Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΠαιδείαΕλλάδα - Bullying: Σχεδόν 1 ανήλικος την ημέρα, έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού το...

Ελλάδα – Bullying: Σχεδόν 1 ανήλικος την ημέρα, έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού το 2021

|

Σοκάρουν τα στοιχεία για τη βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμοί, bullying και παραβατικότητα από το… Δημοτικό – Τι συνέβη το 2021 

Άγριο ξύλο και παραβατικότητα από το… δημοτικό σχολείο. Κατά 52% αυξήθηκαν μέσα σε ένα μόλις χρόνο οι “άγουροι” δράστες βίαιων επιθέσεων, κάτω των 14 ετών. Η Ελληνική Αστυνομία κατέγραφε το 2021 μια υπόθεση ξυλοδαρμού με ανήλικους δράστες, κάθε δύο μέρες. Αρκετά από τα βίαια περιστατικά, τα οποία παρουσιάζουν τον τελευταίο χρόνο αύξηση που ξεπερνάει το 16%, καταγράφηκαν μέσα σε σχολικά συγκροτήματα, στα πλαίσια ενός ανησυχητικού κύμματος bullying.

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές υποθέσεις σχολικού εκφοβισμού είδαν το φώς της δημοσιότητας, ενώ δεν ανήκουν στο μακρινό παρελθόν οι αυτοκτονίες παιδιών που δεν άντεξαν το βάρος του bullying που δέχονταν διαδικτυακά ή από άλλα παιδιά. Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, η ειδική γραμμή που έχει δημιουργηθεί για να διαχειρίζεται τέτοιου είδους περιστατικά, καταγράφει δύο με τρεις αναφορές την ημέρα, με τους ψυχολόγους του Οργανισμού να κάνουν λόγο όχι μόνο για αύξηση των περιστατικών αλλά και για ποιοτικές αλλαγές που παρατηρούνται στο φαινόμενο του bullying.

Αυξάνεται το… άγριο ξύλο στα σχολεία
Σχεδόν 1 ανήλικος την ημέρα, έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, που φέρνει στη δημοσιότητα ο “Ε.Τ.”. Αρκετά από αυτά τα περιστατικά καταγράφονται μέσα σε σχολικά συγκροτήματα, όπου το φαινόμενο του bullying παίρνει πολλές φορές ανησυχητικά βίαιες διαστάσεις. Από τα συνολικά 327 θύματα, τα 190 ήταν ηλικίας 15 έως 18 ετών, καθώς οι περισσότερες σωματικές βλάβες σε βάρος ανήλικων, σημειώνονται σε χώρους Επαγγελματικών Λυκείων.

“Πήγαιναν στα παιδιά και τους έλεγαν αύριο θα φέρεις 20 ευρώ και μην τυχόν και μιλήσεις. Και τα παιδιά ζητούσαν λεφτά από τους γονείς και αν δεν τα έφεραν τα έδερναν”. Την παραπάνω καταγγελία είχε κάνει στην ιστοσελίδα in.gr ένα πριν, μητέρα μαθητή στο 2ο Γυμνάσιο Γέρακα. Ένας 13χρονος έφτασε στο σημείο να παρουσιαστεί στο σχολείο έχοντας πάνω του αεροβόλο με πλαστικές σφαίρες, φοβούμενος για τη σωματική του ακεραιότητα, καθώς όπως είπε δεχόταν ακραίο bullying. Οι μαθητές του Γυμνασίου, περιέγραφαν κάθε λογής περιστατικά εκφοβισμού, ακόμα και άγριους ξυλοδαρμούς.

Μόνο το 2021, οι ανήλικοι δράστες που απασχόλησαν τις αρχές για σωματικές βλάβες, αυξήθηκαν κατά 27%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Αντίστοιχη αύξηση που ξεπερνούσε το 16%, σε σχέση με το 2020, σημειώθηκε και στις υποθέσεις ξυλοδαρμού. Ενδεικτικό των βίαιων τάσεων που καταγράφεται σε αρκετούς νεαρούς μαθητές είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο χρόνο έχουν καταγραφεί 62 δράστες ξυλοδαρμών, ηλικίας μόλις… 8 έως 14 ετών, αριθμός που αυξήθηκε κατά 52% μέσα σε ένα μόλις χρόνο.

“Η εμπειρία μας δείχνει ότι τα φαινόμενα ξεκινούν από το Δημοτικό, κορυφώνονται στο γυμνάσιο, ενώ στο Λύκειο τις περισσότερες φορές εξισορροπεί η έκρυθμη κατάσταση μεταξύ των συμμαθητών. Κάτι βέβαια που δεν παρατηρείται σε κάποιες περιπτώσεις Επαγγελματικών Λυκείων”, εξηγεί ο Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος του Χαμόγελου του Παιδιού.

Ψυχολόγοι σε ρόλο “πυροσβέστη”
Πριν δύο χρόνια, το υπουργείο προχώρησε στην πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, με στόχο την ψυχολογική υποστήριξη της σχολικής κοινότητας που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους περιστατικά.

Παράλληλα, άμεση είναι η επέμβαση και των αρμόδιων φορέων όπως οι Επιτροπές Διεπιστημονικής Υποστήριξης αλλά και το προσωπικό των ΚΕΔΑΣΥ, σε περιστατικά bullying εντός του σχολείου.

Οι παραπάνω ενέργειες όμως κρίνονται, όπως παραδέχονται γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί στον “Ε.Τ.” περισσότερο ως “πυροσβεστικές” και αποσπασματικές, παρά ως ένα ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου, με αποτέλεσμα να μην περιορίζουν το πρόβλημα. Όπως σημειώνουν η εμφάνιση μία φορά την εβδομάδα ενός ψυχολόγου ή ενός κοινωνικού λειτουργού δεν είναι ικανή να λύσει ένα πρόβλημα το οποίο είναι βαθιά ριζωμένο και χρειάζεται εντατική διαχείριση.

Μία ακόμα πτυχή που αναφέρεται, ιδίως από τους γονείς είναι αρκετές φορές η τάση κάλυψης των περιστατικών από την πλευρά του σχολείου, με αποτέλεσμα αυτό να διογκώνεται και μερικές φορές να φτάνει σε ακραίες καταστάσεις.

Ένα ζήτημα που απασχολεί το υπουργείο Παιδείας είναι η έλλειψη της απαραίτητης γνώσης από την πλευρά των εκπαιδευτικών για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα. Σχεδιάζονται επιμορφώσεις το επόμενο διάστημα, ώστε το φαινόμενο αυτό να καταπολεμηθεί με παιδαγωγικό τρόπο, όμως όπως σημειώνουν οι ειδικοί, το φαινόμενο εξαπλώνεται πολύ πιο πέρα από τα σύνορα του σχολείου.

Από πού ξεκινάει το bullying
Το σχολείο είναι ο φυσικός χώρος των μαθητών και είναι λογικό σε αυτόν να εστιάζεται το ενδιαφέρον των φορέων για την καταπολέμησή του. Όμως σύμφωνα με τον κ. Αλεβίζο, πρόκειται για ένα πολύ πιο περίπλοκο φαινόμενο, και δεν αφορά απαραίτητα τον χώρο του σχολείου. “Ο εκφοβισμός είναι πολυεπίπεδος, αφορά τον μαθητή, την τάξη, την οικογένεια, τις κοινωνικές συνθήκες στις οποίες εμφανίζεται. Δεν ξεκινάει από το σχολείο, καθώς οι περισσότερες στατιστικές δείχνουν ιδιαίτερα αυξημένες αναφορές για εκφοβισμό από το διαδίκτυο. Στη συνέχεια καταλήγει και στον χώρο του σχολείου, στον οποίο βέβαια εμείς μπορούμε να δουλέψουμε με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς”.

Τα προφίλ αυτών που ασκούν και αυτών που δέχονται bullying είναι αρκετά θολά σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι παρατηρούν εναλλαγή ρόλων. Δηλαδή των παιδί που δέχθηκε εκφοβισμό στο παρελθόν είναι αυτό που τώρα ασκεί τον εκφοβισμό, υπό των φόβο να βρεθεί στην προηγούμενη θέση.

“Ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά, η χρήση του όρου θύτης και θύμα είναι καλό να αποφεύγεται. Δίνει κάποιο ρόλο στο παιδί, το οποίο αισθάνεται ότι πρέπει να λειτουργεί εντός αυτής της ταυτότητας που του προσέδωσαν”, εξηγεί ο κ. Αλεβίζος, ο οποίος εφιστά την προσοχή και σε μία ακόμα ευαίσθητη ομάδα μαθητών που φαίνεται ότι δέχεται εκφοβισμό.

“Τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο καθώς δεν έχουν τις αντιδράσεις των υπολοίπων παιδιών και θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά”.

ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ
2020 2021 2020 2021 2020 2021
132 154 194 247 349 327

ΗΛΙΚΙΑ ΔΡΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΩΝ (2021)
ΔΡΑΣΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ
8-14 15-18 9-14 15-18
62 185 118 190

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Naxos: Το πρωί (11:15) της Τετάρτης θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για Πειραιά

Νέα δεδομένα δημιουργήθηκαν στο αποψινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos σε σχέση με την αυριανή (08/02) επιστροφή του στον Πειραιά

Κλειστά τα σχολεία αύριο (08/02) στη Νάξο, ανοιχτά στις Μικρές Κυκλάδες

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σχετικά με την λειτουργία των σχολικών μονάδων αύριο (08/02) ελέω "Μπάρμπαρα"

Προσωρινή διακοπή υδροδότησης στη Χώρα Νάξου

Το πόσιμο νερό του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης λόγω φυσικών φαινομένων παρουσίασε απρόβλεπτα αυξημένη θολότητα, η οποία καθιστά αναγκαία τη προσωρινή διακοπή της υδροδότησης, μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: “Προσοχή στο οδικό δίκτυο της ορεινής Νάξου”

Από νωρίς το πρωί, τρία εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου και ένα του Επαρχείου Νάξου επιχειρούν για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου,

48ωρη απεργία από αύριο (08/02) στα πλοία, “ανεβαίνει” το Blue Star Naxos (ώρα αναχώρησης 09:30)

Δεμένα τα πλοία αύριο (08/02) λόγω 48ωρης απεργίας στα λιμάνια ... Ποιοι είναι οι λόγοι

Πρέβελης: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τη Ρόδο προς Πειραιά

Το Πρέβελης παραμένει στο λιμάνι της Ρόδου - Πότε θα πάρει το ... δρόμο για Κρήτη - Κυκλάδες και Πειραιά

Amorgos Trail Challenge: Ανοιξαν οι έγγραφές για τους αγώνες

Το Σαββατοκύριακο 29-30 Απριλίου 2023 θα διεξαχθεί το 6ο Amorgos Trail Challenge, με αγώνες 19 χλμ., 7,5 χλμ., Spike και Loza Kids Race.

Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου: “Αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας’

"Θύματα για μια ακόμα φορά άνθρωποι και υποδομές, ανυπεράσπιστοι στο έλεος των φυσικών καταστροφών, ενώ υπάρχουν οι επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες αντιμετώπισης τους..."

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος λόγω τεχνικών εργασιών

Την Τετάρτη 8, την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Blue Star Naxos: Αύριο Σάββατο αντί για τη Κυριακή επιστρέφει από Αμοργό

Η "Μπάρμπαρα" φέρνει αλλαγές στα δρομολόγια... Τι συμβαίνει με το Blue Star Naxos

Ρομαντική επιστροφή σε μία άλλη εποχή της Νάξου

Το τετράγωνο στο τέλος της χερσαίας ζώνης Νάξου όπως δεν το έχετε ξαναδεί ...

Γ. Βρούτσης: “Να ενταχθεί η Τήνος στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κρήτη”

Γ. Βρούτσης: «Με αναφορά στη Βουλή ζητώ να συμπεριληφθεί η Τήνος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά, Κυκλάδων, Κρήτης»

Η κακοκαιρία “δένει” τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου – Αλλαγές στα δρομολόγια

Η "Μπάρμπαρα" θα κρατήσει δεμένα τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες