Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΕλλάδα: Δημιουργία ερευνητικού κέντρου ενάντια στο brain drain

Ελλάδα: Δημιουργία ερευνητικού κέντρου ενάντια στο brain drain

|

Η δημιουργία στην Ελλάδα ερευνητικού κέντρου διεθνούς κλάσης για την τεχνητή νοημοσύνη είναι στα σχέδια του 37χρονου καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του MIT Κωνσταντίνου Δασκαλάκη –  Η αποκάλυψη έγινε από τον ίδιο σε φιλανθρωπική εκδήλωση της οργάνωσης «Μαζί για το Παιδί». 

Την πρόθεσή του να ιδρύσει ένα ερευνητικό κέντρο διεθνούς κλάσης για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα αποκάλυψε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο 37χρονος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του MIT. Μιλώντας σε φιλανθρωπική εκδήλωση της οργάνωσης «Μαζί για το Παιδί» το βράδυ της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Hilton, ο Δασκαλάκης ανέφερε ότι το κέντρο, όπως το οραματίζεται, θα διαθέτει περίπου 30 ερευνητές και 150 φοιτητές και θα έχει τη μορφή ιδιωτικά χρηματοδοτούμενου κοινωφελούς οργανισμού.

Οπως είπε ο Δασκαλάκης, ο απώτερος σκοπός του, πέρα από την παραγωγή τεχνολογίας αιχμής και τη δημιουργία συστάδας καινοτόμων εταιρειών γύρω από το κέντρο, είναι η συμβολή στην αναστροφή του brain drain. Επισημαίνεται ότι σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΑΠΕ προ τριών μηνών εξέφραζε την απαισιοδοξία του για την ανακοπή της εκροής των πιο ταλαντούχων νέων μυαλών από τη χώρα, που έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης. Δήλωνε ωστόσο πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση, υπό προϋποθέσεις.

Η αποκάλυψή του για το υπό σχεδιασμόν ερευνητικό κέντρο –που προκάλεσε το χειροκρότημα του κοινού– ήλθε στο τέλος μιας ομιλίας στην οποία εστίασε στην υπό εξέλιξη επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Ο καθηγητής του ΜΙΤ, που έλαβε πέρυσι το βραβείο Rolf Nevanlinna της Διεθνούς Μαθηματικής Ενωσης, ανέδειξε κάποια από τα θαύματα που ήδη μπορούν να επιτελέσουν οι έξυπνες μηχανές. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση αλγορίθμων οι οποίοι, έχοντας «δει» έναν επαρκή αριθμό φωτογραφιών υπαρκτών προσώπων, μπορούν να «φανταστούν» απολύτως αληθοφανείς εικόνες ανθρώπων που δεν υπάρχουν. Δέος προκάλεσε και ο αλγόριθμος που μπορεί να μετατρέπει φωτογραφίες σε πίνακες με την τεχνοτροπία συγκεκριμένων ζωγράφων.


 

Ο Δασκαλάκης, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα τόσο των ουτοπιστών όσο και των τεχνοφοβικών που προβλέπουν ότι οι μηχανές είναι έτοιμες να κατακτήσουν τον κόσμο, υπενθύμισε ότι βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα της επανάστασης του AI και ότι αμφότερα τα προηγούμενα τα διαδέχθηκε ένας μακρύς «χειμώνας» – μία περίοδος κατά την οποία η τεχνολογία είχε σταματήσει να εξελίσσεται. Oπως ανέφερε, η τεχνητή νοημοσύνη έχει μέτριες επιδόσεις στην κατανόηση κειμένου, τη μετάφραση και τη σύνθεση: «Οι αλγόριθμοι καταλαβαίνουν μόνο πολύ μικρά αποσπάσματα, όχι νουβέλες». Εκεί δε που οι επιδόσεις τους είναι απογοητευτικές είναι «στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και στη μεταφορά γνώσεων που έχουν αποκτηθεί σε ένα πεδίο σε άλλα». Ο άνθρωπος, εξήγησε ο Δασκαλάκης, μπορεί να κάνει χρήση των δεξιοτήτων που απέκτησε μαθαίνοντας να κάνει ποδήλατο, όταν κάνει σκι. Αντιθέτως, όπως είπε, «οι αλγόριθμοι αποκτούν συγκεκριμένες γνωστικές εμπειρίες», τις οποίες δεν μπορούν να μεταφέρουν σε άλλα αντικείμενα. Παρομοίασε τη στενή νοημοσύνη που διαθέτουν σήμερα οι μηχανές με μαθητές χαμηλής ευφυΐας.

Σε επίπεδο κοινωνικό και ρυθμιστικό, ο Δασκαλάκης εστίασε σε τέσσερα κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης: στην αξιοπιστία, στην ηθική, στην ιδιωτικότητα και στην αμεροληψία. Οπως εξήγησε, η διοχέτευση ανεπαρκών ή μη αντιπροσωπευτικών δεδομένων σε έναν αλγόριθμο σημαίνει ότι οι αποφάσεις του θα είναι λανθασμένες – με ενδεχομένως ολέθριες συνέπειες.

Για παράδειγμα, έδειξε βίντεο ενός αυτόνομου οχήματος της Tesla το οποίο δεν αναγνωρίζει μία νταλίκα σταθμευμένη στα αριστερά του δρόμου ως εμπόδιο και καρφώνεται επάνω της χωρίς να φρενάρει. «Οι απαντήσεις που θα δώσουμε σε αυτά τα ζητήματα θα καθορίσουν το μέλλον», κατέληξε ο Δασκαλάκης. Οσο για τον φόβο σύγκρουσης ανθρώπων και μηχανών, είπε ότι δεν θα τεθεί τέτοιο ζήτημα, γιατί στις επόμενες δεκαετίες «δεν θα υπάρχει ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο».

Σε ερώτηση για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση, o Δασκαλάκης επαίνεσε εμμέσως τη μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου («έγιναν μεγάλα, σωστά βήματα») και κατηγόρησε πολιτικούς και πανεπιστημιακούς ότι συνέπραξαν για την αναίρεση των θετικών διατάξεων του νόμου. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν προετοιμάζουν τους φοιτητές για την αγορά εργασίας, τόνισε, αλλά «για να γίνουν πολιτικοί».

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή) –  (φωτ. Panoulis Photography)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Β. Κατσαράς: «Η Νάξος προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες, σωστή τιμή, μεγάλος πλούτος επιλογών»

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού μιλά για τη στροφή των Αμερικανών σε πιο «αυθεντικούς» προορισμούς, τη δυναμική της Νάξου και την πολυεπίπεδη προβολή στο εξωτερικό.

Πανναξιακός ΑΟΚ στο Δημοτικό Σχολείο Κορώνου για την 12η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Ο προπονητής Ανδρέας Καρακατσάνης και οι αθλητές Στράτος Πολιτόπουλος & Χρήστος Σβάρνας έπαιξαν, μίλησαν και ενέπνευσαν τους μαθητές της Κορώνου.

Κυκλοφόρησε το 55ο τεύχος του περιοδικού «Ναξιακά Γράμματα»

Πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες, λογοτεχνία και συνέχεια της έρευνας για τη σύγχρονη γυναικεία ποίηση στην Απείρανθο.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τιμές όπως πέρυσι αλλά μείωση σε 19 νησιά από το ’26 λόγω ΦΠΑ

Οι πρώτες εκτιμήσεις δίνουν 1,11–1,12 €/λτ. (κάτω από 1,15 €/λτ.) Τι αλλάζει σε ΦΠΑ από 1/1/2026 και τι ισχύει για το επίδομα θέρμανσης 2025–2026.

ΑΔΜΗΕ: Στη Hellenic Cables η υποβρύχια διασύνδεση Λαύριο–Σέριφος & Σέριφος–Μήλος (Δ’ φάση Κυκλάδων)

Turnkey έργο 170 χλμ. στα 150 kV: ενεργειακή ένταξη Μήλου & Σερίφου στο ηπειρωτικό σύστημα, αναβάθμιση ηλεκτροδότησης σε 7 νησιά και σταδιακή απόσυρση παλαιών σταθμών.

Κρήτη: Νεκρή φάλαινα 6 μ. ξεβράστηκε στον Κερατόκαμπο

Το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης 25/9/2025 νότια του Ηρακλείου. Στο σημείο ο Λιμενικός Σταθμός Ιεράπετρας· σε ετοιμότητα κτηνίατροι του «ΑΡΙΩΝ».

Οι «Μιμίαμβοι» του Ηρώνδα από τους Χορονάξιους, το διήμερο (27 & 28) Σεπτεμβρίου στο «Ιάκωβος Καμπανέλλης»

Αιχμηρό χιούμορ, σάτιρα και στιγμές καθημερινότητας από την ελληνιστική εποχή ζωντανεύουν στη Νάξο. Ακατάλληλο για ανηλίκους.

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος σε Άγιο Προκόπιο & Στελίδα (29/9) λόγω εργασιών

Τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2025 θα γίνει προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης 09:00–12:00 σε Άγιο Προκόπιο και Στελίδα Αγίου Προκοπίου.

Στη Βουλή οι αυξήσεις νερού στη Νάξο & Μικρές Κυκλάδες — Ερώτηση από το «Κίνημα Δημοκρατίας»

Ανεξάρτητοι βουλευτές κατέθεσαν Ερώτηση & ΑΚΕ προς ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ για τις υπερβολικές αυξήσεις σε ύδρευση–αποχέτευση, ζητώντας επανεξέταση τιμολογίων και έλεγχο κόστους αφαλατώσεων.

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Νέα ωράρια στα Δημοτικά Μουσεία (27/9–20/10/2025) & επισκέψεις με ραντεβού τον χειμώνα

Ο Δήμος ανακοινώνει τα ανανεωμένα ωράρια για Καμπανέλλη, Απειράνθου, Κορώνου και Σκαδού. Μετά τις ημερομηνίες, λειτουργία με ραντεβού.

Μελάνες Νάξου: Κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στο νερό και πάνε σε .. δημοψήφισμα

Κάτοικοι ζητούν επιστροφή στις παλιές τιμές και δίκαιη τιμολόγηση· ετοιμάζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για συλλογική στάση

Ονοματοθεσία ανώνυμων οδών στη Νάξο: Κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχωρά στη διαδικασία ονοματοθεσίας και αρίθμησης οδών στη Χώρα και τα Αγγίδια, με στόχο τη διευκόλυνση κατοίκων και επισκεπτών.

ΔΕΔΔΗΕ: Τρίωρη διακοπή ρεύματος αύριο (22/09) στα χωριά της πεδινής Νάξου

Νάξος: Προσωρινή διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 22/09 (09:00–12:00) σε Γλινάδο, Άγιο Αρσένιο, Μύλους & Αργάνι Τριπόδων

Κυκλάδες: Ένα έμφραγμα, τρία νησιά, μία σωτηρία στο Ιπποκράτειο (video)

Σίφνος → Σύρος (4–5 μέρες) → Μύκονος → Αθήνα: καταγγελίες της οικογένειας για χαοτικές διακομιδές και κενά στο σύστημα υγείας των νησιών.

Κουφονήσι: Ομόφωνο «ναι» σε μειώσεις και δίκαιη τιμολόγηση νερού

Έκτακτη συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας (22/09) – αιτήματα για επανέκδοση λογαριασμών, δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, έλεγχο μετρητών και ειδικό καθεστώς «νησιωτικότητας»

Τραγωδία στον Πειραιά: Νεκρός 20χρονος ναυτικός στο «Blue Star Chios»

Εγκλωβίστηκε σε υδατοστεγή συρόμενη πόρτα στο γκαράζ – Προανάκριση από το Λιμενικό· μήνυμα για απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια

Νάξος: Θεατρικά εργαστήρια για παιδιά & ενήλικες — 3η χρονιά το Δημοτικό Εργαστήρι

Μαθήματα υποκριτικής, ορθοφωνίας & αυτοσχεδιασμού με τον σκηνοθέτη Θανάση Αντωνίου. Δύο τμήματα: 13–15 & 16+ με δωρεάν συμμετοχή.

Νάξος – «Μια βραδιά κάτω από την ελιά»: το λιοΐρι γίνεται σκηνή πολιτισμού

Στο κτήμα Κάμπονες, ανάμεσα σε υπεραιωνόβιες ελιές, η Νάξος γιορτάζει με μουσική, γεύσεις και μνήμες (1–3 Οκτωβρίου)

Ψίθυροι φθινοπώρου στο νησί: φως, ησυχία και επιστροφή στην απλότητα

Όταν σβήνουν τα καλοκαιρινά πλήθη, το νησί ανασαίνει: θάλασσα που ψιθυρίζει, δρόμοι που ησυχάζουν, στιγμές που βαθαίνουν. Σκέψεις από τη Στέλλα Νικολάκη

Αθηνιός σε φόρμα, Νάξος σε… προσπέραση: ο Αύγουστος γύρισε το παιχνίδι στη Σαντορίνη

Μετά από μήνες πτώσης, ο Αύγουστος ’25 έφερε άνοδο στην κίνηση του λιμανιού της Σαντορίνης (+6% συνολικά)· Ηράκλειο Νο1 προορισμός και η Νάξος… πάνω από τη Σαντορίνη σε Ιούλιο & Αύγουστο!