Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΕλλάδα: Σκέψη για ανοιγμα των σχολείων στις 21 Σεπτεμβρίου;

Ελλάδα: Σκέψη για ανοιγμα των σχολείων στις 21 Σεπτεμβρίου;

|

Στο τραπέζι πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία – λόγω της έντασης των κρουσμάτων – στα τέλη, όχι στις αρχές Σεπτεμβρίου – Ποιες είναι οι σκέψεις έως τώρα από το Υπουργείο Παιδείας

 

Νέα «βόμβα» στην ομαλή λειτουργία της Εκπαίδευσης και στο άνοιγμα των σχολείων από Σεπτέμβριο, φαίνεται να βάζει ο κοροναϊός. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του in.gr, στο τραπέζι της κυβέρνησης έχει πέσει η πρόταση από την πλευρά των λοιμωξιολόγων, να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως το υπουργείο Παιδείας είχε αποφασίσει.

Μια απόφαση που είχε ληφθεί ορθώς αλλά σε μια περίοδο όπου ο κορωνοϊός είχε ουσιαστικά εκμηδενιστεί στην Ελλάδα και όλα πήγαιναν καλά με την πανδημία. Τα νέα δεδομένα, με την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες 10 ημέρες, αλλάζει το σκηνικό και στα σχολεία.

Οι πληροφορίες που προέρχονται από την πλευρά των επιστημόνων κάνουν λόγο για πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, κι αφού βεβαίως υπάρξει μια καλύτερη εικόνα από το μέτωπο των κρουσμάτων.

Η πρόταση συζητήθηκε μάλιστα στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε προκειμένου να εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα και να γίνουν οι σχετικές εισηγήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο σκεπτικό των επιστημόνων είναι ότι όλα θα κριθούν στα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ομως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι το επόμενο 15νθήμερο θα υπάρξει νέα έκρηξη των κρουσμάτων, θεωρείται δεδομένο ότι η απόφαση για να κτυπήσει το «πρώτο κουδούνι» της νέας σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτέμβριου, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω.

Το υπουργείο Παιδείας δεν επιθυμεί την αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα αναθεωρήσει αν τα κρούσματα του κοροναϊού εκτιναχθούν.

Ήδη οι χθεσινές ανακοινώσεις για περισσότερα από 260 κρούσματα επιβεβαιώνουν όσους λένε ότι οι εκδρομείς (Ελληνες και ξένοι) επιστρέφουν από νησιά και τουριστικούς προορισμούς και φέρνουν μαζί τους και τον ιό στην Αττική και άλλα αστικά κέντρα.

Σε καμιά περίπτωση επιστήμονες και κυβέρνηση δεν θα ήθελαν να ανοίξουν τα σχολεία ενώ η χώρα βρίσκεται στο μάτι του κύκλωνα και καταγράφονται 200, 300 ή 500 κρούσματα καθημερινά.

Μια απόφαση για αναβολή έναρξης της σχολικής χρονιάς και για μετάθεσή της 20 ημέρες ή και ένα μήνα μετά ασφαλώς δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Από το πώς θα μπορέσουν τα σχολεία να ξεκινήσουν με τηλεκπαίδευση μέχρι τις γονικές άδειες που θα πρέπει να δοθούν σε μητέρες και πατέρες, ειδικά τώρα που οι παππούδες και γιαγιάδες βρίσκονται ουσιαστικά σε καραντίνα υπό το φόβο μήπως νοσήσουν.

Είχε αφήσει παράθυρο ο Σύψας

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο καθηγητής Ν. Σύψας είχε αναφερθεί στο άνοιγμα των σχολείων μεταφέροντας δυο άλλα σενάρια για το πως θα μπορούσε να γίνει αυτό:

«Όλα είναι επικίνδυνα από τα σχολεία μέχρι τις εκκλησίες για επανάκαμψη επιδημίας», είχε δηλώσει ο κ. Σύψας και για αυτό όπως είπε θα γίνουν προσεκτικά ανοίγματα με τακτικό έλεγχο των επιδημιολογικών δεδομένων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είχε πει πως ουδείς είναι άτρωτος στον SARS-CoV-2 και διεμήνυσε πως οι αποφάσεις για τα σχολεία θα ληφθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος και έχουμε και πολλούς θανάτους νέων σε χώρες με πολλά κρούσματα. Στην Ελλάδα μας έσωσε το γεγονός ότι έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα στον πληθυσμό, με αποτέλεσμα να μην προσβληθούν και οι νέοι. Δεν είχαμε κανέναν θάνατο από τις ηλικίες μηδέν έως δεκαοχτώ ετών. Όμως κανείς δεν είναι άτρωτος. Ακόμα και οι νέοι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν διασωληνωμένοι», τόνισε και συμπλήρωσε, αναφερόμενος στα σχολεία:

«Έχουμε κουβεντιάσει με την υπουργό Παιδείας. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να πάρουμε καμία απόφαση. Οι αποφάσεις θα ληφθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα. Τα σενάρια είναι δύο. Είτε να ακολουθήσουμε το στιλ του Μαΐου που λειτουργούσαν περιορισμένα, είτε να λειτουργούν κανονικά αλλά οι πάντες να φοράνε μάσκα – και οι μαθητές και οι δάσκαλοι».

Αν δηλαδή δεν ληφθεί απόφαση για αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς τότε θα ενεργοποιηθούν τα δύο άλλα σενάρια.

Εκ περιτροπής λειτουργία, δηλαδή μια ημέρα στη σχολική αίθουσα, μία στο σπίτι με τον υπολογιστή.

Ή υποχρεωτική χρήση της μάσκας από όλους εντός των σχολικών αιθουσών.

 

Τι λέει το υπουργείο Παιδείας

Τα σενάρια που μελετά το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων ανέπτυξε πριν από μερικές ημέρες και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου, Αναστασία Γκίκα, στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ.

Αλλά δεν αναφέρθηκε σε αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

«Βεβαίως και θα ανοίξουν τα σχολεία στις 07/09. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να ακολουθούν το κανονικό τους πρόγραμμα», τόνισε η κ. Γκίκα. «Άλλωστε οι εκπαιδευτικοί ξεκινούν από 1η Σεπτεμβρίου 2020 για να προετοιμάσουν ό,τι χρειάζεται ώστε να μπορέσουν να υποδεχθούν τα σχολεία τα παιδιά μας. Είμαστε πιο ενημερωμένοι και πιο προετοιμασμένοι αυτή τη φορά».

Τα δύο σενάρια για την επιστροφή στο σχολείο

Όπως άλλωστε ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, «πρόθεσή μας είναι με όλα τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά τον Σεπτέμβριο και τα παιδιά να γυρίσουν στην τάξη».

«Η λέξη κανονικότητα σημαίνει πια την νέα κανονικότητα», εξηγεί η Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας. «Έχουμε δύο κυρίως σενάρια. Το ένα είναι ότι πηγαίνουμε κανονικά στο σχολείο, με πάρα πολύ αυστηρά μέτρα αποστασιοποίησης και ενδεχομένως υποχρεωτικά μάσκες για όλους. Κρατάμε αποστάσεις, δεν χρησιμοποιούμε κοινά πράγματα, δεν μοιραζόμαστε γόμες, μολύβια, μπάλες…

Είναι όλα υπό συζήτηση ακόμα, διότι καθημερινά τα πράγματα αλλάζουν. Τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουμε περίπου δύο εβδομάδες πριν τα παιδιά μπουν στο σχολείο. Θα δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα αποφασίσουμε. Δεν αποφασίζουμε βέβαια μόνοι μας.

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό που έχουμε ζήσει, το εκ περιτροπής. Εάν χρειαστεί, θα γίνει και αυτό… Είμαστε σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, συζητάμε κάθε σενάριο. Άλλωστε έχουμε υλοποιήσει με πολύ μεγάλη επιτυχία την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης… Τα ολοήμερα θα ανοίξουν σε κάθε περίπτωση και θα λειτουργήσουν κανονικά από τις 7 Σεπτεμβρίου. …Τα παιδιά μας έχουν συνηθίσει την αποστασιοποίηση. Ήταν πολύ σημαντικό που άνοιξαν τα σχολεία, γιατί τα παιδιά μας και έμαθαν τα ίδια, και έκαναν μαθήματα και στην υπόλοιπη οικογένεια».

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Κλείνουν τέσσερα σχολεία στις Κυκλάδες, «καμπανάκι» για την εγκατάλειψη των νησιών

Ένα Δημοτικό και τρία Νηπιαγωγεία κατεβάζουν ρολά σε Νάξο και Κέα για το σχολικό έτος 2025-2026 λόγω έλλειψης μαθητών – Τι προβλέπει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

«Ναξιακά» 2025 – Τιμητικός 14ος τόμος αφιερωμένος στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων τιμά τον φιλόλογο, ιστορικό και ποιητή Στέφανο Ψαρρά με έναν αναμνηστικό τόμο γεμάτο συγκίνηση, λόγο και μνήμη

Καλοκαίρι στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες: Πολιτισμός, παράδοση και φως σε κάθε γωνιά

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2025, με συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, φεστιβάλ, αφιερώματα και πολιτιστικές δράσεις σε όλα τα νησιά του δήμου.

Νάξος – Αστυνομικό Τμήμα: Σύλληψη 34χρονου για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη διαμονή

Εντοπίστηκε με κοκαΐνη, κεταμίνη, MDMA και κάνναβη – Κατασχέθηκε και πλαστό διαβατήριο

Βρούτσης: Επίσκεψη στη Νάξο για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικοδήμου

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Νάξου – Επαφές με φορείς και πολίτες

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος εκτός σεζόν: Όταν ο τουρισμός φεύγει και τα βράδια γεμίζουν με ησυχία

Καθώς οι τουρίστες φεύγουν, η Νάξος επιστρέφει στον δικό της ρυθμό. Οι δρόμοι αδειάζουν, τα φώτα χαμηλώνουν και το νησί ξαναβρίσκει τη φωνή της σιωπής.

Euro Γυναικών: Τελευταία πράξη με combo αξίας στο Πολωνία – Δανία

Η Δανία αποχαιρετά τη διοργάνωση με στόχο τη νίκη – Combo επιλογή στο 2 & Over 2,5 για ποντάρισμα με απόδοση διπλασιασμού

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.