Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΕλλάδα - Lockdown: Πως θα λειτουργήσουν από αύριο (11/01) τα σχολεία

Ελλάδα – Lockdown: Πως θα λειτουργήσουν από αύριο (11/01) τα σχολεία

|

Για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε στον Γιώργο Αυτιά και τον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. – Επιμένει στο άμεσο άνοιγμα της Γ’ Λυκείου – Ποια μέτρα θα ισχύσουν από αύριο (11/01) στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Από αύριο Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και τα παιδιά της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (συν βρεφονηπιακοί σταθμοί και ειδικά σχολεία σε όλες τις βαθμίδες τους) επιστρέφουν σχολείο. Και για τη κίνηση αυτή μίλησε στον Γιώργο Αυτιά και τον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Όπως τόνισε η κα Κεραμέως υπάρχουν μέτρα από την αρχή της σχολικής χρονιάς. «Είμαστε απόλυτα έτοιμοι».  Η εκπαιδευτική κοινότητα συνέβαλε καθοριστικά για να έχουμε τόσο καλή τήρηση των μέτρων, είπε η υπουργός και υπενθύμισε πως η μάσκα είναι υποχρεωτική για τα παιδιά από 4 ετών και άνω.

Επίσης, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν με το άνοιγμα των σχολείων.

 «Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, πάντα ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι ειδικοί έως τώρα μας έχουν δώσει πράσινο φως για νηπιαγωγεία, δημοτικά και βρεφονηπιακούς σταθμούς», είπε η κα Κεραμέως τονίζοντας ότι εξετάζουν συνεχώς τα επιδημιολογικά στοιχεία.  «Το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου αποτελεί προτεραιότητα μας και το θέτουμε μετ’ επιτάσεως. Μειώσαμε την ύλη για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αφουγκραζόμενοι την αναστάτωση που επικρατεί. Η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται.»

Και πρόσθεσε  ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ειδική μέριμνα για την Γ’ Λυκείου. Ερωτηθείς για το πότε προβλέπεται το άνοιγμα των λυκείων, είπε ότι οι εκπαιδευτικοί που είναι στην Γ’ Λυκείου είναι ταυτόχρονα και στην Α’ και Β’, άρα δε μπορούν να είναι ταυτόχρονα κα δια ζώσης και εξ αποστάσεως. Αυτό είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί προτού αποφασιστεί το άνοιγμα.

Σχολεία: Τα προγράμματα για το «κουδούνι» της Δευτέρας

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς, μια δυνατότητα που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει εκατοντάδες.

Με τη νέα ΚΥΑ που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας παρουσιάζονται εκτενώς όλα τα μέτρα ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες, σε διαφορετικές ώρες και από διαφορετικές εισόδους/εξόδους, εφόσον αυτές υφίστανται, με ευθύνη του Διευθυντή της σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων, με στόχο τον περιορισμό συγχρωτισμού των γονέων/κηδεμόνων.

Οι διοικήσεις των σχολείων τα τελευταία εικοσιτετράωρα στέλνουν emails στους γονείς με τα αναλυτικά προγράμματα προσέλευσης και αποχώρησης, στα οποία τονίζεται η ανάγκη να μη συγχρωτίζονται (οι γονείς) την ώρα που φέρνουν και παραλαμβάνουν τους μαθητές από το σχολείο.

Σε περίπτωση που δεν έχουν λάβει email, οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν την ιστοσελίδα της σχολικής μονάδας ή να επικοινωνούν τηλεφωνικώς με το σχολείο. Δείτε παραδείγματα προγραμμάτων που στέλνουν οι μονάδες στους γονείς:

Πρόγραμμα σχολείου για τη Δευτέρα

sholeia-sxoleia-programm.jpg

 «Κλειδί» ο αερισμός στις αίθουσες των σχολείων

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το alfavita.gr με εγκύκλιο του υπ. Υγείας ορίζεται ότι θα πρέπει:

1. Οι αίθουσες να αερίζονται πλήρως για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας τους

2. Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν πλήρως ανοικτά για τουλάχιστον 15 λεπτά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων καθώς και μετά την αποχώρηση των μαθητών.

3. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα 5 λεπτά θεωρούνται επαρκής χρόνος για την πλήρη ανανέωση του αέρα, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του εσωτερικού αέρα κάθε 20 λεπτά.

 

Πηγή: skai.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χατζημάρκος σε Πιερρακάκη: «Θέλουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά μας»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή του μέτρου, αλλά ζήτησε την καθολική εφαρμογή του σε Ρόδο, Κυκλάδες και σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

ΓΣΕΕ: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την 1η Οκτωβρίου – «Όχι στο 13ωρο»

Ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής – Αντίδραση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που «διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις»

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Επανεξέταση της εξαίρεσης από το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Επιστολή του Γιάννη Ρούσσου προς τον Πρωθυπουργό – «Η εξαίρεση των Κυκλάδων συνιστά ιστορική αδικία και παραβιάζει την αρχή της νησιωτικότητας»

Σοβαρό τροχαίο στον Πειραιά: Τραμ προσέκρουσε σε λεωφορείο – Αναφορές για 30 τραυματίες

Το ατύχημα σημειώθηκε στη Μικράς Ασίας – Ερευνώνται οι συνθήκες της σύγκρουσης

Δημοτικό Ραδιόφωνο στην Αμοργό – Επιτυχία το συνέδριο του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων Ελλάδος

Η Αμοργός φιλοξένησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων – Δέσμευση για ίδρυση Δημοτικού Σταθμού και ενίσχυση της τοπικής ενημέρωσης

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου: «Ισότιμη εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ και στις Κυκλάδες»

Απορία και προβληματισμός για τον αποκλεισμό του νομού από τη ρύθμιση – Κάλεσμα σε παρέμβαση των βουλευτών Κυκλάδων

Μ. Βάβουλας: «Η Νάξος χρειάζεται υποδομές, ενεργούς πολίτες και συνεργασίες για να πάει μπροστά» (video)

Ο Δημοτικός Σύμβουλος με τη «Δύναμη Αλλαγής» μίλησε για τον τουρισμό, τις υποδομές, το στεγαστικό στα χωριά και την ανάγκη θεματικών δημοτικών συμβουλίων.

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Αναβολή της τελετής αγιασμού (11/09) ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Η τελετή που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου μετατίθεται μέχρι νεωτέρας, καθώς ο περιβάλλων χώρος δεν είναι ακόμη κατάλληλος για την προσέλευση των μαθητών.

Μεταμόσχευση μαλλιών: Η σύγχρονη λύση στην τριχόπτωση

Μεταμόσχευση μαλλιών: Σήμερα, εφαρμόζονται δύο βασικές μέθοδοι: η FUE (Follicular Unit Extraction) και η FUT (Follicular Unit Transfer).

Στα Κουφονήσια έρχεται νέο 5άστερο ξενοδοχείο από τη ΝΟΜΑΣ Α.Ε.

Προέγκριση οικοδομικής άδειας για πολυτελή μονάδα 29 δωματίων και 58 κλινών στον οικισμό Αγίου Γεωργίου.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.