Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΕλλάδα: Κλείνουν τα σχολεία με βάση το ...ιταλικό πρότυπο;

Ελλάδα: Κλείνουν τα σχολεία με βάση το …ιταλικό πρότυπο;

|

Υπό εξέταση το μέτρο του “λουκέτου” σε σχολεία, πανεπιστήμια αλλά και παιδικούς σταθμούς για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα, δηλώνει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ – Τι δηλώνει η Υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως 

Να ακολουθήσουμε ή όχι το πρότυπο των Ιταλών που έκλεισαν τα σχολεία (σε όλες τις βαθμίδες) έως τα μέσα Μαρτίου; Αυτή τη στιγμή κλειστά είναι τα σχολεία σε Αχαϊα, Ηλεία και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Αττικής και σε άλλες περιοχές… Οπως είναι κλειστό και το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο στη Κρήτη… Ομως; Μία απόφαση για καθολικό λουκέτο στις σχολικές μονάδες δεν είναι εύκολη υπόθεση… 

Το κλείσιμο σχολείων, παιδικών σταθμών και πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα, εξετάζεται προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση κορονοϊού, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Τσακρής.

Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα, μετά και από την αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα μας, ο κ. Τσακρής ανέφερε χαρακτηριστικά: “Όταν διαπιστωθεί έντονη εγχώρια μετάδοση, ένα από τα μέτρα που θα εκτιμηθούν θα είναι και το κλείσιμο των σχολείων. Το κλείσιμο των σχολείων έχει νόημα στην αρχή των επιδημιών και όχι στη φάση -όπως έγινε στην Ιταλία- που είναι σε μεγάλη έξαρση”.

Στο ερώτημα αν είμαστε κοντά σε μια τέτοια απόφαση απάντησε ότι είναι πιθανό: “θα εκτιμηθεί όταν υπάρξουν περιστατικά που συνηγορούν στην εξάπλωση του ιού” σημειώνοντας ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί πιθανόν συνολικά, σε σχολεία, πανεπιστήμια και παιδικούς σταθμούς. “Τα σχολεία -σημείωσε- είναι εστία από την οποία εξαπλώνονται οι ιοί στην οικογένεια. Σίγουρα το μέτρο αυτό θα συνεκτιμηθεί”.

Ο κ. Τσακρής εκτίμησε πως “δείχνει ότι είναι πολύ πιθανή πια η εγχώρια μετάδοση στη χώρα μας και θα πρέπει να περάσουμε στη φάση της επιβράδυνσης του επιδημικού κύματος που εξαπλώνεται στην Ευρώπη με αφετηρία την Ιταλία”, σημειώνοντας ότι “υπάρχουν πολλές υποκλινικές λοιμώξεις με ήπια συμπτώματα που δεν καταγράφονται και συντελούν την μετάδοση του ιού”.  

Κεραμέως: “Οχι στο κλείσιμο των σχολείων” 

Από τον Έβρο, όπου βρίσκεται σε περιοδεία στις εκπαιδευτικές δομές της περιοχής, μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην εκπομπή «LIVE NEWS». Όσον αφορά στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας για τον κορωνοϊό σε εκπαιδευτικές δομές, η κ. Κεραμέως επιβεβαίωσε ότι θα κλείσει το Πάντειο Πανεπιστήμιο για δύο μέρες για προληπτικούς λόγους.

Η υπουργός Παιδείας απέκλεισε προς το παρόν το κλείσιμο όλων των σχολείων. Είπε πάντως ότι «όλα τα σενάρια» είναι ανοιχτά, ενώ το υπουργείο Παιδείας ακολουθεί πάντα τις συστάσεις του ΕΟΔΥ όσον αφορά στο κλείσιμο των σχολείων.

Για τα 28 σχολεία που έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους, τόνισε ότι το κλείσιμο αυτό διαρκεί 14 μέρες από τότε που εμφανίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στο εκάστοτε σχολείο. Πρόσθεσε ότι οι μαθητές που είναι σε καραντίνα σπίτι τους λόγω του κορωνοϊού δεν θα πάρουν απουσίες.

Τέλος, η Νίκη Κεραμέως απέκλεισε παράταση του σχολικού έτους, λέγοντας όμως ότι έχουν αποφασιστεί συγκεκριμένες ενέργειες για τα σχολεία που έκλεισαν οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα. 

Με πληροφρίες από την ιστοσελίδα tanea.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Αεροδρόμια Κυκλάδων: Πτώση στη Σαντορίνη, στασιμότητα στη Μύκονο και ο παράγοντας “Ισραήλ”

Γεωπολιτικές εξελίξεις και διαφοροποιήσεις φέρνουν "ανισόρροπη" σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια – Η Fraport Greece δίνει τους αριθμούς

Βουρβουριά Νάξου: Εκεί που ο Άγιος Προκόπιος συναντά την πίστη και τη μνήμη

Μια λιτανεία που διασχίζει τον χρόνο – Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, οι κληρικοί της Νάξου και οι άνθρωποι του χωριού τίμησαν τη μνήμη του Αγίου με τρόπο που μόνο οι νησιώτες ξέρουν

Νέο ξενοδοχείο 3 αστέρων στα Κουφονήσια, επένδυση στην περιοχή “Βάρδια”

Η ανάπτυξη συνεχίζεται στα Κουφονήσια με την έγκριση νέας ξενοδοχειακής μονάδας σε έκταση σχεδόν 7 στρεμμάτων – Εγκεκριμένη η οικοδομική άδεια από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Κέα στο προσκήνιο με τον Happy Traveller, Κυριακή 13 Ιουλίου στον ΣΚΑΪ (video)

Ο Ευτύχης Μπλέτσας και η Ηλέκτρα εξερευνούν το νησί της Κέας, σε ένα ταξίδι με φάρους, μονοπάτια, αρχαία και ονειρικά τοπία – Μια τηλεοπτική ωδή στο κυκλαδίτικο νησί των αντιθέσεων (video)

Αθανασούλης: «Η διάσωση των Κούρων δεν διαπραγματεύεται – Η λύση πρέπει να είναι οριστική»

Κινητά ή ακίνητα; Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην τοπική κοινωνία της Νάξου, ενώ Φλεριανός, Κορρές και Μαυρογιαννόπουλος επανέρχονται με αιχμές και ερωτήματα

Σημαντική δράση για την προστασία της Ποσειδωνίας στην Κέα

Ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικούς οργανισμούς, προχωρά σε πρωτοβουλία βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον κόλπο του Αγίου Νικολάου

Μύκονος κατά του τέλους κρουαζιέρας, «Τιμωρητικό και άδικο μέτρο» καταγγέλλει το Λιμενικό Ταμείο

Αίτημα αναστολής του τέλους επιβατών κρουαζιέρας από το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας – Κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήγμα στην τοπική οικονομία

Νάξος: Έκρηξη αφίξεων (30% το πρώτο εξάμηνο) στο αεροδρόμιο, οι υποδομές στο … κόκκινο

Με αύξηση 45% τον Ιούνιο και 30% στο εξάμηνο, η τουριστική ζήτηση απογειώνεται, αλλά το αεροδρόμιο της Νάξου φτάνει στα όριά του – Επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.