Ποια είναι τα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την τελευταία σύσκεψη ανάμεσα στην Υπουργό Παιδείας και τους Πρύτανεις…. Οι εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου στα Πανεπιστήμιο θα γίνουν διά ζώσης
Πράσινο φως στα πανεπιστήμια για διενέργεια διά ζώσης εξετάσεων δίνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Παράλληλα, τα ΑΕΙ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα καταστρώσουν σχέδια διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου, ενόψει και της εγκατάστασης των ομάδων προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) από τον Σεπτέμβριο. Το επόμενο διάστημα αναμένονται ανακοινώσεις για αναδιατάξεις στον χάρτη των ΑΕΙ, οι οποίες δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο των φετινών υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων . Την ίδια στιγμή αναμένεται πακτωλός κονδυλίων προς τα ΑΕΙ, με τη συνολική αξία να υπολογίζεται πάνω από δύο δισ. ευρώ.
Τα ζητήματα αυτά τονίστηκαν περισσότερο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας. Συγκεκριμένα, θεωρείται δεδομένο ότι οι εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου στα πανεπιστήμια θα γίνουν διά ζώσης, με βάση τις προβλέπεις για βελτίωση της εικόνας την πανδημίας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Το θέμα αφορά πρωτίστως τους φοιτητές οι οποίοι αγωνιούν για τον χρόνο λήψης του πτυχίου τους αλλά και εκείνους που έχουν κλινικά και εργαστηριακά μαθήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν διά ζώσης. Για τα θεωρητικού τύπου μαθήματα μπορεί από το πανεπιστήμιο να επιλεγεί και η εξ αποστάσεως εξέταση όπως έγινε στο χειμερινό εξάμηνο.
Παράλληλα, η κ. Κεραμέως στην ομιλία της εστίασε στην κατάρτιση σχεδίων ασφαλείας από τα ΑΕΙ, με δεδομένη και την εγκατάσταση από τον Σεπτέμβριο των ΟΠΠΙ. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», έχει ξεκινήσει η διαδικασία σε μικρό ΑΕΙ της Αττικής, ενώ η κ. Κεραμέως χθες ζήτησε να ενταθεί η συνεργασία των ΑΕΙ με το υπουργείο για τη γρήγορη ολοκλήρωση των σχεδίων. Ωστόσο, αυτό το ζήτημα απαιτεί προεργασία τόσο για τη στελέχωση των ΟΠΠΙ όσο και για την εγκατάσταση των απαραίτητου εξοπλισμού στα κτίρια. Αλλωστε, όπως ακούστηκε στη Σύνοδο, τα κτίρια έχουν κατασκευαστεί πριν από τη δεκαετία του ’90 και χρειάζονται επενδύσεις.
Πρυτάνεις που μίλησαν στην «Κ» ερμήνευσαν την επιλογή της υπουργού –ξεκίνησε με έναν απολογισμό των έως τώρα δράσεων του υπουργείου και έδωσε βάρος σε διαχειριστικά ζητήματα– ως πρόθεσή της να μεταθέσει για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ζητήματα που θα προκαλέσουν αντιδράσεις όπως η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης των ΑΕΙ με τη θεσμοθέτηση των Συμβουλίων Ιδρύματος. Από την άλλη, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, στον προγραμματισμό υπάρχει η κατάθεση νομοσχεδίου για την ενίσχυση της καινοτομίας στα ΑΕΙ (spin-off εταιρείες, Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας κ.ά.), στο οποίο δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και καίριες διατάξεις όπως η αλλαγή της σύνθεσης των εκλεκτορικών σωμάτων.
Τέλος, η ηγεσία του υπουργείου εστίασε στην αύξηση των κονδυλίων για τα ΑΕΙ. Ενδεικτικά, οι εντάξεις στο ΕΣΠΑ αυξήθηκαν κατά 76% από τον Ιούνιο του 2019. Επίσης, ο γενικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος, μιλώντας στη Σύνοδο, εξειδίκευσε τις δράσεις του έργου «Στρατηγική Αριστείας, Καινοτομίας και Εκσυγχρονισμού των Πανεπιστημίων» που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με συνολικό προϋπολογισμό 604 εκατ. ευρώ.
Οπως είπε ο κ. Δημητρόπουλος, μεταξύ των στόχων είναι «η ενίσχυση της συμβολής των πανεπιστημίων στον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού προτύπου της ελληνικής οικονομίας, μέσω της έρευνας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης σε σύγχρονες γνώσεις, με έμφαση στις τεχνολογίες αιχμής και η ενίσχυση της διεθνούς θέσης των ελληνικών πανεπιστημίων, της διεθνοποίησής τους και της διεθνούς ελκυστικότητας τους μεταξύ επιστημόνων, φοιτητών και επενδυτών».