Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΚάρπαθος: θερινό σχολείο ζωής, από έναν παπά με ψυχή

Κάρπαθος: θερινό σχολείο ζωής, από έναν παπά με ψυχή

|

Έχοντας βαθιά μέσα του πως «τίποτα δεν πάει χαμένο, αν υπάρχει βούληση» και με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά και τη μάθηση, εκεί, στο μικρό χωριό Πυλές, στην ακριτική Κάρπαθο, ο π. Καλλίνικος τα τελευταία δύο καλοκαίρια προσφέρει στις παιδικές ψυχές ένα μοναδικό εξερευνητικό ταξίδι γνώσης, «αβίαστα και ανέμελα» με «παιγνιώδη τρόπο».

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η «συνήθεια που έγινε λατρεία» και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα…. Με βασικό σλόγκαν «τίποτα δεν πάει χαμένο, εάν υπάρχει βούληση» ο π. Καλλίνικος στην ακριτική Κάρπαθο, και στο μικρό χωριό «Πυλές» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά προσφέρει στις παιδικές ψυχές ένα εξαιρετικό ταξίδι γνώσης στα παιδιά μέσω των παιχνιδιών….

Οπως πέρυσι έτσι και φέτος, στο χωριό «των δασκάλων» (σ.σ. οι Πυλές έβγαζαν πολλούς εκπαιδευτικούς), με τους περίπου 200 κατοίκους, ο π. Καλλίνικος (κατά κόσμον Νικόλαος Μαυρολέων) παραδίδει θερινά μαθήματα… ζωής.

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ-Ελεύθερος Τύπος

Οι μικροί φίλοι αφήνουν για λίγο τις βουτιές στις πανέμορφες παραλίες του νησιού και τα παιχνίδια, συγκεντρώνονται τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή) στο πρώην δημοτικό σχολείο, -γνωστό για την πρωτοπορία σε μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που έκλεισε πριν από λίγα χρόνια λόγω Μνημονίου- και απασχολούνται δημιουργικά.

Εκεί, μαθαίνουν όλα όσα δυστυχώς λείπουν από το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να σταθούν δυνατά στο μέλλον τους.

Ενα θερινό σχολείο ζωής, από έναν παπά με ψυχή… «Το θερινό σχολείο δεν έχει καμία σχέση με το κατηχητικό, δεν έχει βαθμολογίες, εξετάσεις και βέβαια ούτε απουσίες», διευκρινίζει στον Ελεύθερο Τύπο ο 58χρονος π. Καλλίνικος, δάσκαλος επί 33 ολόκληρα χρόνια, ο οποίος προσπαθεί να μεταδώσει στα παιδιά τη δίψα του για τη γνώση. Και ας είναι το καθημερινό του πρόγραμμα φορτωμένο λόγω των υποχρεώσεων που έχει ως εφημέριος του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις Πυλές.

«Σκοπός του θερινού σχολείου δεν είναι μόνο να δώσει μια άλλη γνώση και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά κατά τους θερινούς μήνες, αλλά να μπορέσουν να γνωρίσουν και άλλα πράγματα που δεν διδάσκονται στο δημοτικό σχολείο, ένα ταξίδι στη γνώση, αβίαστα και ανέμελα. Δεν ήθελα να τα βλέπω να γυρίζουν στους δρόμους, να ξενυχτάνε χωρίς να έχουν κάτι ουσιαστικό να κάνουν. Στην αρχή τα παιδιά γκρίνιαζαν, έλεγαν: μα, και το καλοκαίρι σχολείο; Ομως, μόλις ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο των μαθημάτων, άλλαξαν γνώμη».

Το σχολείο, όμως, ήθελε και δασκάλους. Ετσι, απευθύνθηκε στους παλιούς του μαθητές, οι περισσότεροι των οποίων σήμερα είναι επιστήμονες και φοιτητές.

 «Ερχονται από την Αθήνα, όπως και άλλοι επιστήμονες, και διδάσκουν εθελοντικά πρωτότυπα μαθήματα. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες μάς επισκέφθηκε μια ομάδα από το Κέντρο Ερευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ). Πέρυσι έγιναν και κάποια έκτακτα μαθήματα. Μεγάλη στιγμή για εμάς ήταν όταν ήρθε ο Παναγιώτης Αλεξιάδης, αριστούχος πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με προβλήματα όρασης, ο οποίος παρέδωσε ένα ξεχωριστό μάθημα ζωής. Διάβασε στη μέθοδο Μπράιγ και συνεπήρε τα παιδιά.

Επίσης, μας επισκέφθηκε η ακτιβίστρια, βιολόγος Αννα Κατωγυρίτη, η οποία κατέθεσε τις εμπειρίες της από το πρότζεκτ που είχε κάνει στην Αφρική, παραδίδοντας το μάθημα ‘‘Γνωρίζω τα άγρια ζώα της Αφρικής’’, καθώς και ο πιλότος Αλέξανδρος Ζαμπέτας από το Λονδίνο ο οποίος μίλησε στα παιδιά για το αεροπλάνο και την ιστορία του».

Το υλικό που διδάσκεται είναι από διάφορες θεματικές ενότητες, όπως Ελληνική Γλώσσα και Ιστορία, Μαθηματικά, Ορθόδοξη Χριστιανική Αγωγή, Οικιακή Οικονομία, Οικογενειακός Προγραμματισμός, Γεωπονικά. Σημαντικά είναι και τα μαθήματα για τα Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, για την Περιβαλλοντική Αγωγή, τα ήθη και τα έθιμα, όπως επίσης και η γνωριμία με τα παραδοσιακά όργανα, η γυμναστική, οι πρώτες βοήθειες, τα παιχνίδια και εκδρομές.

 «Ολα είναι δωρεάν. Αυτή είναι η φιλοσοφία του σχολείου μας», λέει ο ιερέας, ο οποίος δεν κρύβει τη χαρά του για το ενδιαφέρον που δείχνουν τα παιδιά.

 «Φέτος, στην αίθουσα γίνεται το αδιαχώρητο, καθώς οι μαθητές είναι πάνω από 37. Δεν το πίστευα! Μάλιστα, έρχονται και κάποια που βρίσκονται στο νησί για διακοπές. Το σχολείο χωρίζεται σε δυο τμήματα. Το πρώτο αφορά σε παιδιά που πηγαίνουν έως και Γ’ Δημοτικού και το δεύτερο σε εκείνα που πηγαίνουν από Δ’ έως ΣΤ’ Δημοτικού».

«Εμείς οι κληρικοί να γίνουμε πατέρες»

Πρωτοπόρος κομπιουτεράς, ο παπα-Καλλίνικος ήταν και είναι πάντα ανήσυχος για τα εκπαιδευτικά θέματα. Πιστεύει σε ένα σχολείο ανοικτό στη ζωή και δεμένο με την κοινωνία και όπως τονίζει, «εμείς οι κληρικοί πρέπει να γίνουμε αυτό που λέει το όνομά μας. Πατέρες. Να κοιτάμε τον άνθρωπο ως άνθρωπο».

Από το 1989 και μέχρι να μπει λουκέτο στο σχολείο όπου δίδασκε, στις Πυλές Καρπάθου, εφάρμοσε πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Στα εκπαιδευτικά του «έργα και ημέρες» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ίδρυση βιβλιοθήκης με 5.000 τόμους, η έκδοση εφημερίδας σε 3.500 αντίτυπα, η σύνδεση του σχολείου με το δίκτυο ελληνικών σχολείων «Τηλέμαχος», καθώς επίσης και η συμμετοχή των μαθητών στο παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Globe/Αλέξανδρος».

Το 2010 εξελέγη ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου. Οπως αναφέρεται στο blog που διατηρεί, «ζει ήδη 28 χρόνια μονίμως στην Κάρπαθο και είναι πολύ ευχαριστημένος. Δεν ξέρει πότε θα πεθάνει, αλλά ετοιμάζεται γι’ αυτό».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δεν κλέβουν τα κινητά για να τα πουλήσουν

Στόχος τα προσωπικά σου δεδομένα για τους κλέφτες των κινητών τηλεφώνων

Τίτλοι τέλους για τον Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ

Το τελευταίο του παιχνίδι στον πάγκο της ΑΕΚ κόντρα στον ΠΑΟΚ

Τραγωδία στη Νάξο: 59χρονος εντοπίστηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του

Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία από τον ξαφνικό θάνατο του αγαπητού δημοτικού υπαλλήλου – Ερευνώνται οι συνθήκες του περιστατικού

Υπερτουρισμός: Πρόβλημα στις Κυκλάδες!

Έρευνα του βρετανικού Which? αποκαλύπτει τις περιοχές με τη μεγαλύτερη «τουριστική πίεση» — κορυφή για τη Ζάκυνθο και Κυκλάδες!

Το έργο των Προγόνων: Ένα εργόχειρο, μια ζωή, μια αλυσίδα τιμής

Μια συγκινητική αφήγηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για τη δύναμη της μνήμης, την αξία της οικογένειας και τα ίχνη που αφήνει η θυσία στην καθημερινότητά μας

Σύρος: Βρέθηκε στο επίκεντρο της εθνικής μάχης κατά της παιδικής παχυσαρκίας (video)

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη επισκέφθηκε το νησί στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τη UNICEF και παρουσίασε δράσεις για τη διατροφική εκπαίδευση και πρόληψη στα παιδιά

Ηλιοβασίλεμα στη Νάξο: Μοναδική AI φωτογραφία

Ανακαλύψτε την απόλυτη ομορφιά του Κυκλαδίτικου ηλιοβασιλέματος μέσα από μια μαγευτική AI εικόνα από τη Νάξο — με φόντο την Πορτάρα, τη θάλασσα και τα παραδοσιακά λευκά σπίτια της Χώρας.

Αεροδρόμιο Νάξου: Απογειώνεται σε επιδόσεις, ρεκόρ αφίξεων για τον φετινό Απρίλιο

Με αύξηση 45% στις αφίξεις επιβατών και εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης, ο «Απόλλων» της Νάξου δείχνει έτοιμος να φιλοξενήσει το μέλλον του νησιωτικού τουρισμού

Ισπανία: Tοξικό νέφος έκλεισε 160.000 Ισπανούς στα σπίτια τους

Περίπου 160.000 άνθρωποι στην Καταλονία της βορειοανατολικής Ισπανίας προειδοποιήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε σε βιομηχανική περιοχή, προκαλώντας τοξικό νέφος χλωρίου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ταξίδεψε στη Σύρο, μία διήμερη γιορτή γνώσης, πολιτισμού και εμπειριών

Μαθητές και εκπαιδευτικοί της Γ’ Γυμνασίου Νάξου έζησαν ένα μοναδικό διήμερο στην «αρχόντισσα» των Κυκλάδων, γεμάτο ιστορία, τέχνη και συναισθηματική φόρτιση

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα