Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2017 – Πτώση βάσεων 2017 σε Ιατρικές, Πολυτεχνικές και Οικονομικά – Ο παράγοντας που καθορίζει το ύψος των βάσεων 2017
Δεύτερη εβδομάδα Πανελλαδικών εξετάσεων και έχουμε την πρώτη εκτίμηση για την πορεία των βάσεων όσον αφορά την είσοδο των υποψηφίων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.. Οι μαθητές των Γενικών Λυκείων εξετάστηκαν σήμερα στο μάθημα της Βιολογίας τόσο Γενικής Παιδείας όσο και Προσανατολισμού. Και η εκτίμηση που υπάρχει; Για μεν τα θέματα της Βιολογίας Προσανατολισμού χαρακτηρίζονται «σχετικά απαιτητικά, με αρκετά σημεία τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, πλήρη κατανόηση της ύλης και εμβάθυνση». Και για όσους θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση σε τμήματα παραϊατρικών κλάδων η εντύπωση από τα θέμα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας «βατά καλύπτοντας μεγάλο κομμάτι της ύλης. Οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι μπορούσαν να ανταποκριθούν με επιτυχία εντός του δεδομένου χρόνου».
Και πάμε στην πρώτη εκτίμηση που είναι ξεκάθαρη… Έχουμε πτώση των βάσεων… Ο λόγος; Συνδυασμός…. Οι βάσεις καθορίζονται από τον αριθμό των υποψηφίων που θα δηλώσουν κάθε σχολή, αλλά και τη σειρά προτίμησης των τμημάτων στα Μηχανογραφικά Δελτία. Καθορίζονται όμως και από τον βαθμό δυσκολίας των εξεταζόμενων μαθημάτων. Και όπως τονίζει ο
εκπαιδευτικός αναλυτής, Στράτος Στρατηγάκης, “φέτος τα θέματα ήταν λογικά και διαβαθμισμένης δυσκολίας. Έγιναν κάποια παράπονα για τη δυσκολία στα Μαθηματικά, ωστόσο πρέπει να πούμε πως η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων είχε μια καλή ιδέα ως προς την επιλογή τους. Για πρώτη φορά εξετάστηκε η ουσία του μαθήματος, η ύλη του σχολικού βιβλίου σε συνδυασμό με γνώσεις προηγούμενων τάξεων. Έτσι θα ήταν το σωστό να γίνει και εφεξής». Και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια σημειώνει ότι «σε συνδυασμό με τη δυσκολία των θεμάτων, μπορούμε να πούμε ότι οι βάσεις 2017 θα πέσουν σε ένα βαθμό. Το 2013, να θυμίσω, είχαμε τα πιο δύσκολα θέματα των τελευταίων ετών στις πανελλαδικές, που σε συνδυασμό με τη μείωση των θέσεων, λόγω σχεδίου ‘Αθηνά’ οδήγησε σε βουτιά τις βάσεις ”.
Και τι σημαίνουν όλα αυτά; Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» η εκτίμηση για τα θέματα της Βιολογίας, της Φυσικής και της Χημείας που είναι μάθημα επίσης βαρύτητας για τις ιατρικές σχολές, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν αποκλείεται η Ιατρική Αθήνας να «χάσει» τα 19.000 μόρια, αφού πέρσι είχε βρεθεί στα 19.063, με άνοδο κατά 139 μόρια. Η Ιατρική με την χαμηλότερη βάση το 2016 ήταν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με 18.648 μόρια.
Και ολοκληρώνουμε με την επισήμανση ότι τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε Μαθηματικά και Ιστορία γενικής Παιδείας ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εξετάσεων. Στη συνέχεια, από τις 22 έως τις 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.