Κέα, η σοφία της παράδοσης και η οικονομία της γης – Ημερίδα αύριο Σάββατο (30/06) με θέμα την τεχνοτροπία και την αρχιτεκτονική του νησιού
Ο Σύλλογος Φίλων Κέας έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να προκαλέσει σκέψη γύρω από το παραδοσιακό περιβάλλον του νησιού και η συνεργασία του με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ έφερε πρόσφατα (2016-17) φοιτητές Αρχιτεκτονικής στο νησί. Η εμπειρία των φοιτητών που μελέτησαν την τοπική αρχιτεκτονική αλλά και τις κατασκευές, συχνά αφανείς από απόσταση, που χρησίμευαν για την κτηνοτροφία, δίνει τη δυνατότητα για τη διοργάνωση μιας ημερίδας στην Κέα, το Σάββατο 30 Ιουνίου, στις 10.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης», στην Κορησσία.
Με θέμα «Οι καθοικιές και οι καθέντρες στην Τζιά», η ημερίδα συνδιοργανώνεται από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, τον Δήμο Κέας και το Σύλλογο Φίλων Κέας και περιλαμβάνει και τα εγκαίνια της έκθεσης με τις εργασίες των φοιτητών της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ μετά την επίσκεψη τους στο νησί την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017.
Οι καθοικιές και οι καθέντρες είναι στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και εξυπηρετούν τις ανάγκες των κτηνοτρόφων. «Τα μεγάλα ζώα ή τα πολυάριθμα κοπάδια προφυλάσσονταν από τις καιρικές συνθήκες στα σταβλιά (κλειστές εγκαταστάσεις) ή στα στεγάδια (ανοιχτά από τη μία πλευρά). Ο συνδυασμός σταβλιού με στεγάδι λεγόταν στάβλος και λειτουργούσε ως αποθήκη ή ως χώρος προσωρινής στέγασης των αγροτών. Μια τέτοια εγκατάσταση, που είχε, όμως, εξοπλισμό, παγκάδες, τζάκι και άλλες κατασκευές, είχε τον ρόλο μόνιμης κατοικίας και λεγόταν καθοικιά.
Συγκροτήματα εγκαταστάσεων που περιελάμβαναν καθοικιά καθιερώθηκε να ονομάζονται καθέντρες. Χτίζονταν διάσπαρτα στο νησί εξυπηρετώντας την αγροτική ζωή». Αυτά διαβάζουμε σε τεύχος του Δήμου Κέας με υλικό που βασίζεται στη μελέτη της Ράνιας Κλουτσινιώτη και του Νικόλαου Φαράκλα που είχε εκδοθεί στην εξαίρετη σειρά των εκδόσεων «Μέλισσα», «Παραδοσιακή αρχιτεκτονική: Τζιά (Κέα)» (1981).
Οι καθοικιές δεν χτίζονταν σε υψώματα ώστε να προφυλάσσονται από τον βοριά αλλά ούτε και χαμηλά στις ρεματιές όπου λίμναζε η καλοκαιρινή ζέστη. Υπήρχε μια σοφία τοπικής οικονομίας.
Στην ημερίδα του Σαββάτου, χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Γιάννης Ευαγγέλου (∆ήμαρχος Κέας), ο Κώστας Καραδήμας (Αν Καθηγητής ΕΜΠ, Αναπληρωτής Κοσμήτορα Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ) και ο Χρίστος ∆ίπλας (Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Κέας).
Στο προεδρείο θα είναι ο αρχιτέκτων καθηγητής ΕΜΠ και πολυγραφότατος Τάσης Παπαϊωάννου. Θα μιλήσουν οι: Χίλντα Γούναλη (Αρχιτέκτων ΥΠΠΟΑ)
«Θεσμικό πλαίσιο για την προστασία ιστορικών κτιρίων και συνόλων», Κώστας Καραδήμας (Αρχιτέκτων, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ) «Ειδικά Θέματα Οικοδομικής 8ου. Αναδρομή και στόχοι του μαθήματος», Ειρήνη Εφεσίου (Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια ΕΜΠ) «2016 -17. Η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ στην Τζια», Παναγιώτης Βασιλάτος (Αρχιτέκτων, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ) «Προτάσεις αποκατάστασης και επανάχρησης», Ράνια Κλουτσινιώτη (Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος) «Καθοικιές. Παρελθόν παρόν και μέλλον», Ιουλία Παπαευτυχίου (∆ρ. Αρχιτέκτων)
«Οι ξερολιθικές κατασκευές στον Ελλαδικό χώρο και οι καθοικιές – καθέντρες στην Τζια. Η αξία και η ανάγκη προστασίας τους».
Με πληροφορίες (και φωτό) από την εφημερίδα “Καθημερινή”