Την ύλη που αφορά τον Μακεδονικό Αγώνα και τον Παύλο Μελά περικόπτει το Υπουργείο Παιδείας από το μάθημα της Ιστορίας για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.
Λίγες ώρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ πως είναι Μακεδόνας, πως δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία και πως η δήθεν «μακεδονική γλώσσα» θα διδάσκεται πλέον στα ελληνικά σχολεία, έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας προς τους διδάσκοντες σχετικά με την διδακτέα ύλη της εκπαιδευτικής χρονιάς 2018/2019 προκαλεί σάλο.
Το υπουργείο Παιδείας στο έγγραφό του παραθέτει αναλυτικό οδηγό σχετικά με τα κεφάλαια της Ιστορίας που πρέπει να διδαχθούν οι μαθητές της Γ Λυκείου στα Εσπερινά Λύκεια και κατ επέκταση ποια είναι αυτά που μένουν εκτός ύλης.
Συγκεκριμένα στο έγγραφο με θέμα «Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών και Φυσικής Αγωγής ημερησίου και εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2018-2019» και ημερομηνία 18-10-2018 σημειώνεται: «Σας αποστέλλουμε τις παρακάτω οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών ημερησίου και εσπερινού Γενικού Λυκείου (Ιστορία, Θρησκευτικά, Πολιτική Παιδεία, Σύγχρονος κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών, Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών, Κοινωνιολογία, Φυσική Αγωγή) για το σχολικό έτος 2018-2019».
Έτσι, εμβληματικές προσωπικότητες όπως ο Παύλος Μελάς ο Γερμανός Καραβαγγέλης, αλλά και ολόκληρος ο Μακεδονικός Αγώνας μένουν εκτός διδακτέας ύλης! Και όλα αυτά την ώρα που ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο σχετικά με τις περιβόητες επιτροπές που θα αφαιρέσουν τυχόν αλυτρωτικές αναφορές στα βιβλία της Ιστορίας στα Σκόπια (και ίσως και στην Ελλάδα)…
«Για να μην κουραστούν οι μαθητές από τις επαναλήψεις» απάντησαν κύκλοι του υπουργείου Παιδείας στο «κόψιμο» της ύλης που περιλαμβάνει για τους μαθητές της Γ΄λυκείου την Ιστορία του Παύλου Μελά, του Γερμανού Καραβαγγέλη, του Ίωνα Δραγούμη αλλά και του Μακεδονικού Αγώνα.
Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει οτι η συγκεκριμένη μείωση «έγινε προκειμένου αν ελαφρυνθεί η τσάντα του μαθητή και στο πλαίσιο της εκμάθησης των συγκεκριμένων κεφαλαίων στην τρίτη γυμασίου». Έτσι κρίνουν ότι δεν χρειάζεται να επαναληφθεί στη Γ’ Λυκείου.
Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει η εφημερίδα το Εθνος η αποκάλυψη έγινε απο τον καθηγητή Θ. Μαλκίδη στο προσωπικό του ιστολόγιο όπου παραθέτει και στο έγγραφο του υπουργείου αλλά και τις σελίδες που φεύγουν από το βιβλίο της ιστορίας.. .