Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΕλλάδα: Στάση εργασίας από την ΟΛΜΕ και η κυβέρνηση μιλάει για "αντάρτικο"

Ελλάδα: Στάση εργασίας από την ΟΛΜΕ και η κυβέρνηση μιλάει για “αντάρτικο”

|

Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει ότι δεν υπάρχουν αίθουσες με τα απαραίτητα τ.μ. και ότι δεν έχουν προβλεφθεί άδειες για εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες – Από την πρώτη μέρα που η χώρα μπήκε σε καραντίνα μέχρι και σήμερα που βρίσκεται σε εξέλιξη η σταδιακή άρση των μέτρων, οι αντιδράσεις της ΟΛΜΕ ήταν συνεχείς.

Πέντε ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία για τους μαθητές της Γ΄ λυκείου και όλα δείχνουν να βρίσκονται στον αέρα, με τους καθηγητές να ξεκινούν κινητοποιήσεις θέτοντας συνεχώς νέα αιτήματα για την επιστροφή τους στις αίθουσες.

Το υπουργείο Παιδείας κρατάει μέχρι στιγμής χαμηλούς τόνους και ρίχνει όλο το βάρος προκειμένου να έχουν ληφθεί μέχρι τη Δευτέρα, όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δώσει οι λοιμωξιολόγοι. 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε πρόσφατα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια θα γίνονται εκ περιτροπής: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή και Τρίτη – Πέμπτη. Συγκεκριμένα, οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας.

Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα. Παράλληλα, θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.

Αντιδράσεις

Η ΟΛΜΕ που από την πρώτη στιγμή ήταν αρνητική για την επανέναρξη των μαθημάτων, έχει καλέσει τους εκπαιδευτικούς σε 3ωρη στάση εργασίας και έχει προτρέψει τις τοπικές ενώσεις εκπαιδευτικών (ΕΛΜΕ) σε προκήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Επιπλέον, καλεί όσους καθηγητές ανήκουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους σε ευπαθείς ομάδες να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων αδειών (ειδικού σκοπού, αναρρωτικές, κανονικές) για τις 7 και 8 Μαΐου.

Με φόντο το άνοιγμα των σχολικών μονάδων η ΟΛΜΕ υποστηρίζει ότι υπάρχουν υγειονομικά κενά ενώ ταυτόχρονα σημειώνουν ότι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να φέρει τους εκπαιδευτικούς από σήμερα στα σχολεία καταργεί στην πράξη την τηλεκπαίδευση. 

Το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών σημειώνει ότι το  ΥΠΑΙΘ εξακολουθεί να αδιαφορεί για τις προτάσεις της ομοσπονδίας, τόσο όσον αφορά στο κατατεθέν νομοσχέδιο όσο και στα ζητήματα που ανακύπτουν από την επαναλειτουργία των σχολείων.

« Εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο προκειμένου να  ικανοποιηθούν τα αιτήματα υγειονομικής προστασίας, όπως αυτά εκφράστηκαν στο υπόμνημα της ΟΛΜΕ (30.4.20) και ταυτόχρονα καλεί τους εκπαιδευτικούς, με οδηγία που εστάλη Σάββατο βράδυ, να παρουσιαστούν στα σχολεία τους στις 6 Μαΐου, παρότι η σχετική ΚΥΑ αναφέρει ρητά ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι τις 10 Μαΐου» τονίζει η ΟΛΜΕ.

Σε εξέλιξη οι απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους δήμους προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απολυμάνσεις και να τοποθετηθούν αντισυπτικά στα σχολεία όλης της χώρας.

Παράλληλα με εγκύκλιο που εξέδωσε η Νίκη Κεραμέως τονίζεται πως οι καθαρίστριες θα πρέπει να βρίσκονται στην θέση τους πριν ανοίξουν τα σχολεία.

“Ενόψει της λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διαφύλαξη της υγείας των μαθητών και διδασκόντων και την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, θα πρέπει να παρέχονται υπηρεσίες καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων”.

Επίσης στην εγκύκλιο τονίζεται πως για τον καθαρισμό των κτιρίων, εκτός από τις καθαρίστριες των Γυμνασίων και Λυκείων θα απασχολούνται και οι καθαρίστριες των δημοτικών σχολείων.

Το “αντάρτικο” της ΟΛΜΕ από την πρώτη μέρα της καραντίνας

Από την πρώτη μέρα που η χώρα μπήκε σε καραντίνα μέχρι και σήμερα που βρίσκεται σε εξέλιξη η σταδιακή άρση των μέτρων, οι αντιδράσεις της ΟΛΜΕ ήταν συνεχείς. Η αρχή έγινε με την τηλεκπαίδευση με τους καθηγητές να αντιδρούν για τις ιδιωτικές πλατφόρμες αλλά και να μην πιστεύουν σε αυτό το εγχείρημα το οποίο παρά τα προβλήματα που υπήρξαν είχε τελικά μεγάλη απήχηση στους μαθητές.

Το γαϊτανάκι των ενστάσεων από την πλευρά της ΟΛΜΕ συνεχίστηκε με την ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων, ζητώντας την μείωση της, ένα αίτημα που έγινε άμεσα αποδεκτό από το υπουργείο Παιδείας και γι’ αυτό τον λόγο αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των σχολείων για τους μαθητές της Γ’ λυκείου.

Οι αντιδράσεις των καθηγητών συνεχίστηκαν με το ενδεχόμενο να υπάρξει online μετάδοση των μαθημάτων προκειμένου να μπορέσουν να τα παρακολουθήσουν όσοι μαθητές δεν θα μπορούν να προσέλθουν στο σχολείο στην περίπτωση που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή αν οι γονείς τους ανήκουν στην συγκεκριμένη κατηγορία. Η ΟΛΜΕ χαρακτήρισε αυτή την κίνηση αντισυνταγματική κάνοντας λόγο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Τώρα επιχειρούν να μπλοκάρουν την έναρξη της επαναλειτουργίας των σχολείων υποστηρίζοντας πως δεν είναι επαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.  

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Κλείνουν τέσσερα σχολεία στις Κυκλάδες, «καμπανάκι» για την εγκατάλειψη των νησιών

Ένα Δημοτικό και τρία Νηπιαγωγεία κατεβάζουν ρολά σε Νάξο και Κέα για το σχολικό έτος 2025-2026 λόγω έλλειψης μαθητών – Τι προβλέπει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

«Ναξιακά» 2025 – Τιμητικός 14ος τόμος αφιερωμένος στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων τιμά τον φιλόλογο, ιστορικό και ποιητή Στέφανο Ψαρρά με έναν αναμνηστικό τόμο γεμάτο συγκίνηση, λόγο και μνήμη

Καλοκαίρι στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες: Πολιτισμός, παράδοση και φως σε κάθε γωνιά

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2025, με συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, φεστιβάλ, αφιερώματα και πολιτιστικές δράσεις σε όλα τα νησιά του δήμου.

Νάξος – Αστυνομικό Τμήμα: Σύλληψη 34χρονου για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη διαμονή

Εντοπίστηκε με κοκαΐνη, κεταμίνη, MDMA και κάνναβη – Κατασχέθηκε και πλαστό διαβατήριο

Βρούτσης: Επίσκεψη στη Νάξο για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικοδήμου

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Νάξου – Επαφές με φορείς και πολίτες

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος εκτός σεζόν: Όταν ο τουρισμός φεύγει και τα βράδια γεμίζουν με ησυχία

Καθώς οι τουρίστες φεύγουν, η Νάξος επιστρέφει στον δικό της ρυθμό. Οι δρόμοι αδειάζουν, τα φώτα χαμηλώνουν και το νησί ξαναβρίσκει τη φωνή της σιωπής.

Euro Γυναικών: Τελευταία πράξη με combo αξίας στο Πολωνία – Δανία

Η Δανία αποχαιρετά τη διοργάνωση με στόχο τη νίκη – Combo επιλογή στο 2 & Over 2,5 για ποντάρισμα με απόδοση διπλασιασμού

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.