Τετάρτη, 13 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΕλλάδα: Επιδημία γρίπης και οδηγίες στα σχολεία για τις απουσίες των μαθητών

Ελλάδα: Επιδημία γρίπης και οδηγίες στα σχολεία για τις απουσίες των μαθητών

|

Πέντε σχολεία στην Κέντρική Μακεδονία παραμένουν κλειστά λόγω αυξημένου αριθμού μαθητών που έχουν γρίπη – Τι γίνεται με τις απουσίες 

Σαρώνει ο ιός της γρίπης στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να απουσιάζουν για ημέρες από τις σχολικές αίθουσες. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Παιδείας με σημερινή του εγκύκλιο που απέστειλε προς τις σχολικές μονάδες αποφάσισε ότι οι απουσίες των μαθητών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής ς γρίπης θα καταχωρούνται αλλά δεν θα προσμετρώνται έως πέντε ημέρες.

«Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 24 της αρ. 79942/ΓΔ4/21-5- 2019 ΥΑ (Β΄ 2005), με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών καταχωρίζονται
αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020»
αναφέρεται στην εγκύκλιο που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Η απόφαση αυτή, σημειώνεται στην εγκύκλιο, «εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας».

Κλειστά σχολεία λόγω της γρίπης

Εν τω μεταξύ, κλειστά παρέμειναν σήμερα τέσσερα νηπιαγωγεία και ένα δημοτικό σχολείο στην Κεντρική Μακεδονία, λόγω του αυξημένου αριθμού απόντων μαθητών από την εποχική γρίπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Δύο νηπιαγωγεία και ένα δημοτικό σχολείο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης παρέμειναν κλειστά με απόφαση του δημάρχου Αμπελοκήπων- Μενεμένης, ενώ δύο νηπιαγωγεία, ένα στη Χαλκιδική και ένα στη Δυτική Θεσσαλονίκη σήμερα δεν λειτουργούν, διότι οι γονείς δεν έχουν πάει τα παιδιά τους λόγω ασθένειας ή επειδή φοβούνται μήπως αρρωστήσουν, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί εντολή αναστολής της λειτουργίας τους» επισήμανε ο κ. Κόπτσης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος, Λάζαρος Κυρίζογλου, διευκρίνισε στο ΑΠΕ πως «από τους 263 μαθητές του δημοτικού σχολείου απουσίασαν σήμερα 212. Αντίστοιχα υψηλά ποσοστά απουσιών είχαμε και στα δύο νηπιαγωγεία, για αυτό και αποφάσισα να παρανείμουν κλειστά για τρεις ημέρες, στις 27, 28 και 29 Ιανουαρίου».

Αύξηση των κρουσμάτων

Κατά τον κ.Κόπτση, «η κατάσταση είναι προς το παρόν ελεγχόμενη, έχει παρουσιαστεί μικρή αυξητική τάση στον αριθμό απόντων μαθητών, λόγω της εποχικής γρίπης, της τάξεως του 30%, αλλά δεν είμαστε σε ανησυχητικό σημείο, αν και σε κάποια σχολεία απουσιάζει και το 60% των μαθητών». Στη Δυτική Θεσσαλονίκη το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν ξεπερνά το 30% του συνολικού αριθμού, ενώ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη το ποσοστό αγγίζει το 25%.

Όπως τόνισε, δεν τίθεται θέμα ανησυχίας καθώς μέχρι σήμερα «υπάρχουν κάποια μεμονωμένα περιστατικά, μετρημένα σε ένα χέρι, με πιστοποιημένο τον ιό της γρίπης». Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας διευκρίνισε πως «υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας ενημερωνόμαστε άμεσα από τα σχολεία για την κατάσταση που παρουσιάζουν σχετικά με τις απουσίες των παιδιών. Εάν μας ενημερώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) ότι υπάρχει ζήτημα, τότε σε συνεργασία με τους δημάρχους θα δοθεί εντολή να ανασταλεί η λειτουργία τους».

Οδηγίες στα σχολεία

Πριν λίγες ημέρες, το υπουργείο Παιδείας είχε αποστείλει οδηγίες για την εποχική γρίπη με στόχο την προφύλαξη μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού. Όπως αναφέρεται στη εγκύκλιο «με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης, έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα, ενώ τονίζεται εκ νέου η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».

«Κατά την τρέχουσα περίοδο η δραστηριότητα της γρίπης κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, θα πρέπει όμως για προληπτικούς λόγους να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης» αναφέρεται ακόμη στο κείμενο που θυμίζει ότι σκοπός της  αποτελεί η ενημέρωση των εργαζομένων, των παιδιών των σχολείων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, όλων των Φροντιστηρίων και γενικότερα των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα της γρίπης, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος και τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού.

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο στο τέλος του άρθρου 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χίος: στην άσφαλτο πυροσβέστες για λίγα λεπτά ξεκούρασης

Μια φωτογραφία από το μέτωπο της φωτιάς συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους, αποτυπώνοντας την εξάντληση και την αυταπάρνηση των πυροσβεστών.

Υπουργείο Παιδείας: 10.000 νέοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, μεγάλη ανάσα

Από σήμερα 13 Αυγούστου ως τις 18 του μήνα, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για μόνιμο διορισμό σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Ειδική Αγωγή.

Αντίο στη Χρυσούλα Μάνη, μορφή-σύμβολο της Σχοινούσας

Ο σύλλογος Σχοινουσιωτών αποχαιρετά με θλίψη την αγαπημένη Χρυσούλα, που με το χαμόγελό της σημάδεψε το νησί.

Κουφονήσια: Μάχη με τον χρόνο για να ξανατρέξει το νερό – Διπλή βλάβη στις μονάδες αφαλάτωσης

Ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Κωβαίος περιγράφει το θρίλερ των τελευταίων ημερών για την αποκατάσταση των βλαβών και καλεί τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις σε περιορισμό της κατανάλωσης.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: «Πράσινο φως» για ασφαλιστικά μέτρα κατά του συρματοπλέγματος

Η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την απομάκρυνση της περίφραξης γύρω από το εμβληματικό μνημείο.

Νίκος Οικονομίδης & Κυριακή Σπανού: 15 Αυγούστου και πάλι στις Εγγαρές με νησιώτικο ρυθμό

Το καθιερωμένο συναπάντημα μουσικής, χορού και συγκίνησης επιστρέφει στις Εγγαρές για μια νύχτα που θα μείνει αξέχαστη.

Cycladic Whispers: Όταν η Νάξος μιλά με τη φωνή της τέχνης

Η Katharina Bolesch και ο Alexander Reichardt γιορτάζουν 25 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας στο νησί, μέσα από την έκθεση που φιλοξενείται στην Fish & Olive Gallery στο Χαλκί.

Κώστας Μπιζάς: Με ευλάβεια η Πάρος τιμά την Παναγία την Εκατονταπυλιανή

Ο Δήμαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς απευθύνει μήνυμα για τη μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Αντιπύρ: Η τεχνική που σώζει σπίτια και ζωές – Πότε εφαρμόζεται

«Πώς οι Έλληνες πυροσβέστες χρησιμοποιούν ελεγχόμενη φωτιά για να σταματήσουν την εξάπλωση των πυρκαγιών»

Νάξος: Όταν η “βασίλισσα των Κυκλάδων” σε μαγεύει χωρίς πυξίδα (photos)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.