Πέντε σχολεία στην Κέντρική Μακεδονία παραμένουν κλειστά λόγω αυξημένου αριθμού μαθητών που έχουν γρίπη – Τι γίνεται με τις απουσίες
Σαρώνει ο ιός της γρίπης στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να απουσιάζουν για ημέρες από τις σχολικές αίθουσες. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Παιδείας με σημερινή του εγκύκλιο που απέστειλε προς τις σχολικές μονάδες αποφάσισε ότι οι απουσίες των μαθητών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής ς γρίπης θα καταχωρούνται αλλά δεν θα προσμετρώνται έως πέντε ημέρες.
«Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 24 της αρ. 79942/ΓΔ4/21-5- 2019 ΥΑ (Β΄ 2005), με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών καταχωρίζονται
αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020» αναφέρεται στην εγκύκλιο που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.
Η απόφαση αυτή, σημειώνεται στην εγκύκλιο, «εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας».
Κλειστά σχολεία λόγω της γρίπης
Εν τω μεταξύ, κλειστά παρέμειναν σήμερα τέσσερα νηπιαγωγεία και ένα δημοτικό σχολείο στην Κεντρική Μακεδονία, λόγω του αυξημένου αριθμού απόντων μαθητών από την εποχική γρίπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.
«Δύο νηπιαγωγεία και ένα δημοτικό σχολείο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης παρέμειναν κλειστά με απόφαση του δημάρχου Αμπελοκήπων- Μενεμένης, ενώ δύο νηπιαγωγεία, ένα στη Χαλκιδική και ένα στη Δυτική Θεσσαλονίκη σήμερα δεν λειτουργούν, διότι οι γονείς δεν έχουν πάει τα παιδιά τους λόγω ασθένειας ή επειδή φοβούνται μήπως αρρωστήσουν, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί εντολή αναστολής της λειτουργίας τους» επισήμανε ο κ. Κόπτσης.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος, Λάζαρος Κυρίζογλου, διευκρίνισε στο ΑΠΕ πως «από τους 263 μαθητές του δημοτικού σχολείου απουσίασαν σήμερα 212. Αντίστοιχα υψηλά ποσοστά απουσιών είχαμε και στα δύο νηπιαγωγεία, για αυτό και αποφάσισα να παρανείμουν κλειστά για τρεις ημέρες, στις 27, 28 και 29 Ιανουαρίου».
Αύξηση των κρουσμάτων
Κατά τον κ.Κόπτση, «η κατάσταση είναι προς το παρόν ελεγχόμενη, έχει παρουσιαστεί μικρή αυξητική τάση στον αριθμό απόντων μαθητών, λόγω της εποχικής γρίπης, της τάξεως του 30%, αλλά δεν είμαστε σε ανησυχητικό σημείο, αν και σε κάποια σχολεία απουσιάζει και το 60% των μαθητών». Στη Δυτική Θεσσαλονίκη το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν ξεπερνά το 30% του συνολικού αριθμού, ενώ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη το ποσοστό αγγίζει το 25%.
Όπως τόνισε, δεν τίθεται θέμα ανησυχίας καθώς μέχρι σήμερα «υπάρχουν κάποια μεμονωμένα περιστατικά, μετρημένα σε ένα χέρι, με πιστοποιημένο τον ιό της γρίπης». Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας διευκρίνισε πως «υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας ενημερωνόμαστε άμεσα από τα σχολεία για την κατάσταση που παρουσιάζουν σχετικά με τις απουσίες των παιδιών. Εάν μας ενημερώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) ότι υπάρχει ζήτημα, τότε σε συνεργασία με τους δημάρχους θα δοθεί εντολή να ανασταλεί η λειτουργία τους».
Οδηγίες στα σχολεία
Πριν λίγες ημέρες, το υπουργείο Παιδείας είχε αποστείλει οδηγίες για την εποχική γρίπη με στόχο την προφύλαξη μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού. Όπως αναφέρεται στη εγκύκλιο «με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης, έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα, ενώ τονίζεται εκ νέου η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».
«Κατά την τρέχουσα περίοδο η δραστηριότητα της γρίπης κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, θα πρέπει όμως για προληπτικούς λόγους να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης» αναφέρεται ακόμη στο κείμενο που θυμίζει ότι σκοπός της αποτελεί η ενημέρωση των εργαζομένων, των παιδιών των σχολείων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, όλων των Φροντιστηρίων και γενικότερα των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα της γρίπης, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος και τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού.
Διαβάστε όλη την εγκύκλιο στο τέλος του άρθρου