Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΚουφονήσια: Αιτήματα μαθητών στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Κουφονήσια: Αιτήματα μαθητών στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

|

Δύο μαθητές της Α’ Λυκείου του Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις Κουφονησίου,  βρέθηκαν στη Νάξο και συναντήθηκαν με το Δήμαρχο κο Μαργαρίτη – Ποια ήταν τα αιτήματα που μετέφεραν για την αναβάθμιση του σχολείου και της εν γένει βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και τον χειμώνα – Ποια ήταν η δέσμευση του κου Μαργαρίτη 

Στα πλαίσια των δράσεων που έχουν αναλάβει οι δύο μαθητές μας της Α΄Λυκείου Μπεναβίδη Ανδριάνα και Πράσινος Κωνσταντίνος (το σχολείο μας έχει προ-επιλεγεί να συμμετάσχει στις εργασίες της ΚΔ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων στην Αθήνα και μαζί με τα  Λ.Τ. Κέας, Λ.Τ. Σίφνου και Γενικό Λύκειο Σύρου θα εκπροσωπήσει τις Κυκλάδες ), μετέβησαν με συνοδούς καθηγητές τους κ.κ. Σταύρο και Παπαδάκη στη Νάξο, όπου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο κ. Μαργαρίτη.

   Οι «έφηβοι βουλευτές» μετέφεραν στον κ. Δήμαρχο σειρά αιτημάτων όπως διαμορφώθηκαν μέσα από τη Γενική Συνέλευση των συμμαθητών τους, αιτήματα που  αφορούν στην οργάνωση της σχολικής ζωής αλλά και που ενδιαφέρουν ευρύτερα τους νέους του νησιού.

   Συγκεκριμένα τέθηκε ως επιτακτικό το ζήτημα προσβασιμότητας του σχολείου και η άμεση ανάγκη κατασκευής ράμπας ΑΜΕΑ καθώς και ειδικής τουαλέτας.

   Οι μαθητές κρίνοντας ως προτεραιότητά τους την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ στο φυσικό περιβάλλον, διατύπωσαν στον κ. Δήμαρχο τη θέση τους ότι το οργανωμένο κράτος πρέπει να φροντίζει να λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε τα ΑμεΑ να μπορούν να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνική ζωή ενός τόπου, όχι μόνο ως δείγμα της κοινωνικής του ευαισθησίας αλλά και ως δείγμα του πολιτισμού του.

 Με αυτό το σκεπτικό ζήτησαν επιπλέον να καταστεί προσβάσιμη για τα ΑμΕΑ τουλάχιστον η κεντρική παραλία του νησιού (Άμμος).

   Κατατέθηκε επιπλέον ο προβληματισμός των μαθητών για την ασφάλεια στις παραλίες κατά τους θερινούς μήνες και ζητήθηκε από τον κ. Δήμαρχο να εξετάσει την πιθανότητα να υπάρχει ναυαγοσώστης τουλάχιστον στις πολυπληθέστερες από αυτές.

   Επικεντρώθηκαν ακόμη στο ζήτημα της αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των νέων του νησιού προτρέποντας στην πρόσληψη ενός Γυμναστή ή μιας Γυμνάστριας ώστε να αξιοποιούνται οι αθλητικές υποδομές του νησιού (που και αυτές χρειάζονται συντήρηση) υπό την επίβλεψη κάποιου υπευθύνου.

Στο ίδιο κλίμα εντάσσεται και το αίτημά τους να στεγαστεί και να λειτουργήσει στο Κουφονήσι κατά τους χειμερινούς μήνες ένα «ΣΤΕΚΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ» στο οποίο οι νέοι άνθρωποι του νησιού θα μπορούν να βρίσκονται και να συν-οργανώνονται.

   Διατύπωσαν στη συνέχεια την ανησυχία τους για το πρόβλημα της στέγασης των εκπαιδευτικών που γιγαντώνεται σιγά-σιγά και στο Κουφονήσι, καθώς και για τις συνέπειες που θα έχει στην έγκαιρη και πλήρη στελέχωση του σχολείου ιδιαίτερα μετά την κατάργηση των προνομίων στην μοριοδότηση των απομακρυσμένων σχολείων.

   Τέλος μετέφεραν την αγωνία τους για την έλλειψη θέσεων εργασίας κατά τους χειμερινούς μήνες, γεγονός που αναγκάζει τους περισσότερους από τους νέους του νησιού να εγκαταλείπουν το νησί και να επιστρέφουν σε αυτό μόνο το καλοκαίρι, με όσες συνέπειες η τακτική αυτή συνεπάγεται και ζήτησαν ενέργειες ώστε να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό δομές του νησιού (μουσείο, ανακύκλωση, βιολογικός, αφαλάτωση) στην κατεύθυνση του να ενδυναμωθεί ο μόνιμος πληθυσμός του.

   Η συνάντηση διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα και ο κ. Δήμαρχος αφού άκουσε προσεκτικά το σύνολο των αιτημάτων συμφώνησε στα περισσότερα θέτοντας βέβαια από την μεριά του το ζήτημα των προτεραιοτήτων καθώς και του εφικτού της υλοποίησης κάποιων από αυτά. Δεσμεύτηκε ωστόσο στο θέμα της προσβασιμότητας του σχολείου και της παραλίας, υποδεικνύοντας μάλιστα στους μαθητές τα επόμενα βήματά τους προκειμένου να δρομολογηθούν οι σχετικές ενέργειες.

   Οι «έφηβοι βουλευτές» μετέφεραν στους συμμαθητές τους την θετικότατη εντύπωση που αποκόμισαν από αυτή την επίσημη επαφή τους και αισιοδοξούν. Μαζί τους αισιοδοξεί και το σύνολο της σχολικής – και όχι μόνο – κοινότητας.

Δελτίο Ενημέρωσης από το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Κουφονησίου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκπαίδευση: Ένας στους τέσσερις νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ζήτησε άδεια αμέσως μετά τον διορισμό

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη μιλά για «δομικό πρόβλημα» που αφήνει κενά κάθε Σεπτέμβριο – Σχεδόν 30% οι άδειες στα νησιά του Αιγαίου

Πρόβλημα σε αεροδιακομιδή ασθενούς από τη Νάξο – Βλάβη σε στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ

Επιστρατεύτηκε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ για να ολοκληρωθεί η μεταφορά σε νοσοκομείο της Αττικής

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ – Αυστηρότερες ποινές και εισαγωγή της έννοιας της υποτροπής

Από σήμερα εφαρμόζεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Τι αλλάζει για κινητό, κράνος, ζώνη, ταχύτητα και αλκοόλ

Κουφονήσια: 3.135 € από το Koufonisia Festival για τα παιδιά του νησιού

Οι εθελοντικές δωρεές του φετινού Φεστιβάλ στηρίζουν τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων για πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις

Ιάκωβος Καμπανέλλης: «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» ζωντάνεψε στο Κηποθέατρο Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας τίμησε τον Ναξιώτη δημιουργό με μια δυνατή σατιρική παράσταση

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Τέταρτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας φέτος

Μικρή Βίγλα ... 31 νεογέννητες χελώνες έφτασαν στη θάλασσα με τη βοήθεια εθελοντών και Λιμεναρχείου

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Πανηγύρι του Σταυρού στη Δονούσα: Παράδοση, γλέντι και πίστη 13–14 Σεπτεμβρίου

Η Δονούσα ντύνεται γιορτινά για την Υψωση του Τιμίου Σταυρού με παραδοσιακά έθιμα, φαγητό, χορό και περιφορά εικόνας στο λιμάνι.

Γιάννης Σιώτος: «Η προσπάθεια του Δημάρχου Τήνου να παραπλανήσει τη Δικαιοσύνη κατέρρευσε»

Με αιχμηρή ανακοίνωση, ο πρώην Δήμαρχος Τήνου απαντά στον Παναγιώτη Κροντηρά μετά την αρχειοθέτηση της μήνυσης για τα «διαγραμμένα αρχεία».

Φ. Φόρτωμας: “Είναι λάθος που δεν έχουν συμπεριληφθεί μικρά νησιά των Κυκλάδων στη μείωση του ΦΠΑ” (video)

Στη συνέντευξή του στην εκπομπή Cyclades On Air, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε ζητήματα φορολογίας, υγείας, παιδείας, πολιτισμού και υποδομών.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media