Την ανησυχία του για τον μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά (ένα στα επτά) εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης
Την ανησυχία του για τον μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, προειδοποιώντας παράλληλα πως τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η άνοδος στον αριθμό των νέων μολύνσεων από COVID-19.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι, αν ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσουν εκ νέου έπειτα από 5-10 ημέρες, γι’ αυτό και ζήτησε παράταση μίας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών.
«Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό…. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική η Όμικρον… Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής.
Είπε επίσης ότι δεν βλέπει σταθεροποίηση ή ύφεση των κρουσμάτων πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου. «Το δικό μας μοντέλο δείχνει αυτή τη στιγμή ότι θα πάμε στα 50.000 με 55.000 κρούσματα μέσους κινητούς όρους, που σημαίνει ότι θα δούμε αιχμές πολύ παραπάνω. Η εβδομάδα θα κλείσει κατά πάσα πιθανότατα με 30.000 – 35.000 κρούσματα κινητό μέσο όρο» τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Ο καθηγητής υπενθύμισε ότι από 1 έως 26 Δεκεμβρίου υπήρχαν 135.909 ενεργά κρούσματα και πρόσθεσε ότι «μέσα σε πέντε μέρες είχαμε όσα κρούσματα είχαμε τον υπόλοιπο Δεκέμβριο». Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τόνισε, παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές θα έδινε μια ανάσα, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά.
Το βασικό σενάριο για τις 10 Ιανουαρίου
Όπως έγραφε την Πέμπτη η «Καθημερινή», το βασικό σενάριο του υπουργείου Παιδείας για τη 10η Ιανουαρίου προβλέπει επιστροφή στα σχολεία με εργαστηριακό τεστ και αλλαγή στους όρους αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας ενός τμήματος σε περίπτωση κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το βασικό σενάριο που προκρίνεται είναι καθηγητές και μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου -ημέρα επαναλειτουργίας τους μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές- με rapid και όχι με self test.
Παράλληλα, θα αλλάξει ο βασικός όρος για να περάσει ένα τμήμα σε τηλεκπαίδευση λόγω κρουσμάτων. Σήμερα, για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να έχει νοσήσει το 50%+1 των μαθητών του. Το ποσοστό αυτό θα μειωθεί στο 30%.
Προφανώς, όπως τονίστηκε από κυβερνητικές πηγές στην «Κ», η κατάσταση της πανδημίας είναι δυναμική και τα τελικά μέτρα θα ληφθούν με βάση τα δεδομένα που θα υπάρχουν στα μέσα του πρώτου 10ημέρου της νέας χρονιάς.