Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΕλλάδα: Αναβαθμίζονται οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης

Ελλάδα: Αναβαθμίζονται οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης

|

Τετραετής φοίτηση με σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, σε άμεση επαφή με την αγορά- Η δήλωση του αρμόδιου υπουργού Μάνου Κόνσολα

Καιρός δεν ήταν; Τι όχι; Σε μία χώρα που στηρίζεται στον Τουρισμό, η αναβάθμιση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο των Τουριστικών Σχολών είναι επιβεβλημένη…. Και με κοινή Υπουργική Απόφαση γίνεται το πρώτο και μεγάλο ουσιαστικό βήμα για την αναβάθμιση των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ)… Και φέρει την υπογραφή της υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως και του υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού την Κυριακή.

Η ΚΥΑ – με ΦΕΚ 5824/Β/30.12.2020 – αφορά στην επέκταση των τριετών προγραμμάτων σπουδών των ΑΣΤΕ σε τετραετή, διαμορφώνοντας τις εξελίξεις για την ακαδημαϊκή κινητικότητα των φοιτητών και αποφοίτων τους. Ταυτόχρονα, διαμορφώνεται ένα νέο και σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, σύστοιχο με τις μεγάλες αλλαγές που επέρχονται στον τουρισμό, αλλά και τις ανάγκες της αγοράς.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο «Διασφάλισης της Ποιότητας στην Τουριστική Εκπαίδευση» του υπουργείου Τουρισμού, ενέκρινε ομόφωνα το νέο πρόγραμμα σπουδών, με το οποίο εισάγονται 28 νέα επιστημονικά πεδία για τον τουρισμό.

Η χρήση Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνίας, το Ψηφιακό Marketing, οι ξένες γλώσσες, η Οργανωσιακή Ψυχολογία, η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, η Διαπολιτισμική Επικοινωνία, το Marketing Τουριστικών Προορισμών, η Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στον Τουρισμό, η Διαχείριση Πόρων Ξενοδοχείων (Hospitality Resources and Revenue Management), είναι μερικά από τα νέα επιστημονικά πεδία που εντάσσονται στο πρόγραμμα σπουδών και καθιστούν τις ΑΣΤΕ πρότυπη δομή για την τουριστική εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του προγράμματος σπουδών, προβλέπεται τρίμηνη πρακτική άσκηση για καθένα από τα τρία πρώτα έτη, η οποία θα πραγματοποιείται τη θερινή περίοδο. Για το τέταρτο έτος, προβλέπεται εκπόνηση διπλωματικής εργασίας και γραπτή εργασία στη βάση των πρακτικών ασκήσεων των προηγούμενων ετών και σε επιλεγμένο επιστημονικό πεδίο στον τουρισμό. Επιπλέον, θα επανασχεδιαστεί η εποπτεία και η αξιολόγηση της πρακτικής άσκησης και στα τέσσερα έτη φοίτησης.

Σε δήλωση του, ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας αναφέρει: «Το πρώτο μεγάλο βήμα για την αναβάθμιση των ΑΣΤΕ έγινε. Θα ακολουθήσουν και άλλα, με κορυφαίο την ψήφιση του νομοσχεδίου που αλλάζει το χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως που αντιλήφθηκε την ανάγκη να προσδώσουμε ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο στις δομές τουριστικής εκπαίδευσης.»

«Η τετραετής φοίτηση στις ΑΣΤΕ, αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα εξέλιξης και προόδου της τουριστικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού. Θα γίνουν και άλλα. Η αναβάθμιση των δομών τουριστικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της χώρας, ενώ αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής μας και περιλαμβάνεται στον πυρήνα των προτάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη για τον τουρισμό».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Επίτιμος δημότης Ανάφης ο Μάριος Ηλιόπουλος

Ο ιδιοκτήτης της Seajets και πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ τιμήθηκε για την προσφορά του στις Κυκλάδες και την ενίσχυση της νησιωτικής κοινωνίας

Νάξος – Απόλλωνας: Ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή πολιτών για τον ΒΙΟ.ΚΑ.

Πολίτες ζητούν την άμεση παύση λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού που εδώ και τρεις δεκαετίες ρυπαίνει τον κολυμβητικό όρμο – Παράλληλες αναφορές σε υπερτουρισμό και αδυναμία υποδομών

Η Ένωση Γονέων Πάρου κρούει τον κώδωνα: Σοβαρά προβλήματα σε Γυμνάσιο Παροικίας και Δημοτικό Αγκαιριάς

Με επιστολή προς τον Δήμο, ζητούνται άμεσες παρεμβάσεις σε καθαριότητα, φθορές και εξοπλισμό, ώστε η σχολική χρονιά να ξεκινήσει με αξιοπρέπεια.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Λιμάνι Πάρου: Ο Αύγουστος των ρεκόρ – 366.812 επιβάτες και 40.710 οχήματα έκαναν… απόβαση!

Η τουριστική «καρδιά» της Πάρου χτύπησε δυνατά, με το λιμάνι να καταγράφει ιστορικά υψηλά σε επιβάτες και οχήματα, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή άνοδο του νησιού.

Νάξος – Απόλλωνας: 109 πράσινα χελωνάκια ξεκίνησαν το πρώτο τους ταξίδι στο Αιγαίο (video)

Μια μαγική στιγμή για κατοίκους και επισκέπτες, με τη συμβολή όλων στην προστασία των μικρών Chelonia mydas. (video)

Νάξος: Εκδοση ψηφίσματος και ομόφωνη στήριξη στον δήμαρχο Καισαριανής και τα μέλη του ΔΣ

Το ΔΣ Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ζητά ανάκληση της δίωξης, κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» και ενίσχυση των δήμων με προσωπικό και χρηματοδότηση.

Σίφνος: Πρώτη στην Ελλάδα για την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής, σύμφωνα με τη The Sun

Διεθνής διάκριση για το νησί του Τσελεμεντέ, που αναδείχθηκε κορυφαία επιλογή για αυθεντικές εμπειρίες και ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.

Hermoupolis Heritage: Πολίτες έβαψαν και καθάρισαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Μια εθελοντική πρωτοβουλία που δείχνει πως η αγάπη για την πόλη ξεκινά από τις μικρές, καθημερινές πράξεις φροντίδας.

Ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα: Επικίνδυνη κλιμάκωση με στόχο στελέχη της Χαμάς

Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις για την επιχείρηση στην πρωτεύουσα του Κατάρ – Βαριές κατηγορίες περί «μαφιόζικης τακτικής» από αναλυτές.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.