Καταγγελία, παράκληση από τον πρόεδρο φαρμακοποιών Δωδεκανήσου: “Δεν θα φτάσουν εγκαίρως τα self tests στα νησιά – Nα μετατεθεί το άνοιγμα των σχολείων”!
Στα νησιά τα σχολεία τη Δευτέρα θα ανοίξουν χωρίς να έχουν προλάβει μαθητές και εκπαιδευτικοί να προμηθευθούν τα self-tests καθώς ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν έλαβε υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες!
Την δήλωση αυτή έκανε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμα και την Παρασκευή να φτάσουν τα self-tests στη Ρόδο είναι αυτονόητο ότι δεν θα καταστεί δυνατή η διανομή τους ώστε τη Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί να είναι έτοιμοι, ενώ σε ό,τι αφορά στα μικρά νησιά δεν πρόκειται να φτάσουν πριν την ερχόμενη εβδομάδα εφ΄όσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες ωστόσο τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά!
«Ο σχεδιασμός για τη διανομή των self-tests δεν έλαβε υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιών, αφού στη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά τα σχολεία θα ανοίξουν τη Δευτέρα και οι περισσότεροι μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν θα τα έχουν στα χέρια τους! Στα νησιά αναμένονται τα test μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής, με την Παρασκευή να είναι η πιθανότερη ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει διανομή από τις φαρμακαποθήκες στα φαρμακεία και απομένει το Σάββατο μέχρι τις 2 το μεσημέρι προκειμένου να προσέλθουν στα φαρμακεία μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί να τα παραλάβουν με το ΑΜΚΑ τους.
Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι το σύστημα είναι αδύνατον να εξυπηρετήσει τόσο μεγάλο όγκο ασφαλισμένων μέσα σε λίγες ώρες. Επιπλέον για να γίνει η μεταφορά των tests από τις φαρμακαποθήκες στα μικρότερα νησιά θα απαιτηθούν επιπλέον ημέρες, αφού δεν υπάρχει καθημερινά συγκοινωνία. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι τα σχολεία στα νησιά θα λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα, χωρίς όμως να έχουν υποβληθεί σε self-tests οι μαθητές. Σε αυτή την περίπτωση, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για το ενδεχόμενο να μετατραπούν τα σχολεία των νησιών σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού από τη στιγμή που δεν θα έχουν υποβληθεί όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σε τεστ ανίχνευσης αντιγόνου; Πάντως όχι οι φαρμακοποιοί», λέει ο κ. Φουτούλης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου και μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ουσιαστικά από σήμερα θα εξυπηρετούνται απρόσκοπτα μόνον οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για σωστό σχεδιασμό ώστε να ανοίξουν χωρίς προβλήματα τα σχολεία. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της νησιωτικής Ελλάδας απαιτεί άλλο σχεδιασμό και άλλο προγραμματισμό. Μας αντιμετωπίζουν ακόμα και σε αυτές τις κρίσιμες περιόδους σαν να είμαστε πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας…
Στη Ρόδο, που βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο του υγειονομικού χάρτη, όπως και στα άλλα νησιά, τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς να έχουν φτάσει τα τεστ! Αυτό είναι παρακινδυνευμένο», λέει ο κ. Ν. Φουτούλης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα με τη συμμετοχή προέδρων όλων των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας, αποφασίστηκε να ζητηθεί μετάθεση του ανοίγματος των σχολείων, προκειμένου να προηγηθεί η διανομή των τεστ σε κάθε σημείο της Ελλάδας. «Δεν θα κουραστούμε να το λέμε,
Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα. Είναι και η Ρόδος, και η Νίσυρος και το Καστελλόριζο και η Τήλος και κάθε γωνιά της χώρας όπου ζουν Ελληνες ανεξαρτήτως πόσο απομακρυσμένο νησί είναι ή πόσο μικρό χωριό είναι. Εμείς προτείνουμε να δοθεί παράταση για το άνοιγμα των σχολείων, τουλάχιστον μερικές ημέρες για να ολοκληρωθεί και η διανομή των self-tests. Διαφορετικά θα μπούμε σε δυσάρεστες περιπέτειες», λέει ο κ. Φουτούλης.
Να σημειωθεί ότι με βάση τον προγραμματισμό που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας, στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή, 9 Απριλίου, να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας και να έχει ξεκινήσει η διάθεσή τους, σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.
Στη συνέχεια, η διάθεση θα συνεχιστεί στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18-67 ετών και τέλος, στους άνω των 67. Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής του ταυτότητας από το φαρμακείο. Τα κιτ για τα ανήλικα τέκνα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους. Μαζί με κάθε τεστ που θα διατίθεται από τα φαρμακεία, κάθε πολίτης θα λαμβάνει και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που θα αφορά τα self-tests. Από σήμερα Τετάρτη, μαθητές ηλικίας 16 έως 18 ετών και εκπαιδευτικοί θα είναι οι πρώτοι που θα μπορούν με τον ΑΜΚΑ τους να προμηθευτούν τα τεστ.
Η διάθεση θα συνεχιστεί στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.
Υποχρεωτικό είναι, ανά εβδομάδα το self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν. Υποχρέωση να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς έχουν οι πολίτες που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση, στα δικαστήρια.
Τα self-tests θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.
To ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο.
Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.
Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό, θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους. Τονίζεται, ότι η απουσία από το σχολείο ή την εργασία κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα dimokratiki.gr