Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΕλλάδα: Παραιτήθηκε ζητώντας "συγνώμη" ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων, κκ Αμβρόσιος

Ελλάδα: Παραιτήθηκε ζητώντας “συγνώμη” ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων, κκ Αμβρόσιος

|

«Έχω κάνει κάποια καλά. Έχω κάνει σφάλματα. Ζητώ από τον θεό και από εσάς συγνώμη». Με την δήλωση αυτή ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κκ Αμβρόσιος ολοκληρώνει τη παρουσία του στη Μητρόπολη και αύριο, Δευτέρα 19 Αυγούστου καταθέτει την παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο της Ελλάδας (video) 

Την παραίτησή του από τον θώκο του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ανακοίνωσε ο Αμβρόσιος. Ο Αμβρόσιος θα υποβάλει την παραίτησή του -και επισήμως- αύριο στην Ιερά Σύνοδο, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του διαδόχου του.

Σήμερα ο Αμβρόσιος τέλεσε την αποχαιρετιστήρια Λειτουργία του ως Μητροπολίτης Καλαβρύτων, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Καλαβρύτων και σε σύντομη ομιλία του γνωστοποίησε την απόφασή του να αποχωρήσει από την Μητρόπολη μετά από 41 χρόνια.

«Σήμερα είναι η τελευταία λειτουργία ως μητροπολίτης σας στον χώρο αυτόν. Είναι αποχαιρετιστήριος λειτουργία διότι χθες υπέγραψα και αύριο καταθέτω στην Σύνοδο την παραίτησή μου. Έχω 41 χρόνια κοντά σας. Έχω αναλώσει τον εαυτό μου με την χάρη του θεού από το πρωί μέχρι το βράδυ εργαζόμενος. Και από το βράδυ μέχρι το πρωί αγρυπνώ πολλές φορές για εσάς και προσεύχομαι», είπε ο Αμβρόσιος.

«Μπήκα στα 82 και πλέον πρέπει να κοιτάξω τον εαυτό μου γιατί καθώς λέει η Γραφή «τ αἱ ἡμέραι τῶν ἐτῶν ἡμῶν ἐν αὐτοῖς ἑβδομήκοντα ἔτη, ἐὰν δὲ ἐν δυναστείαις, ὀγδοήκοντα ἔτη, καὶ τὸ πλεῖον αὐτῶν κόπος καὶ πόνος».

Πρέπει να κοιτάξω λίγο τον εαυτό μου και να αφήσω τις πολλές ευθύνες και μάλιστα σε μια εποχή που και η πατρίδα μας κινδυνεύει και η πίστη μας διώκεται. Έκανα ό,τι μπορούσα. Τα υπόλοιπα ο θεός ας φροντίσει», τόνισε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Ο Αμβρόσιος επεχείρησε μάλιστα και αυτοκριτική, λέγοντας: «Έχω κάνει κάποια καλά. Έχω κάνει σφάλματα. Ζητώ από τον θεό και από εσάς συγνώμη».

Είχε καταδικαστεί για δημόσια υποκίνηση σε βία και μίσος
Τον περασμένο Ιανουάριο, στον Αμβρόσιο είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου καθώς είχε κριθεί ένοχος για τα αδικήματα της δημόσιας υποκίνησης σε βία ή μίσος και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος.

Ο μητροπολίτης είχε βρεθεί στη θέση του κατηγορουμένου όταν, με αφορμή την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και σε ομόφυλα ζευγάρια, έγραφε για τους ομοφυλόφιλους το 2015 στο προσωπικό του ιστολόγιο, ανάμεσα σε άλλα:

«Ε, λοιπόν, αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους! Δεν είναι άνθρωποι! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με νοητική διαταραχή!».

Το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει στον μητροπολίτη το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, γι’ αυτό και δεν του είχε επιβάλει χρηματική ποινή, όπως αρχικώς είχε προταθεί.

Κατά την απολογία του, ο μητροπολίτης ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι με το επίμαχο κείμενο που είχε αναρτήσει δεν καταφερόταν κατά των ομοφυλοφίλων, αλλά εναντίον πολιτικών…

Εξελέγη το 1978
Ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, κατά κόσμο Αθανάσιος Λενής, γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1938 στην Αθήνα.

Εξελέγη Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, στις 12 Οκτωβρίου του 1978, στις 19 Νοεμβρίου ενθρονίστηκε στο Αίγιο, και μία εβδομάδα μετά, στις 25 Νοεμβρίου στα Καλάβρυτα.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ηφαίστεια 2025: Μεταφορά για Κυριακή 21/9 — αλλαγές και στις συναυλίες Παπαδημητρίου & Κατσούρη

Λόγω κακοκαιρίας, η εικονική αναπαράσταση και το Drone Show μεταφέρονται για Κυριακή μετά τη δύση· νέες ώρες για τις συναυλίες σε Santo Wines και Μητρόπολη.

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Τακτική συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής (23/09) με επίκεντρο ύδρευση, κανονιστικές & προϋπολογισμός

Στην αίθουσα του Δ.Σ. η Δημοτική Επιτροπή συζητά προμήθεια πόσιμου νερού αφαλάτωσης (≥1.600 κ.μ./ημ.), ανακλήσεις αποφάσεων για οχλούσες δραστηριότητες, δωρεές & αναμορφώσεις προϋπολογισμού.

Knossos Palace: Δεν προσέγγισε Μήλο λόγω έκτακτου απαγορευτικού — προτεραιότητα η ασφάλεια

Ένταση στο πλοίο όταν ανακοινώθηκε η τροποποίηση του δρομολογίου· παροχές & καμπίνες για τους 175 επιβάτες της Μήλου — επίσπευση πορείας λόγω περιστατικού υγείας ανηλίκου.

Απαγορευτικό: Στις 9.30 το βράδυ απόψε αναχωρεί το “Blue Star Naxos” (Πίνακας)

Λόγω κακοκαιρίας αλλάζουν αναχωρήσεις/ακυρώνονται δρομολόγια. Τι ισχύει ανά πλοίο, πότε χρειάζεται αλλαγή εισιτηρίων και ποιες μεταφορές επιβατών έγιναν.

Μήλος: Τρία πλοία δεν προσέγγισαν το λιμάνι λόγω δυσμενών καιρικών

Τις πρώτες πρωινές ώρες η Λιμενική Αρχή ενημερώθηκε για αδυναμία ασφαλούς κατάπλου· εκατοντάδες επιβάτες επηρεάστηκαν — προώθηση με μέριμνα των εταιρειών.

ΠΝΟ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2025 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων

Η Διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε ομόφωνα συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ (00:01–24:00), με αιχμή το εργασιακό νομοσχέδιο και την αύξηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας.

ΠΝΑΙ: Ζητείται άμεση καθολική εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά

Το Περιφερειακό Συμβούλιο χαιρετίζει την επαναφορά -30% σε 19 νησιά και απαιτεί ισονομία για Κυκλάδες και Ρόδο· συνεδρίαση-μαραθώνιος με υπουργούς, βουλευτές και δημάρχους.

Πώς να Συνδυάσετε Κάλτσες με Σχέδια για Κάθε Περίσταση: Ένας Οδηγός για Διασκεδαστικά Υποδήματα

Για όσες απολαμβάνουν μια χαλαρή και μοντέρνα διάθεση, ο συνδυασμός τζιν με γυναικείες κάλτσες με σχέδια προσθέτει μια δόση πρωτοτυπίας χωρίς να υπερφορτώνει το σύνολο.

Αγγειοχειρουργικό Ιατρείο στο Naxos Medical — Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου με τον Γ. Σφυροέρα

Ο Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ και αγγειοχειρουργός Γεώργιος Σφυροέρας θα δέχεται κατόπιν ραντεβού για αρτηριακές & φλεβικές παθήσεις.

Ίος: Ο «ΟΜΗΡΟΣ» τιμά την Πολεμική Αεροπορία — Βράβευση της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών

Τελετή αναγνώρισης για την προσφορά σε αεροπυρόσβεση, έρευνα–διάσωση και αεροδιακομιδές — Κυριακή 21/09/2025, 12:00, αίθουσα «Παπαπέτρου».

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ – Αυστηρότερες ποινές και εισαγωγή της έννοιας της υποτροπής

Από σήμερα εφαρμόζεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Τι αλλάζει για κινητό, κράνος, ζώνη, ταχύτητα και αλκοόλ

Ηρακλειά: Αντίδραση επαγγελματιών για τις αυξήσεις στο νερό, τι αναφέρουν, ποια απάντηση πήραν

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ηρακλειάς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις αυξήσεις στο κόστος ύδρευσης και ζήτησε δίκαιο επιμερισμό δαπανών ανά νησί.

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου