Οι συμμαθητές του 11χρονου Βασίλη τον αποχαιρέτισαν χθες με λουλούδια και συγκινητικά μηνύματα – Για το δυστύχημα ασκήθηκαν διώξεις – Βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζουν ο επικεφαλής και ένα μέλος του συνεργείου.
Για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, των σωματικών βλαβών κατά συρροή και της έκρηξης από αμέλεια συνελήφθησαν χθες ο 52χρονος εργολάβος και ο 42χρονος ηλεκτρολόγος οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη μετατροπή του συστήματος θέρμανσης (από καύση πετρελαίου σε γεωθερμία) στο σχολείο των Σερρών.
Ενας ενδεκάχρονος μαθητής τραυματίστηκε θανάσιμα προχθές, όταν, μικρό χρονικό διάστημα μετά την πραγματοποίηση τεχνικών εργασιών, σημειώθηκε έκρηξη στον καυστήρα, με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί δεκάδες μέτρα μακριά σιδερένια πόρτα και να χτυπήσει τον μαθητή που βρισκόταν στην αυλή του σχολείου.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς οι δύο άνδρες βρέθηκαν στο σχολείο για την πραγματοποίηση εργασιών εν ώρα λειτουργίας, κάτι που δεν επιτρεπόταν από τη σύμβαση που είχαν υπογράψει με τον δήμο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη.
Ο δήμαρχος μιλώντας στην «Καθημερινή» κατηγορεί ευθέως τον διευθυντή του σχολείου για αμέλεια, καθώς «δεν ζητήθηκε ποτέ από τον δήμο άδεια για να πραγματοποιηθούν τεχνικές εργασίες την ώρα λειτουργίας του σχολείου». Ο κ. Χρυσάφης τονίζει ότι «ο εργολάβος δεν μπορεί να μπει στο σχολείο αν δεν του το επιτρέψει ο διευθυντής» και προσθέτει ότι «ο ίδιος εργολάβος προσπάθησε να εισέλθει για εργασίες και στο 12ο Σχολείο αλλά δεν του επέτρεψαν την είσοδο».
Ακόμη και αν «οι τεχνικοί εισήλθαν στο σχολείο χωρίς άδεια, κάποιος θα έπρεπε να ειδοποιήσει τον δήμο για την παρουσία τους», καταλήγει ο δήμαρχος. Το έργο αναμενόταν να παραδοθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και ο δήμος, προκειμένου να το παραλάβει, θα ήλεγχε τις τεχνικές λεπτομέρειες, σύμφωνα με τον δήμαρχο. «Υπάρχει ομάδα από τον δήμο που παραλαμβάνει τα τεχνικά έργα και οι οποίοι έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις», ξεκαθαρίζει, τονίζοντας ότι η τεχνική υπηρεσία του δήμου του διαθέτει τεχνογνωσία.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του σχολείου Νικόλαος Τσιότσιος τονίζει ότι οι τεχνικοί για το έργο «έρχονταν και έφευγαν όποτε ήθελαν χωρίς να δίνουν λογαριασμό». Ο ίδιος δεν βρισκόταν στο σχολείο όταν σημειώθηκε η έκρηξη –λίγο μετά τις 2 μ.μ.–, καθώς είχε τελειώσει το ωράριό του και είχε επιστρέψει στο σπίτι του. Το σχολείο λειτουργούσε ως ολοήμερο και οι μαθητές βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην αυλή.
Προχθές, όπως είπαν οι δύο άνδρες, έκαναν τις τελικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να λειτουργήσει ο καυστήρας με το σύστημα της γεωθερμίας, ωστόσο όπως φαίνεται ξέχασαν να αποσυνδέσουν τον καυστήρα από το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη. Οι συνθήκες που προκάλεσαν το δυστύχημα θα εξεταστούν, καθώς έχει σχηματιστεί δικογραφία που έχει παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.
Το πρόβλημα του ποιος ελέγχει τι όσον αφορά τα σχολεία είναι χρόνιο και δυσεπίλυτο. «Ο διευθυντής, που κάνει πολλά ακόμη, πρέπει να ενημερώνει γραπτώς τον δήμο. Πόσο γρήγορα όμως αντιδρά ο δήμος; Και ποιος ελέγχει αν τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας, όπως για παράδειγμα αν είναι ανοιχτή η έξοδος κινδύνου;» τονίζει στην «Κ» ο Δημήτρης Κουτσομπόλης, γραμματέας της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Αιγάλεω. «Δεν υπάρχει σύστημα επιτελικής διακυβέρνησης και έτσι κανένας δεν παρακολουθεί τι έχει γίνει και τι όχι σε κάθε σχολείο», καταλήγει.