Την Ονομασία Του 4ου Λυκείου Ηλιούπολης Σε «Μανώλης Γλέζος» Προτείνει Ο – διευθυντής του σχολείου και ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος – Φώτης Χρυσουλάκης
Μπορεί στη Νάξο να μην ευωδόθηκε (μέχρι αυτή τη στιγμή) η προσπάθεια που ξεκίνησε από τον πρώην Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Νάξου, Ματθαίου Χατζηπέτρου, να δοθεί το όνομα του Μανώλη Γλέζου στο μεγαλύτερο σχολείο του νησιού, όμως δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε την προσθήκη του ονόματος “Μανώλης Γλέζος’ στο 4ο Λύκειο Ηλιούπολης…
Η είδηση έρχεται μέσα από την σελίδα ilioupolinews.gr που τονίζει ότι “την Ονομασία Του 4ου Λυκείου Ηλιούπολης Σε «Μανώλης Γλέζος» Προτείνει ο Φώτης Χρυσουλάκης”…
Και στη συνέχεια το άρθρο αναφέρει: ” Ο αιρετός που ταυτόχρονα έχει τη θέση του διευθυντή του 4ου Λυκείου πρότεινε ενώπιον του σώματος τη χρήση του ονόματος του αγωνιστή της εθνικής αντίστασης Μανώλη Γλέζου για το σχολείο το οποίο «υπηρετεί» εδώ και χρόνια. Η πρόταση ήρθε σε συνέχεια της ερώτησης του Στάθη Ψυρρόπουλου προς τη δημοτική αρχή για τον ορισμό της ονομασίας του Μανώλη Γλέζου σε κάποιο δρόμο, πλατεία ή άλλο σημαντικό σημείο της πόλης”.
# Να σημειώσουμε ότι ο κος Ψυρρόπουλος – επικεφαλής της παράταξης “Πρώτα η Ηλιούπολη” είχε αιτηθεί στις 31 Μαρτίου (σ.σ. την επομένη του θανάτου του Μανώλη Γλέζου” όπως ονομαστεί η αίθουσα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Αίθουσα “Μανώλης Γλέζος”. Αίτημα που κατατέθηκε άμεσα και στο Δημοτικό Συμβούλιο”…
Επίσης στις 5 Απριλίου από τη παράταξη ” Ηλίου-ΠΟΛΙΣ – Ανθρώπινη Πόλη” κατατέθηκε πρόταση να δοθεί το όνομα κεντρικής πλατείας (σ.σ. αναφέρθηκε η πλατεία Ανεξαρτησίας της Αγίας Μαρίνας) στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου… Μάλιστα, μία ημέρα αργότερα (06/04) εκ μέρους της Εκκλησίας, ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ είχε καταθέσει κι αυτός τη δική του πρόταση όπως έχουμε ονοματοδοσία της αίθουσας εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντιστάσεως της Ηλιούπολης αλλά με τα ονόματα και των δύο ηρώων της αντίστασης… ”Αίθουσα τελετών Λάκη Σάντα και Μανώλη Γλέζου”.
Η σχέση του Μανώλη Γλέζου με την εκπαίδευση
Με βάση ανοιχτή επιστολή του πρώην βουλευτή, συγγραφέα και εκπαιδευτικού Νίκου Λεβογιάννη, έχουμε τις παρεμβάσεις του Μανώλη Γλέζου στον τομέα της Παιδείας και οι οποίες δεν ήταν και λίγες…
– Ίδρυση Γυμνασίων και Λυκείων (1982-1985) σε όλα τα μικρά νησιά των Κυκλάδων και του Αιγαίου (Κουφονήσι, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Σίκινος, Φολέγανδρος, Θηρασία, Ανάφη, Κίμωλος, Αντίπαρος κ.ά.).
– Ίδρυση 44 βιβλιοθηκών σε όλα σχεδόν τα μικρά νησιά του Αιγαίου (Ανάφη, Φολέγανδρος, Αντίπαρος, Θηρασιά, Δονούσα, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κύθνος κ.α.).
– Από τη δεκαετία του 1980 και με αφετηρία τη Νάξο, ο Μανώλης Γλέζος ξεκίνησε μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη εξόρμηση, παραδίδοντας μαθήματα ζωής και αγώνα στους νέους όλων των ηλικιών, στα δημοτικά, τα γυμνάσια, τα λύκεια, τα πανεπιστήμια, τις στρατιωτικές σχολές, σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέδωσε εκατοντάδες μαθήματα, που πλησιάζουν τα χίλια, σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο, σε πανεπιστήμια και στρατιωτικές σχολές, ακόμη και σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.
– Στη γενέτειρά του, την Απείρανθο, ίδρυσε τη μεγαλύτερη σήμερα βιβλιοθήκη της Νάξου και των Κυκλάδων, τη βιβλιοθήκη του Νίκου Γλέζου (1964), μια βιβλιοθήκη δημιούργημα της πενιχρής αποζημίωσης (18.000 δραχμές) που έδωσε η Δυτική Γερμανία στους εκτελεσμένους από τους Ναζί Έλληνες πατριώτες. Η βιβλιοθήκη αυτή λεηλατήθηκε επί χούντας από τη χωροφυλακή και χάθηκαν τότε 2.000 τόμοι βιβλίων. Επαναλειτούργησε με την πτώση της δικτατορίας (1974) και σήμερα αριθμεί 30.000 τόμους βιβλίων.
Οπότε; Εϊναι ένας άνθρωπος της Παιδείας και αξίζει όλες τις αρμόζουσες τιμές…