Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠαιδείαΕλλάδα - Κορωνοϊός: Πανελλαδικές τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο; Γιατί όχι;

Ελλάδα – Κορωνοϊός: Πανελλαδικές τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο; Γιατί όχι;

|

Στο τραπέζι παράταση της σχολικής χρονιάς, μείωση της ύλης και Πανελλαδικές τον Ιούλιο – Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του κλεισίματος των σχολείων άφησε η υπουργός Παιδείας – Κλειστές και οι σχολές Εμπορικού Ναυτικού – Σε φακέλους οι βαθμοί 

Λέτε να δούμε Πανελλαδικές εξετάσεις τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο; Δεν θα είναι η πρώτη φορά, σίγουρα όμως αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο της Παιδείας και στον …οικογενειακό προϋπολογισμό… Ομως, δεν είναι μόνο αυτό… Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μίλησε το πρωί σήμερα στην εκπομπή “Κοινωνία Ωρα MEGA” για την αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας των σχολείων στη χώρα για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Και ήταν ξεκάθαρη… 

Η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να χαθεί η χρονιά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση για το κατά πόσον θα παραταθεί η περίοδος αναστολής της λειτουργίας τους.

«Δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση. Θα ακούμε τους ειδικούς και θα πορευόμαστε με βάση τα όσα μας λένε, όπως έχει συμβεί και έως τώρα», ανέφερε αρχικά. «Στο διάστημα των 14 ημερών όπου θα παραμείνουν κλειστές όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης της χώρας, οι ειδικοί θα αναλύουν, θα εξετάζουν τα δεδομένα και θα δούμε αν θα υπάρξει επιμήκυνση της αναστολής. Αυτήν την στιγμή η απόφαση ισχύει ως τις 24 Μαρτίου», τόνισε.

«Για το σχολείο, εφόσον μιλάμε για μια αναστολή λειτουργίας δύο – τριών εβδομάδων, τα μέτρα για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών, θα γίνουν με ήπιο τρόπο. Αναμόρφωση των διδακτικών ωρών, μείωση της διάρκειας σε 35 λεπτά, πιο εντατική διαδικασία μάθησης και περικοπή των περιπάτων».

«Αν πάμε σε μεγαλύτερη αναστολή τότε υπάρχει το ενδεχόμενο επέκτασης του σχολικού έτους, μείωση της διδακτικής ύλης και, ναι, υπάρχει ενδεχόμενο μετακύλισης των πανελληνίων εξετάσεων. Δεν θα χαθούν όμως οι εξετάσεις ούτε το σχολικό έτος».

Ιούλιο ή Σεπτέμβριο οι Πανελλαδικές
Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεξαχθούν οι Πανελλαδικές τον Ιούλιο, σε περίπτωση που παραταθεί το κλείσιμο των σχολείων. Αν ωστόσο κριθεί ότι οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες, τότε ενδέχεται οι Πανελλαδικές να μετακυλισθούν για τον Σεπτέμβριο.

Ενώ για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ανέφερε «Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήδη εξετάζεται για τα πανεπιστήμια και είμαστε σε επαφή μαζί τους, έχουμε κάνει ενέργειες για να γίνει ό,τι χρειάζεται. Ενώ, για τα σχολεία έχουμε βάλει σε προτεραιότητα την τρίτη λυκείου. Κάνουμε ήδη δοκιμαστικά αναφορικά με τη χρήση ενός δικτύου για να μπορέσουν να συνεχίσουν τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα μέσω διαδικτύου».

Ενδεχόμενο ματαίωσης των παρελάσεων

Για τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, η υπουργός Παιδείας είπε ότι είναι πιθανό να ματαιωθούν ενώ σχετικά με τους εκπαιδευτικούς. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης με προτεραιότητα στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, σε συντονισμό των περιφερειακών διευθύνσεων με τις σχολικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς.

Για τα προγράμματα Erasmus η υπουργός σημείωσε ότι η Ε.Ε. έχει δώσει γενικότερες οδηγίες που εφαρμόζονται από τις χώρες. Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά τμήματα Erasmus η υπουργός είπε “δεν θα λειτουργήσουν” διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και όχι για την εξ’ αποστάσεως.

Ποιες εκπαιδευτικές δομές αφορά το μέτρο

Σημειώνεται ότι χθες αποφασίστηκε η άμεση προληπτική διακοπή των μαθημάτων για δύο τουλάχιστον εβδομάδες σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Tο μέτρο αφορά σε σχολεία, Πανεπιστήμια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται απο το Υπ. Παιδειας, όπως ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ και φροντιστήρια.

Οι διοικητικές υπηρεσίες και οι εστίες στέγασης θα λειτουργούν κανονικά ενώ η έρευνα στα Πανεπιστήμια θα διενεργείται απρόσκοπτα.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση σχετικά με την αναστολή αθλητικών δραστηριοτήτων στα σχολεία, όπως και της δραστηριότητας της κολύμβησης.

Βαθμοί σε κλειστούς φακέλους για το Δημοτικό

Μέτρα έχουν ληφθεί και για τον τρόπο με τον οποίο θα πάρουν βαθμούς οι μαθητές στα σχολεία. Σύμφωνα με την απόφαση, οι μαθητές των Δημοτικών θα πάρουν τους βαθμούς σε κλειστούς φακέλους, ενώ όσοι γονείς ήθελαν να ενημερωθούν για την πρόοδο των γονιών τους θα μπορούσαν να το κάνουν τηλεφωνικώς.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τους βαθμούς

Με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων/συναθροίσεων σε κλειστό χώρο, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με συγχρωτισμό μαθητών/τριών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικού προσωπικού:

Οι γονείς/κηδεμόνες μαθητών/τριών που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ και Β΄ τάξη Δημοτικού δύνανται να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους διδάσκοντες προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των τέκνων τους.

Αναφορικά με την επίδοση των ελέγχων για τους μαθητές/τριες που φοιτούν στη Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη, οι σύλλογοι διδασκόντων, με απόφασή τους, θα πρέπει να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να παραδίδονται οι έλεγχοι προόδου β΄ τριμήνου σε κλειστό και σφραγισμένο φάκελο στην τσάντα του κάθε μαθητή, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία γονέων και κηδεμόνων στο σχολείο.
Με ευθύνη του/της διευθυντή/ντριας και του συλλόγου διδασκόντων θα ενημερωθούν σχετικά οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών.

Κλείνουν και οι σχολές του Εμπορικού Ναυτικού

Την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των δημοσίων σχολών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ,ΚΕΣΕΝ, Σχολές σωστικών και πυροσβεστικών μέσων, θαλαμηπόλων) από σήμερα 11 Μαρτίου 2020 και για τις επόμενες 14 μέρες, αποφάσισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για προληπτικούς λόγους με στόχο τη μείωση της διασποράς του κορονοϊου COVID-19.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τουρισμός – Expedia: Αυτό το μονοπάτι ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες πριν προβούν σε κράτηση

Το μονοπάτι που ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες με προορισμό την κράτηση διακοπών παρουσιάζει η έκθεση των Expedia Group και Luth Research με τίτλο «The...

Η ομάδα Clean-Respect-Preserve ανέλαβε εθελοντική δράση στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου (εικόνες)

Η εθελοντική ομάδα Clean-Respect-Preserve βρέθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Νάξου και καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο (εικόνες)

Μύκονος: Στροφή προς τον αθλητικό τουρισμό και την ευεξία

Το συνέδριο “Sports Tourism & Sustainable Destinations" πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο στο πλαίσιο του δεύτερου Mykonos Running Festival.

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αγώνας κυπέλλου στο Γιάννενα σήμερα (30/09) και έλευση Νεοφύτου

Δύσκολη αποστολή του ΑΠΑΣ τα Φανάρια απόψε ( 30/09, 15:00) στα Γιάννενα κόντρα στον Βίκο για το Κύπελλο - Νέα προσθήκη ο γκαρντ Γιώργος Νεόφυτος

Νάξος – Βίβλος: Τελετή αποκαλυπτηρίων στη μνήμη Αργύρη Σοφικίτη

Τελετή αποκαλυπτηρίων στη Βίβλο Νάξου - Πότε και στη μνήμη ποιου η όλη δράση από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

SEAJETS – Διαγωνισμός:Ταξίδεψε και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Μεγάλος διαγωνισμός: Ταξίδεψε με τη SEAJETS και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Παρμενίων 2023: Συμμετοχή και της Νάξου, “απόβαση” στρατιωτικών οχημάτων

Μεσημέρι Παρασκευής (29/09) και στο λιμάνι της Νάξου είχαμε .. απόβαση στρατιωτικών οχημάτων. Ποιος ο λόγος; (photo)

Πέντε επενδύσεις σε Σαντορίνη, Μύκονο και Αμοργό που δίνουν ώθηση στον τουρισμό

Τα μεγάλα deals και οι επενδύσεις που αλλάζουν τον τουρισμό χάρτη. Τι γίνεται στις Κυκλάδες και την Ρόδο

Εύβοια – Πτώση ελικοπτέρου: Αναγνωρίστηκε η σορός του πιλότου

Εύβοια - Ολοκλήρωση ερευνών - Δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί η ανέλκυση του ελικοπτέρου τις επόμενες ημέρες (video)

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής