Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠαιδείαΚαθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου - Τήνου: Χριστούγεννα γιορτής πορείας και συνάντησης με τον...

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου – Τήνου: Χριστούγεννα γιορτής πορείας και συνάντησης με τον Ιησού

|

Το μήνυμα των Χριστουγέννων από τον κκ Νικόλαο, Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Νάξου – Πάρου – Τήνου – Ανδρου – Μυκόνου – Νικόλαος “οφείλουμε να καταλάβουμε πως μία αληθινή συνάντηση με τον Θεό συνοδεύεται πάντοτε από προσωπική έξοδος από τον εαυτό μας για να συναντήσουμε το διπλανό μας. Είναι μια πραγματική και ειλικρινής έξοδος”.

“…. Θέλω λοιπόν να υπενθυμίσω, πρώτα στον εαυτό μου κα έπειτα σε σας αδελφοί μου και αδελφές, ότι η συνάντηση με τον Θεό δεν είναι καθησυχαστική στάση, γαλήνια και αναπαυτική: οφείλουμε να καταλάβουμε πως μία αληθινή συνάντηση με τον Θεό συνοδεύεται πάντοτε από προσωπική έξοδος από τον εαυτό μας για να συναντήσουμε το διπλανό μας. Είναι μια πραγματική και ειλικρινής έξοδος…” Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, ο Νικόλαος – Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου – άρου – Τήνου – Ανδρου – Μυκόνου και με αφορμή τις Αγιες Ημέρες που έρχονται…  Κείμενο που δημοσιεύεται στην σελίδα των social media της Καθολικής Μητρόπολης Νάξου ….

Ας δούμε το πλήρες κείμενο:

Αδελφοί και αδελφές μου,
 
Μελετώντας τα κείμενα των Ευαγγελιστών που αναφέρονται στα Χριστούγεννα, μας εντυπωσιάζει μία πολλαπλή «έξοδος», που παρατηρείται κατά τη γέννηση του Ιησού. Είναι, κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που συχνά χρησιμοποιούν πολλοί Χριστιανοί, όταν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα από τον καναπέ τους χρησιμοποιώντας τη λαϊκή ευρωπαϊκή ρήση:
 
«Χριστούγεννα με τους δικούς σου και Πάσχα με τους αδελφούς σου»: Πού όμως παρατηρούμε αυτή την έξοδο κατά τη γέννηση του Ιησού; Ο Ιωσήφ και η Μαρία πρώτοι πραγματοποιούν τη δική τους έξοδο. Φεύγουν από τη Γαλιλαία και πάνε στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, για να απογραφούν μετά από διαταγή της κατοχικής Αρχή.
 
Οι απλοί και ταπεινοί βοσκοί καλούνται ν’ αφήσουν το κοπάδι τους και να πάνε να συναντήσουν το σωτήρα στο πρόσωπο ενός βρέφους που «θα βρουν σπαργανωμένο μέσα σε μια φάτνη».
 
Οι αστρονόμοι (Μάγοι) παρατηρώντας την πορεία των άστρων, είδαν όπως αναφέρουν το άστρο του νεογέννητου Βασιλιά των Ιουδαίων και ξεκινούν για τα Ιεροσόλυμα. Εκεί τον αναζητούν για να τον προσκυνήσουν.
 
Τώρα χρειάζεται η δική μας έξοδος για να πάμε σε συνάντηση Εκείνου που με δική του πρωτοβουλία έρχεται να μας συναντήσει.
 
Τα Χριστούγεννα δεν είναι μια γιορτή ακινησίας αλλά πορείας. Πάνω απ όλα, αν θέλουμε να συναντήσουμε τον Ιησού.
 
Χριστούγεννα σημαίνουν αναζήτηση και συνάντηση με τον Ιησού. Για ποιους άλλους λόγους μπορούμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα; Ποιόν να συναντήσουμε; Αυτόν που παρουσιάζουν στον κόσμο η Μαρία και ο Ιωσήφ, μετά από μια τόσο μεγάλη πορεία. Αυτόν που έτρεξαν να συναντήσουν οι βοσκοί αδιαφορώντας για τα κοπάδια τους. Αυτόν που αναζήτησαν και προσκύνησαν οι Μάγοι όταν έφθασαν απ’ την Ανατολή.
 
Αυτόν που κι’ εμείς ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές αναζητούμε. Αυτόν εμείς, με τη βοήθεια του λόγου του Θεού και την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος μπορούμε να συναντήσουμε στο πρόσωπο κάθε αδελφού.
 
Ιδιαίτερα τους πιο φτωχούς, μικρούς, απλούς και ταπεινούς. Αυτούς που πολλές φορές δεν βλέπουμε ενώ είναι δίπλα μας.
 
Θέλω λοιπόν να υπενθυμίσω, πρώτα στον εαυτό μου κα έπειτα σε σας αδελφοί μου και αδελφές, ότι η συνάντηση με τον Θεό δεν είναι καθησυχαστική στάση, γαλήνια και αναπαυτική: οφείλουμε να καταλάβουμε πως μία αληθινή συνάντηση με τον Θεό συνοδεύεται πάντοτε από προσωπική έξοδος από τον εαυτό μας για να συναντήσουμε το διπλανό μας. Είναι μια πραγματική και ειλικρινής έξοδος.
 
Σε όσους δεν θέλουν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους μέσα στην χριστιανική κοινότητα, σ’ εκείνους που θεωρούν τον εαυτό τους ξένο με την Εκκλησία και την ξεχωρίζουν από τον Ιησού. Σ’ αυτούς που αισθάνονται κατά κάποιο τρόπο ικανοποιημένοι και απλώς συγκινημένοι από την παραποιημένη παράδοση, και στιγματισμένη από το συναίσθημα εορτή των Χριστουγέννων, τους προτείνω: «Ελάτε μαζί μας. Ελάτε να βγούμε έστω και νοερά μαζί, όχι για να διασκεδάσουμε, όχι για να περάσουμε ανέμελα τον καιρό των επερχόμενων Εορτών, αλλά μαζί να αναζητήσουμε, να συναντήσουμε και να προσκυνήσουμε τον ένα και μοναδικό Θεό, ο οποίος ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Χριστού και μόνο με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος μπορούμε να τον δούμε ανάμεσά μας.
 
Ελπίζω, και εύχομαι η ανταλλαγή των χριστουγεννιάτικων ευχών να είναι το πρώτο βήμα σε αυτήν την πορεία. Η πορεία μας, αν δεν μπορεί να είναι σωματικά προς το Ναό, ας είναι νοερά προς το λαό, για να δημιουργήσουμε αυτό που επί 2000 χρόνια προσπαθούμε, την μεταξύ μας κοινωνία μέσα από Μία χριστιανική κοινότητα, την Εκκλησία, στην οποία θα μετέχουμε όλοι οι χριστιανοί της γης, που κατοικούν ανατολή και δύση, βορά και νότο και σχηματίζουν το σύμβολο του Σταυρού που είναι το σύμβολο της αληθινής αγάπης και χωρίς την αγάπη δεν μπορούμε να γιορτάσουμε Χριστούγεννα που είναι η ενσάρκωση της Αγάπης.
 
Σε όλες και σε όλους, και ειδικά σε όσες και όσους αισθάνονται κουρασμένοι, μόνοι τους, άρρωστοι, θλιμμένοι, φυλακισμένοι στον εγωισμό τους και ξεχασμένοι ακόμη και από τον διπλανό τους ή υποφέρουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, απευθύνω τις πατρικές και αδελφικές ευχές μου για Καλά Χριστούγεννα, τις οποίες και συνοδεύω με την προσευχή μου.
 
Ο Επίσκοπός σας
+ Νικόλαος
 
+ Νικόλαος Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Πάρου – Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου,

Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου – Λέσβου – Σάμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Super Jet: Ανεκτέλεστα δρομολόγια σήμερα και αύριο

Δεμένο θα παραμείνει λόγω καιρικών συνθηκών το Super Jet στον Πειραιά

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Ανάφη: Διαμάχη για την εύρεση ή όχι καρχαρία – καλικάντζαρου

Ο πρώτος καρχαρίας – καλικάντζαρος στη Μεσόγειο ή πλαστικό παιχνίδι; Επιστημονική διαμάχη για εύρημα στην Ανάφη

Μύκονος: Στάση εργασίας (28/03) από όλους τους εργαζόμενους

Κινητοποιήσεις στη Μύκονο με αφορμή την επίθεση κατά του αρχαιολόγου Μ. Ψαρρού - Και οι εκπαιδευτικοί στο πλευρό των εργαζομένων

Στοίχημα – Euro 2024: Προβάδισμα νίκης αλλά με under για την Ελλάδα

Μπαίνει με το... δεξί στην «OPAP Arena» η Ελλάδα, διπλό στο 2.15 η Γαλλία - Η πρόταση από την Foxbet.gr

Σαντορίνη: Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου για την 25η Μαρτίου 1821 το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φηρών

Και αυτή τη φορά το σχολείο μας με την αντιπροσωπευτική ομάδα των μαθητών/τριών και την συνοδεία του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του σχολείου ηγήθηκε της μαθητικής παρέλασης στην πρωτεύουσα του νησιού

Σαντορίνη: Συγχαρητήρια από τον ΔΑΠΠΟΣ στην ομάδα του Πανθηραϊκού

"...ευελπιστούμε να σας καμαρώσουμε στον τελικό της διοργάνωσης..."

Βίβλος: Αυτοψία από τη δημοτική Αρχή για θέματα ασφάλειας του Γυμνασίου

Δημήτρης Λιανός και Ηλίας Ορφανός βρέθηκαν χθες στις Τρίποδες όπου είδαν τα προβλήματα που αφορούν υποδομές στο Γυμνάσιο Βίβλου

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή