Έφυγε από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης σε ηλικία 79 ετών ο πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η είδηση έσκασε σαν κεραυνός… Για τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, της σειράς μου (1988 – 1992) ήταν ένας πραγματικός δάσκαλος. Πρώτα άνθρωπος, μετά ποιμένος και μετά εκπαιδευτικός. Καταλάβαμε ότι ήταν ξεχωριστός από το γεγονός ότι το αμφιθέατρο – ακόμη και το κεντρικό – σε κάθε του μάθημα γέμιζε. Ισως να ήταν και ο μοναδικός εκείνα τα χρόνια που γέμιζε με άνεση το μεγάλο αμφθέατρο. Με το χαμόγελο στα χείλη, μπορούσε να γίνει κατανοητός ακόμη και στον πλέον αδαή περί τα της Θεολογίας. Ο λόγος του μέλι… Ακόμη κι όταν δεν είχα δικό του μάθημα, μου άρεσε να τον παρακολουθώ… Και κάποια στιγμή βρέθηκε και στη Νάξο… Τον φιλοξένησε η οικογένειά μου… Οι γονείς μου έχουν να λένε για τον απίστευτα καθαρό λόγο του, όπως και όσοι βρέθηκαν στην Μητρόπολη Παροναξίας και είχαν την τύχη να τον ακούσουν… Ισως γιατί ήταν επτανήσιος (Κερκυραίος) και τα βρήκε γρήγορα με την μητέρα μου (Κεφαλονίτισσα)…
Ο πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός, ένας από τους αγαπημένους μου καθηγητές δεν είναι πια στη ζωή… Θυμάμαι τις…. λεκτικές διαμάχες του με φοιτητές ή και καθηγητές, άριστος γνώσης της Ιστορίας, των Ελληνικών προτιμούσε τον όρο “Ρωμηός” αντί για “Ελληνας” υποστηρίζοντας ότι το “Ελληνας” δηλώνει καταγωγή, ενώ το “Ρωμηός” είναι ο Ορθόδοξος Χριστιανός, και μάλιστα είχε δηλώσει σε συνέδριο “Στην Ευρώπη του διαφωτισμού και της Γαλλικής Επαναστάσεως, δεν χωρά η Ορθόδοξη Ελλάδα. Η Ευρώπη γνωρίζει πως η Ορθοδοξία των Αγίων μας συνιστά ανατροπή της πολιτισμικής και κοινωνικής πραγματικότητος”.
Έφυγε σήμερα το πρωί, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 79 ετών και το κενό που αφήνει πίσω του σε Πανεπιστημιακό επίπεδο μεγάλο. Ομως, είναι μεγαλύτερο για την Ορθοδοξία και την εν γένει Θεολογία… Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, ήταν ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διακονούσε στον πανεπιστημιακό ναό του Αγίου Αντίπα στον χώρο της Οδοντιατρικής Σχολής, στου Γουδή. Μάλιστα, το 2015 βραβεύτηκε με το Μακεδονικό Βραβείο για το συνολικό του έργο.
Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940 όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του (1958). Από το 1964 έως το 1967 σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου έλαβε τα πτυχία Θεολογίας και Φιλολογίας.
Με την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας και το 1969 μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στην τότε Δυτική Γερμανία (Βόννη και Κολωνία), όπου και έμεινε μέχρι το 1975. Ενδιάμεσα πραγματοποίησε σπουδές και αρχειακές έρευνες στην Αγγλία. Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του κλήρου στη Γερμανία και έγινε διδάκτωρ Θεολογίας (Αθήνα) και Φιλοσοφίας-Ιστορίας (Κολωνία).
Από το 1984 διετέλεσε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκοντας «Ιστορία του Πνευματικού Βίου κατά την μεταβυζαντινή περίοδο», «Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας» και «Βυζαντινή Ιστορία». Διετέλεσε κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής από το 2004 έως το 2007, οπότε και αφυπηρέτησε, λαμβάνοντας τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή.
Η εξόδιος ακολουθία, θα ψαλλεί το Σάββατο 21η Δεκεμβρίου και ώρα 2.00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων και θα προστεί ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Η συγκινητική ανάρτηση της κόρης του Αγγέλας
«Να χαίρεται την Βασιλεία του…Πατέρας μας, αλλά και πατέρας όλου του κόσμου…Μια προσευχή στην μνήμη του… Σας ευχαριστούμε…η πρεσβυτέρα Βαρβάρα, τα τέκνα Αγγέλα, Κων. Καλοσπυρος, Δημήτρης – Σπυριδούλα, Θοδωρής – Νατάσσα, τα εγγόνια Βαρβάρα, Θάλεια, Σπύρος, Μάρθα, Σταυρούλα, Καλή, Γιώργος Μετ., Γιώργος Καλ., Ζωζώ, Νάσια» γράφει σε ανάρτησή της στο Facebook η κόρη του ιερωμένου.
Το “αντίο” της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης
Η Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ, πληροφορηθείσα την εις Κύριον εκδημία του πολυσεβάστου πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Μεταλληνού, Ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ, ρέκτη ερευνητή και βαθυνούστατου θεραπευτή της Ορθόδοξης Θεολογίας και της Ιστορίας του Ελληνισμού, εκφράζει την εκ μέσης καρδίας λύπη της και συμπάσχει με τους οικείους του.
Ο πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός παρήγαγε σπουδαίο έργο, με πρωτοποριακές και πρωτότυπες μελέτες, η δε θεολογική του μαρτυρία θα παραμένει υποδειγματική. Υπερμαχούσε με παρρησία για το ορθόδοξη δόγμα και ήθος και το πρόσωπό του ενέπνεε στον εκκλησιαστικό κόσμο σεβασμό.
Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του.
Να έχουμε την ευχή του.
Θεόδωρος Ξ. Γιάγκου, Κοσμήτορας.
Συμεών Πασχαλίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.
Παναγιώτης Σκαλτσής, Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ