Ο καθαρισμός και η απολύμανση των σχολικών εγκαταστάσεων είναι μια κρίσιμη παράμετρος της διαδικασίας επανέναρξης των μαθημάτων. Από τον ΕΟΔΥ έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες για τα υλικά καθαριότητας, ενώ αυστηρές προδιαγραφές για τις απολυμάνσεις έχει θεσπίσει ο ΕΟΦ.
Ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία εξέλιξης της πανδημίας COVID-19 κρίνεται η επιστροφή εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία, της Γ΄ Λυκείου από τη Δευτέρα 11 Μαΐου και των υπολοίπων τάξεων λυκείου και γυμνασίου από τη 18η Μαΐου. Από το υπουργείο Παιδείας έχει καθοριστεί ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των μαθητών μέσα στην αίθουσα το 1,5 μέτρο, ενώ ο συνολικός αριθμός δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 άτομα. Γι’ αυτό θα υπάρξουν εκ περιτροπής διδασκαλία, διαφορετικά διαλείμματα, ενώ δίνεται έμφαση στον φυσικό εξαερισμό των αιθουσών.
Ως ιδιαίτερης σημασίας αναδεικνύεται η καθαριότητα των σχολείων. Σε προχθεσινή τηλεδιάσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ζητήθηκε από τους δήμους, που έχουν την ευθύνη καθαριότητας των σχολικών κτιρίων, «να φροντίσουν ώστε να υπάρχει σχολαστικός καθαρισμός (και όχι απολύμανση όπως επισημάνθηκε, εκτός περιπτώσεων όπου υπήρξαν κρούσματα) των σχολικών εγκαταστάσεων δύο τουλάχιστον φορές την ημέρα, πριν από την έναρξη αλλά και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής ημέρας», αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου σε επιστολή του προς τους δημάρχους.
Πώς θα επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος, όταν είναι γνωστό πως η καθαριότητα των σχολικών μονάδων πάσχει, με το προσωπικό να είναι ελλιπέστατο και κακοπληρωμένο; Οι δημοτικές αρχές στοχεύουν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες με απασχόληση και των καθαριστριών των δημοτικών σχολείων (που δεν θα λειτουργήσουν μέχρι και την 1η Ιουνίου), ενώ υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης και του προσωπικού καθαριότητας βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και των ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, όπως και προσλήψεων. Από τον ΕΟΔΥ έχουν υπάρξει συγκεκριμένες οδηγίες για τα μέσα καθαριότητας, με χρήση ουδέτερου απορρυπαντικού και στη συνέχεια διαλύματος χλωρίνης (σε συγκεκριμένη αναλογία). Σε επιφάνειες όπου δεν είναι δυνατή η χρήση χλωρίνης συνιστάται η χρήση αιθανόλης με συγκέντρωση άνω του 70%. Χρειάζεται προσοχή, καθώς στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς προβλήματα λόγω αυξημένων δόσεων χλωρίνης σε καθαριστικά.
Αρκετοί δήμοι έχουν ανακοινώσει τις επόμενες μέρες προγράμματα απολύμανσης των σχολικών κτιρίων. Υπογραμμίζεται η ανάγκη πιστής τήρησης από τους εργολάβους των προδιαγραφών, όσον αφορά τα υλικά και τις μεθόδους. «Θα πρέπει να πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Να έχουν έγκριση από τον ΕΟΦ, να είναι άοσμα για χρήση σε εσωτερικούς και κατοικημένους χώρους, εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον», σημειώνεται στις τεχνικές προδιαγραφές του Δήμου Αθηναίων. Τα απολυμαντικά υλικά πρέπει να είναι «πλήρως βιοδιασπώμενα, κυρίως να μην περιλαμβάνουν στην ανθρακική τους αλυσίδα αρωματικό δακτύλιο», σημειώνεται.
Σε επικοινωνία της «Κ» με τον ΕΟΦ υπογραμμίστηκε πως μόνο κατάλληλα απολυμαντικά κυκλοφορούν νόμιμα, φέροντας άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ. Από την πλευρά των δήμων υπάρχουν διαβεβαιώσεις για τους απαραίτητους ελέγχους, αν και η υποστελέχωση των εν λόγω υπηρεσιών και ο όγκος των εργασιών που πρέπει να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναδεικνύουν την ανάγκη αυξημένης εγρήγορσης.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα “kathimerini.gr”