με τρόπο που μόνο οι νησιώτες ξέρουν

Νέο ξενοδοχείο 3 αστέρων στα Κουφονήσια, επένδυση στην περιοχή “Βάρδια”

Η ανάπτυξη συνεχίζεται στα Κουφονήσια με την έγκριση νέας ξενοδοχειακής μονάδας σε έκταση σχεδόν 7 στρεμμάτων – Εγκεκριμένη η οικοδομική άδεια από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Κέα στο προσκήνιο με τον Happy Traveller, Κυριακή 13 Ιουλίου στον ΣΚΑΪ (video)

Ο Ευτύχης Μπλέτσας και η Ηλέκτρα εξερευνούν το νησί της Κέας, σε ένα ταξίδι με φάρους, μονοπάτια, αρχαία και ονειρικά τοπία – Μια τηλεοπτική ωδή στο κυκλαδίτικο νησί των αντιθέσεων (video)

Αθανασούλης: «Η διάσωση των Κούρων δεν διαπραγματεύεται – Η λύση πρέπει να είναι οριστική»

Κινητά ή ακίνητα; Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην τοπική κοινωνία της Νάξου, ενώ Φλεριανός, Κορρές και Μαυρογιαννόπουλος επανέρχονται με αιχμές και ερωτήματα

Σημαντική δράση για την προστασία της Ποσειδωνίας στην Κέα

Ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικούς οργανισμούς, προχωρά σε πρωτοβουλία βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον κόλπο του Αγίου Νικολάου

Μύκονος κατά του τέλους κρουαζιέρας, «Τιμωρητικό και άδικο μέτρο» καταγγέλλει το Λιμενικό Ταμείο

Αίτημα αναστολής του τέλους επιβατών κρουαζιέρας από το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας – Κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήγμα στην τοπική οικονομία

Νάξος: Έκρηξη αφίξεων (30% το πρώτο εξάμηνο) στο αεροδρόμιο, οι υποδομές στο … κόκκινο

Με αύξηση 45% τον Ιούνιο και 30% στο εξάμηνο, η τουριστική ζήτηση απογειώνεται, αλλά το αεροδρόμιο της Νάξου φτάνει στα όριά του – Επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο