Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΕλλάδα: Το απόγευμα η διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων στο σχολείο

Ελλάδα: Το απόγευμα η διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων στο σχολείο

|

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε στη Βουλή ότι μελετάται να διδάσκονται μετά την ολοκλήρωση του ωραρίου των γενικών μαθημάτων και σε ομάδες σχολείων – Αιτιολόγησε την σκέψη της λέγοντας: η συμμετοχή των μαθητών είναι πολύ μικρή –άρα δαπανηρή–  για να οργανωθεί ένα τμήμα για κάθε ειδικό μάθημα σε κάθε σχολείο (και δη στην Περιφέρεια)

Τη διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων, τα οποία εξετάζονται για την εισαγωγή σε ΑΕΙ, εκτός του βασικού ωρολόγιου προγράμματος των μαθητών της Γ΄ Λυκείου και σε ομάδες σχολείων μελετά το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, η ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων εντάσσεται στις θεματικές ενότητες σε δημοτικά και γυμνάσια. Αυτά ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, απαντώντας σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ  Ιωάννη Δελή και του ΜέΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη που επέκριναν το υπουργείο Παιδείας για κατάργηση της διδασκαλίας των καλλιτεχνικών μαθημάτων στην Α΄ Λυκείου και του σχεδίου, ειδικό μάθημα για τους υποψηφίους των αρχιτεκτονικών σχολών στη Γ΄ Λυκείου.

Στην απάντησή της, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι μελετάται η διδασκαλία όλων των ειδικών μαθημάτων μετά την ολοκλήρωση του βασικού ωραρίου. Μάλιστα, θα είναι η πρώτη φορά που θα διδαχθούν όλα τα ειδικά μαθήματα. Σήμερα τα ειδικά μαθήματα είναι τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά, το σχέδιο και η μουσική. Από αυτά μόνο το σχέδιο διδασκόταν στο αναλυτικό πρόγραμμα έως και το σχολικό έτος 2019-2020, αλλά καταργήθηκε με βάση το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα. Πέρυσι σε όλα τα ειδικά μαθήματα μετείχαν 22.441 υποψήφιοι Γενικού Λυκείου από τους συνολικά 81.244.

Η ηγεσία του υπουργείου, απαντώντας στις αντιδράσεις για την κατάργηση του σχεδίου, ανέφερε ότι στις προθέσεις της είναι να εξετάσει συνολικά το ζήτημα της διδασκαλίας των ειδικών πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων σε συνεργασία με το ΙΕΠ. H κ. Κεραμέως είπε στη Βουλή ότι μελετάται να διδάσκονται μετά την ολοκλήρωση του ωραρίου των γενικών μαθημάτων, π.χ. από τις 2 μ.μ. έως τις 4 μ.μ. και σε ομάδες σχολείων. Και αυτό γιατί η συμμετοχή των μαθητών είναι πολύ μικρή –άρα δαπανηρή–  για να οργανωθεί ένα τμήμα για κάθε ειδικό μάθημα σε κάθε σχολείο (και δη στην Περιφέρεια). Ενδεικτικά, πέρυσι στο ελεύθερο σχέδιο εξετάστηκαν 1.340 υποψήφιοι Γενικού Λυκείου σε σύνολο 81.244 υποψηφίων.

Ως προς τις επικρίσεις που δέχθηκε η ηγεσία του υπουργείου επειδή κατήργησε ένα δίωρο μάθημα επιλογής σχετικό με τις τέχνες (μουσική, εικαστικά, στοιχεία θεατρολογίας), η κ. Κεραμέως υποστήριξε ότι η συμμετοχή ήταν μικρή. «Το 7,9% των μαθητών Α΄ Λυκείου επέλεξε τα εικαστικά και τη μουσική το 2018-19, και το 9% το 2019-20. Επίσης, είχε παρατηρηθεί σποραδικότητα στη διδασκαλία των μαθημάτων αυτών, τα οποία δεν μπορούσαν να υπηρετήσουν τον σκοπό τους» επανέλαβε. Από την άλλη, τόνισε ότι το ενδιαφέρον της Πολιτείας πρέπει να εστιασθεί στους λόγους της χαμηλής συμμετοχής και στην ποιότητα του μαθήματος. Ετσι, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι μεταξύ των θεματικών ενοτήτων που εισάγονται σε δημοτικό και γυμνάσιο από την επόμενη σχολική χρονιά, υπάρχει και η τέχνη, που θα διδάσκεται από τις σχετικές ειδικότητες εκπαιδευτικών.

Για το ίδιο θέμα η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ και των επιμέρους ενώσεων των εκπαιδευτικών ανά ειδικότητα. Η ΟΛΜΕ θεωρεί ότι τα νέα ωρολόγια προγράμματα γυμνασίου και λυκείου αποτελούν αιφνιδιαστικό χτύπημα για τον κλάδο των εκπαιδευτικών, και ότι η εφαρμογή τους θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες για χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Δήμος Αμοργού απαντά

Ο Δήμος Αμοργού δεν διώκει ποινικά και δεν ασκεί καμία καταγγελία κατά του κ. Ιάσωνα Αποστολόπουλου ή τρίτου

Παρά την πτώση της τιμής του Dogecoin, οι χρήστες του PAXMINING εξακολουθούν να κερδίζουν 6.800 δολάρια ημερησίως — Κυκλοφόρησε νέο συμβόλαιο εξόρυξης DOGE

Παρά την πτώση της τιμής του Dogecoin, οι χρήστες του PAXMINING εξακολουθούν να κερδίζουν 6.800 δολάρια ημερησίως — Κυκλοφόρησε νέο συμβόλαιο εξόρυξης DOGE

Σε οριακό σημείο οι αγρότες με το ΟΣΔΕ 2025 – Κίνδυνος απώλειας ενισχύσεων τον Οκτώβριο

Γραφειοκρατία, τεχνικά προβλήματα και το «αγκάθι» του ΑΤΑΚ απειλούν την έγκαιρη πληρωμή – Οργή στον αγροτικό κόσμο

Φεστιβάλ Νάξου 2025: «Ο Γιάννης το Βούδι» στον Πύργο Μπαζαίου

Η συγκλονιστική παράσταση της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνει στο Φεστιβάλ Νάξου την Κυριακή 24 Αυγούστου

Τουρκία: Άδεια για Θεία Λειτουργία (23/08) στην Παναγία Σουμελά

Οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν ξανά τη Λειτουργία στα «Εννιάμερα της Παναγίας» – Θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών

Σαντορίνη: Πρώτη παρουσίαση του «Ελαιολάδου Σαντορίνης»

Ο πρόεδρος Μάρκος Καφούρος παρουσίασε το νέο προϊόν υγείας στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού Πολυτελείας

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Στα ύψη οι τιμές κατοικιών στα ελληνικά νησιά – Πρωταθλήτρια η Μύκονος με 7.143 €/τ.μ.

Ανοδικές οι τάσεις σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Ιόνιο – Άλματα έως και 50% μέσα σε έξι χρόνια (πίνακας)

Επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος Στ. Παπασταύρου στην Αμοργό και τα ακριτικά νησιά Λιάδια, Κίναρο και Λέβιθα

Στο επίκεντρο το νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο «Νότιο Αιγαίο 1 – Νότιες Κυκλάδες» και η πρωτοβουλία «Αμοργόραμα»

Φιλώτι Νάξου: Βραδιά μνήμης (22/08) για την ποιήτρια Ειρήνη Μαστοροπούλου – Ναυπλιώτη

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου τιμά την ποιήτρια που ύμνησε με τους στίχους της τη ζωή, την αγάπη και τον τόπο της

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νίκος Οικονομίδης: Από τα πανηγύρια στο TikTok, το «Γλέντι» που κατέκτησε τη νέα γενιά (video)

Ο σπουδαίος δημιουργός μιλά για την ξαφνική viral επιτυχία, τη δύναμη των social media, την αγάπη των νέων και τις πιο προσωπικές του στιγμές.