Τρίτη, 29 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΕλλάδα - Γ' Λυκείου: "Σώθηκαν" τα Θρησκευτικά, "χάθηκαν" χάθηκαν Ιστορία, Αρχαία

Ελλάδα – Γ’ Λυκείου: “Σώθηκαν” τα Θρησκευτικά, “χάθηκαν” χάθηκαν Ιστορία, Αρχαία

|

Τα Θρησκευτικά είναι το μάθημα Γενικής Παιδείας που επέλεξε τελικά να «διασώσει» το υπουργείο Παιδείας στη νέα δομή της Γ΄ Λυκείου. Αντίθετα, διέγραψε την Ιστορία, τα Αρχαία, τα Μαθηματικά και τη Φυσική – Θρησκευτικά και Γυμναστική τα μόνα μαθήματα που είναι υποχρεωτικά στην Γ’ Λυκείου για όλους 

Χθες, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) δημοσιοποίησε την πρότασή του για τη Γ΄ Λυκείου, η οποία είναι η ίδια με εκείνη που είχε εξαγγελθεί στις 3 Σεπτεμβρίου 2018. Με αυτό βεβαίως ενισχύει τα επιχειρήματα εκείνων ότι ο διάλογος ήταν προσχηματικός, ιδίως όσων επιχειρηματολόγησαν υπέρ της διατήρησης των Λατινικών αντί της εισαγωγής της Κοινωνιολογίας.. Και βέβαια το συμπέρασμα είναι απλό: α Θρησκευτικά είναι το μάθημα Γενικής Παιδείας που επέλεξε τελικά να «διασώσει» το υπουργείο Παιδείας στη νέα δομή της Γ΄ Λυκείου. Αντίθετα, διέγραψε την Ιστορία, τα Αρχαία, τα Μαθηματικά και τη Φυσική. Επίσης, το μόνο μάθημα που παραμένει υποχρεωτικό για τους τελειόφοιτους μαζί με τα Θρησκευτικά είναι η Γυμναστική.

Ειδικότερα, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα “Καθημερινή”, η δομή της Γ΄ Λυκείου αποτυπώνει και τα τέσσερα μαθήματα στα οποία θα κληθούν να εξεταστούν οι μαθητές της για να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επί των εξεταζόμενων μαθημάτων, μοναδική αλλαγή σε σχέση με τα σημερινά είναι η αντικατάσταση των Λατινικών από την Κοινωνιολογία για τους μαθητές που θα διεκδικήσουν θέση σε σχολές ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Η φιλοσοφία των αλλαγών κινείται πάνω στον στόχο για μεγαλύτερη εμβάθυνση των παιδιών στην ύλη των μαθημάτων αλλά και στην καλύτερη προετοιμασία τους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής:

• Τα προγράμματα σπουδών στηρίζονται στη δομή της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου, όπως έχει εξαγγελθεί στις 3/9/2018.

• Υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές μαθήματα θα είναι η Φυσική Αγωγή (2 ώρες), τα Θρησκευτικά (1 ώρα) και μαθήματα επιλογής (ένα μάθημα 2 ωρών – ξένες γλώσσες και σχέδιο). Τα μαθήματα επιλογής έχουν οριστεί έτσι για τους μαθητές που θα επιλέξουν να εξετασθούν σε ειδικό μάθημα για τα τμήματα ΑΕΙ (π.χ. αγγλικά και τις αγγλικές φιλολογίες ή σχέδιο για τις αρχιτεκτονικές).

• Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ οι μαθητές θα επιλέξουν μία από τις τέσσερις ομάδες προσανατολισμού με κοινό εξεταζόμενο εξάωρο μάθημα τα Νέα Ελληνικά, και τρία εξεταζόμενα εξάωρα μαθήματα σε κάθε ομάδα (Αρχαία, Ιστορία, Κοινωνιολογία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Πληροφορική, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας).

• H αύξηση των ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων προσανατολισμού θα οδηγήσει σε λελογισμένη αύξηση της ύλης.

• Τα μαθήματα (γενικής παιδείας και προσανατολισμού) θα συνεχίσουν να διδάσκονται από τα διαθέσιμα σχολικά εγχειρίδια.

• Ο καθορισμός της διδακτέας και εξεταστέας ύλης και οι σχετικές οδηγίες θα ακολουθήσουν.

Πλέον, απομένει η ανακοίνωση της πρότασης του υπουργείου Παιδείας για το νέο εξεταστικό σύστημα. Στις 3/9/2018 το ΙΕΠ είχε ανακοινώσει πρόταση, η οποία έκανε λόγο για διπλές εξετάσεις: α) ενδοσχολικές εξετάσεις οργανωμένες σε περιφερειακό επίπεδο για τη λήψη του απολυτηρίου, με το οποίο όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε χαμηλόβαθμα τμήματα ΑΕΙ, και β) πανελλαδικές εξετάσεις για τα τμήματα υψηλής ζήτησης.

Θρησκευτικά μόνο με Φακέλους Μαθητή

Χωρίς βιβλία, μόνο με Φακέλους Μαθητή, θα διδαχθούν τα Θρησκευτικά, με βάση τα νέα προγράμματα σπουδών, και την επόμενη σχολική χρονιά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η απουσία εγχειριδίων επιτρέπει σε όσους διαφωνούν στις αλλαγές στο μάθημα να διαμαρτύρονται και να ζητούν επιστροφή στα παλαιά προγράμματα σπουδών. Ενδεικτικά, η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων επικρίνει το υπουργείο για τεχνάσματα ώστε να μην εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που την άνοιξη του 2018 ακύρωσε την απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών.

Ειδικότερα, όπως λέει η ΠΕΘ «το υπουργείο έστειλε πρόσφατα εγκύκλιο για να επανεκτυπωθούν και για το σχολικό έτος 2019-2020 τα βιβλία ή Φάκελοι του μαθήματος. Ο ισχυρισμός που χρησιμοποιεί το υπουργείο, για να ξεφύγει από τον σκόπελο του ΣτΕ, ότι δηλαδή άλλαξε τα προγράμματα και τα βιβλία, είναι ολοφάνερα ψευδής και παραπλανητικός, διότι αυτά παραμένουν ακριβώς τα ίδια με αυτά που ακυρώθηκαν από το ΣτΕ. Το υπουργείο άλλαξε μόνον τον αριθμό του Φύλλου Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, τη χρονολογία και την υπογραφή και, με αυτά τα τεχνουργήματα, προσπαθεί να κοροϊδέψει και να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό και κυρίως τους γονείς των μαθητών».

Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν στην «Κ» ότι οι Φάκελοι έχουν καταρτισθεί με βάση τα προγράμματα σπουδών επί Κώστα Γαβρόγλου και ύστερα από διάλογο με την αρμόδια επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Ματθαίος Γιαννούλης στον Ετήσιο Χορό του Κόρωνου, γλέντι μέχρι το πρωί! (αφίσα)

Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνου προσκαλεί όλο το νησί σε μια αξέχαστη μουσικοχορευτική βραδιά με τον αγαπημένο Ματθαίο Γιαννούλη και την ορχήστρα του. (αφίσα - video)

Καταγγελία του Δήμου Τήνου κατά ΔΕΔΔΗΕ για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος

Ο Δήμος Τήνου καταγγέλλει επίσημα τη ΔΕΔΔΗΕ και προχωρά σε μηνύσεις – Στα όρια της κατάρρευσης η τοπική κοινωνία λόγω συνεχών βλαβών στο δίκτυο

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Σημαντικές παρεμβάσεις στα γήπεδα Φιλωτίου και Αγερσανίου – Έτοιμα για τη νέα σεζόν

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στους συνθετικούς χλοοτάπητες – Έρχεται και νέα περίφραξη στο Φιλώτι

Η Σαντορινιά κυρία της μουσικής στη Μάνη: Ένα ταξίδι με τη Μαρίζα Κωχ

Μια μουσική συνάντηση καρδιάς με τη Σαντορινιά δημιουργό, γεμάτη τραγούδια, παραδόσεις και μνήμες από όλη την Ελλάδα.

Από τα πεύκα στο… τσιμέντο: Η περιβαλλοντική κατάρρευση των νησιών μας σε 30 χρόνια

Μέσα σε τρεις δεκαετίες, το Αιγαίο έχασε πάνω από 138.000 στρέμματα δάσους και απέκτησε 85.000 στρέμματα δόμησης – δραματικά ευρήματα για την αστικοποίηση, τη βιοποικιλότητα και το μέλλον του τουρισμού

Ποιος είναι ο άνθρωπος που καθαρίζει κάθε μέρα, εδώ και 20 χρόνια τη γειτονιά του

Ο “αθόρυβος ήρωας” μιας γειτονιάς στο Ηράκλειο που δίνει μάθημα πολιτισμού με τις πράξεις του.

Ορεινός Αξώτης: «Δούλες» της ξενιτιάς, η σκοτεινή πορεία των Ναξιωτισσών κοριτσιών προς την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη

Μια άγνωστη, σκληρή ιστορία: Από τις ελπίδες για δουλειά και πρόοδο, στις εξαφανίσεις, τις αρπαγές και τα δίκτυα εκμετάλλευσης – μέσα από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του 1902.

World Travel Awards: Ποια είναι η Ευρωπαϊκή πόλη που αναδείχθηκε για 2η χρονιά κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός

Ξεπέρασε το Παρίσι, τη Λισαβόνα και την Αθήνα, χάρη στην πολιτιστική της ενέργεια, την αρχιτεκτονική της και τα θρυλικά φεστιβάλ της.

Φορολογικές Υποχρεώσεις Ιουλίου: Η «τελευταία προθεσμία» χτυπά στις 31 του μήνα

Εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ρυθμίσεις και εκπτώσεις: Όλα όσα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Ανυπόφορη η “ανάσα” στις Κυκλάδες, ο καύσωνας “έγραψε” 40 βαθμούς στη Μέση της Νάξου (!!!)

Ακραίες θερμοκρασίες σάρωσαν το Αιγαίο: 40άρια σε Μέση Νάξου, Δαμαριώνα, Κουφονήσια – Πνιγηρές συνθήκες ακόμα και στις πιο δροσερές νησιωτικές ανάσες

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Νάξος: Παραίτηση Φλεριανού από τη θέση του Αντιδημάρχου Ισότητας, ποιους λόγους επικαλείται (έγγραφο παραίτησης)

Ο Βασίλης Φλεριανός παραιτήθηκε από την προεδρία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, επικαλούμενος αντικειμενική αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του – Συζητείται η αντικατάστασή του στο σημερινό (23/07) Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»