Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΓαβρόγλου: εως τις 15 Μαρτίου θα έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων

Γαβρόγλου: εως τις 15 Μαρτίου θα έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων

|

Την ώρα που οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς κάθονται σε αναμμένα … κάρβουνα ενόψει των Πανελλαδικών εξετάσεων, ο υπουργός Παιδείας κος Γαβρόγλου μιλάμε για το καλό που θα κάνει η 4η Νομική Σχολή, για τις …. αλλαγές που θα έρθουν στο μέλλον και τονίζει ότι έως τις 15 Μαρτίου όλοι θα γνωρίζουν τον αριθμό των εισακτέων στα Ανώτερα και Ανώτατα Ιδρύματα

Την ώρα που οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς κάθονται σε αναμμένα … κάρβουνα ενόψει των Πανελλαδικών εξετάσεων, ο υπουργός Παιδείας κος Γαβρόγλου μιλάμε για το καλό που θα κάνει η 4η Νομική Σχολή, για τις …. αλλαγές που θα έρθουν στο μέλλον και τονίζει ότι έως τις 15 Μαρτίου όλοι θα γνωρίζουν τον αριθμό των εισακτέων στα Ανώτερα και Ανώτατα Ιδρύματα

Ποια ήταν η έως τώρα διαδικασία; Στα μέσα Φεβρουαρίου να υποβάλλον οι υποψήφιοι για τις Πανελλαδικές εξετάσεις τις δηλώσεις συμμετοχής τους…. Και γενικότερα αυτές τις ημέρες με το πέρας των όποιων εκδηλώσεων για τις Αποκριές να είναι πανέτοιμοι για την τελική ευθεία… Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις στην Ελλάδα αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τους μαθητές και όχι μόνο.. Φέτος, όμως η χρονιά είναι διαφορετική. Εχουμε φτάσει Φεβρουάριο και απλά ακούμε. Και διαβάζουμε. Ουδείς μπορεί με ακρίβεια να πει τι θα γίνει το προσεχές καλοκαίρι. Και κυρίως πόσοι και σε ποια τμήματα θα εισαχθούν…

Ψιλά γράμματα ε; Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι εντός του Μαρτίου θα υποβληθούν φέτος οι δηλώσεις συμμετοχής σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη, στο ΦΕΚ (353/Β/07-02-2018). Παράλληλα, έχουμε μία ακόμη αλλαγή. Αφορά όσους υποβάλλουν μηχανογραφικό δελτίο στην κατηγορία του 10%. Ειδικότερα, με τη συγκεκριμένη Απόφαση, οι υποψήφιοι δεν θα μπορούν από εδώ και πέρα να δηλώνουν στο μηχανογραφικό Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος στο οποίο είναι ήδη φοιτητές.

Και ο υπουργός; Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος που θα έχουμε και 4η Νομική Σχολή. Σε μία χώρα όπου οι δικηγόροι έχουν κυρίαρχο ρόλο στην επαγγελματική ζωή αλλά οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άνεργοι… Κι όμως ο κος Γαβρόγλου δηλώνει ότι με τη κίνηση αυτή θα υπάρξει … αποσυμφόρηση. «Το να υπάρχει η δυνατότητα να αποσυμφορηθούν αυτά τα τμήματα, μόνο καλό μπορεί να προσφέρει». Δεν απέκλεισε δε τη δημιουργία και νέων τμημάτων άλλων ειδικοτήτων, ιδρύματα της χώρας, κάτι που, όπως ανέφερε προκύπτει από τα πορίσματα των επιτροπών μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Κάθε χωριό λοιπόν και μία σχολή για …αποσυμφόρηση ξεχνώντας ότι ανάλογο κίνημα είχε γίνει προ δεκαετιών αλλά η κοινωνία η ίδια προχώρησε σε λουκέτα αυτών των τμημάτων…

Ακόμη, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι, η ρύθμιση για τις μετεγγραφές φοιτητών που είναι αδέρφια σε διαφορετικές πόλεις περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα ψηφιστεί. Πρόσθεσε επίσης, ότι οι πρώτες αιτήσεις θα μπορούν να κατατεθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αφού είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μετεγγραφής από το τρέχον εξάμηνο. Ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε το εν λόγω νομοσχέδιο «μία εμβληματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης» και σημείωσε ότι μέχρι το τέλος της διαδικασίας για την ψήφισή του, θα είναι ανοικτό το υπουργείο στο ενδεχόμενο να αποδεχθεί βελτιώσεις. Μάλιστα, καθησύχασε ότι «κανένα επαγγελματικό δικαίωμα δεν θα θιγεί».

Όσον αφορά στο ζήτημα των αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις με ένα αυξημένο ποσοστό και, προφανώς, θα αναγνωριστούν μαθήματα που ήδη έχουν πάρει. Ωστόσο, σημειώνει ότι το υπουργείο «δεν θα ανακατευθεί» σε αυτά τα θέματα σε λεπτομέρεια, γιατί «τα τμήματα θα έχουν την απόλυτη ευθύνη σε θέματα ακαδημαϊκά».

Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά το νομοσχέδιο για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την οργάνωση των δομών στήριξης και της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Το χαρακτήρισε, μάλιστα, «τεράστια μεταρρύθμιση», ανέφερε ότι οι σχολικοί σύμβουλοι θα έχουν «αναβαθμισμένο ρόλο» και σχολίασε ότι θα παρέχονται πολύ πιο «αναβαθμισμένες υπηρεσίες ως προς τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία.».

Έτσι, πηγαίνει πιο μετά η κατάθεση του νομοσχεδίου για το λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο, όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου βρίσκεται σε τελικό στάδιο συζητήσεων και θα κινείται στο πλαίσιο των ανακοινώσεων που έχουν ήδη γίνει «με κάποιες αλλαγές, δευτερεύουσες», σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο κ. Γαβρόγλου, εξάλλου, ανέφερε ότι μέχρι το 2020, που θα ισχύσει το νέο σύστημα, θα έχει αρχίσει να ισχύει ο ανοικτός αριθμός εισακτέων σε ορισμένα τμήματα και η εισαγωγή σε αυτά να γίνεται με το βαθμό απολυτηρίου, ώστε «προοδευτικά» να περάσουμε στον ανοικτό αριθμό εισακτέων σε όλες τις σχολές, εκτός από εκείνες της μεγάλης ζήτησης.

«Κάνουμε τώρα μία μελέτη, ένα-ένα τα τμήματα», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Ας ανοίξουμε τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μας να σπουδάσουν τα παιδιά αυτό που θέλουν. Ποιος είναι ο λόγος να μη σπουδάζουν αυτό που θέλουν;». Για φέτος, ο αριθμός εισακτέων, όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου θα έχει ανακοινωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Τέλος, για την ερχόμενη σχολική χρονιά, ο υπουργός είπε ότι θα αρχίσει η καθιέρωση του δίχρονου νηπιαγωγείου σε ορισμένους Δήμους ώστε να γενικευτεί σε βάθος τριετίας. Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος στο λύκειο οι μαθητές δεν θα πληρώνουν τα ξενόγλωσσα βιβλία. Μάλιστα, για τη Β’ λυκείου, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για δύο δίωρα την εβδομάδα, μετά το κανονικό ωράριο, για διδασκαλία ξένης γλώσσας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρεμιέρα του Δήμου Θήρας στην έκθεση Τουρισμού Arabian Travel Market 2025

Η Σαντορίνη κέντρισε το ενδιαφέρον των διεθνών τουριστικών αγορών στο Ντουμπάι – Ενισχυμένη εξωστρέφεια και στρατηγικές επαφές

Κως – Λιμάνι: Οδηγός «πάρκαρε»… στη θάλασσα

Ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς η πτώση οχήματος στα βράχια – Άμεση η επέμβαση του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής

Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ειρήνης και Εφραίμ

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας και πλήθους πιστών οι λατρευτικές εκδηλώσεις στον Δαμαλά και τη Γαλήνη

Νάξος – Περιβάλλον και κοινωνία: Μία εβδομάδα δράσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενώνει δυνάμεις με πανεπιστήμια και οργανώσεις για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τους καθαρισμούς ακτών και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.

Amorgos Trail Challenge 2025: Η καρδιά του ορεινού τρεξίματος χτυπά στην Αμοργό

Για 8η χρονιά, η Αμοργός υποδέχεται αθλητές και φίλους της φύσης σε μια μοναδική εμπειρία ορεινού τρεξίματος που αναδεικνύει τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό και τη φιλοξενία του νησιού

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Τήνος – Τριήμερο Πίστης και συγκίνησης: Προσκυνήματα, μνημόσυνο και ξωκλήσια γεμάτα χάρη

Από το Ιωβηλαίο στον Άγιο Ιωσήφ και το μνημόσυνο του Πάπα Φραγκίσκου έως την καρδιακή λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο στον Καράδο – Η Τήνος τίμησε την πίστη με σεμνότητα και ευλάβεια.

Πάρος: Πρόληψη και ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Σύσκεψη του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πάρου

Νάξος: Αφιξη και παραμονή του “Elysium” στον Αγιο Προκόπιο

Μια μοναδική θαλάσσια εμπειρία πολυτέλειας, ευεξίας και εξερεύνησης αγκυροβολεί στη Νάξο, προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης και περιπέτειας στο νησί.

Νάξος – Baco SeaSide: Φέρνει ρυθμό στη νύχτα, ο τόνος από τον Νικόλα Λιασκώνη

Ζωντανή μουσική δίπλα στη θάλασσα, με ξεχωριστά live και αγαπημένους καλλιτέχνες – Την Τετάρτη 7 Μαΐου ο Νικόλας Λιασκώνης με την παρέα του δίνουν ραντεβού στο baco!

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Δονούσα – Μια νησίδα μνήμης και ταυτότητας: Παρουσιάζεται το Ιστορικό Αρχείο του νησιού

Αφηγήσεις, φωτογραφίες, ντοπιολαλιά και γενεαλογικά ίχνη συνθέτουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της Δονούσας, μέσα από ένα ψηφιακό αρχείο που τιμά το χθες και εμπνέει το αύριο.

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;